• Τράπεζες

    Κέρδη 13,4 εκατ. ευρώ για τον Paulson. Πού ποντάρει το Χρηματιστήριο Αθηνών;

    Paulson

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co


    Αλλαγή σκηνικού στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το θετικό γύρισμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αλλά και οι προσδοκίες για ενδεχόμενη αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας κατά την αξιολόγηση της από την Moody΄s, συνέβαλαν στη βελτίωση του κλίματος στο ΧΑ, με τις τράπεζες και άλλους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης να δίνουν ώθηση στο γενικό δείκτη τιμών.

    Στις νέες ενδείξεις επιτάχυνσης σε σηµαντικά µέτωπα της οικονοµίας αποδίδει τη βελτίωση της εικόνα της αγοράς ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Securities. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η πώληση των ∆ΕΣΦΑ, Αστήρ και Α∆ΜΗΕ φαίνεται να µπαίνει στην τελική ευθεία, ενώ η έναρξη του κύκλου διαπραγµάτευσης για την επόµενη αξιολόγηση φέρνει ενδεχοµένως πιο κοντά την συζήτηση για το χρέος και την είσοδο της χώρας στο πρόγραµµα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Μέρος της ανοδικής κίνησης είχε ακούσµατα προσδοκιών αναβάθµισης της πιστοληπτικής ικανότητας καθώς η επίσπευση των µεταρρυθµίσεων και η πρόοδος σε µέτωπα όπως η επίτευξη των στόχων στα έσοδα και η ηπιότερη ύφεση του α΄ εξαµήνου δικαιολογούν κάποια καλύτερη συνέχεια.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  ο John Paulson μέτοχος των Alpha και Πειραιώς, ο Δημ. Κουτσολιούτσος (FF Group) και ο Prem Watsa της Eurobank ήταν οι κερδισμένοι της ημέρας, με τις μετοχές τους να αυξάνουν την αξία τους κατά 13,4 εκατ. ευρώ, 9 εκατ. ευρώ και 6,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

    Μπορεί ακόµα οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, να διατηρούνται σε χαµηλά σχετικά επίπεδα ωστόσο η αποχή των πωλητών έδωσε ευκαιρία σε µεγαλύτερο πλήθος µετοχών από αυτές που κινήθηκαν ανοδικά την περασµένη εβδοµάδα να ακολουθήσουν την ανοδική τάση. Η ευρύτερη διάχυση της ανόδου γίνεται ακόµα µε περιορισµένο αριθµό κωδικών, καθώς η αποχή των χαρτοφυλακίων ειδικού βάρους παραµένει ακόµα αισθητή χωρίς όµως αυτό να αποκλείει περισσότερη δράση εφόσον επιβεβαιωθεί η αλλαγή ταχύτητας στην υλοποίηση των βασικών δράσεων που η αγορά αναγνωρίζει ως καταλύτες (Μη εξυπηρετούµενα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις κλπ).

    Παρά το γεγονός ότι τα θεµελιώδη δεν έχουν ακόµα µπει στο επίκεντρο των διαχειριστών ωστόσο φαίνεται µια πρώτη προσπάθεια επιστροφής σε επιµέρους µετοχές διαφοροποιώντας αισθητά την εικόνα τους από άλλους τίτλους που κινούνται σε πιο παθητικό τέµπο.

    Η συνεδρίαση

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,20% στις 589,29 μονάδες, ενώ σημείωσε υψηλότερη τιμή στις 591,24 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,9 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,49%, στις 1.562,04 μονάδες, ενώ κέρδη 1,39% κατέγραψε ο Mid Cap,  στις 734,29 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,64% στις 692,68 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,08%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,53%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,30%.

    Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα κατέγραψαν τα περισσότερα κέρδη κατά 6,88% και 6,83% αντίστοιχα. Ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ, Alpha Bank και Πειραιώς με άνοδο άνω του 4%. Η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 3,40%, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη για τις μετοχές Τιτάν, Μυτιληναίος, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο και ΟΤΕ.

    Με κέρδη άνω του το 1% έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Folli Follie, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Aegean, Grivalia, ΕΥΔΑΠ και ΕΕΕ, ενώ μικρότερη άνοδο σημείωσαν οι Motor Oil, ΜΕΤΚΑ, Λάμδα και Jumbo. Από τις μετοχές του FTSE 25 mόνο ο ΟΛΠ έκλεισε με απώλειες 0,72%.

    Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της επόμενης εβδομάδας

    Όσον αφορά τις ειδήσεις που θα ξεχωρίζουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών την ερχόμενη εβδομάδα, ξεχωρίζει η ετήσια ενηµέρωση των αναλυτών και των θεσµικών επενδυτών από τον όµιλο Μυτιληναίου που θα γίνει την ερχόµενη Τρίτη και η οποία αναµένεται µε πολύ ενδιαφέρον λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην αγορά ενέργειας. Επίσης, την ερχόµενη Τετάρτη θα λάβει χώρα η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΤΕ, ενώ την Πέµπτη οι Αγορές θα περιµένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια της ευρωζώνης καθώς και την στάση της κεντρικής τράπεζας στο πρόγραµµα αγορών οµολόγων. Η ανακοίνωση του προτιµητέου πλειοδότη για το 24% του Α∆ΜΗΕ πήρε και νέα παράταση για την ερχόµενη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Τέλος, την ερχόµενη Παρασκευή 21/10 λήγουν τα συµβόλαια Οκτωβρίου στην Αγορά παραγώγων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Attica Bank: Ξεκινά τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου το πρόγραμμα εθελούσιας. Όλοι οι όροι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο και εκπλήξεις για τον νέο CEO της Πειραιώς: Τι συμβαίνει με έναν εκ των τεσσάρων διεκδικητών;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ