• Τράπεζες

    Καραβίας, Μεγάλου, Ψάλτης, Μυλωνάς: Οι τραπεζίτες και τι «μερίδια» έχουν πάρει από τα 38,1 δισ. της αύξησης των καταθέσεων

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Ισχυρές εφεδρικές δυνάμεις ,διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς η κρίση τις βρήκε με σημαντικά ενισχυμένη την καταθετική τους βάση. Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, τα εγχώρια καταθετικά τους αποθέματα αυξήθηκαν κατά 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων των οποίων τα 6,3 δισ. κατευθύνθηκαν στα τραπεζικά γκισέ, το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Διάστημα το οποίο συνέπεσε με την πλήρη  άρση των capital controls, τέσσερα χρόνια και δύο μήνες, μετά από την εφαρμογή τους.

    Ο Φωκίων Καραβίας ,που εδώ και 5 χρόνια βρίσκεται στη θέση του CEO της Eurobank και ο Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος την τελευταία τριετία κρατάει το πηδάλιο του CEO της Πειραιώς, έχουν αναδείξει τις δύο τράπεζες, νικήτριες στη «μάχη» των καταθέσεων. Η Eurobank αύξησε πέρσι κατά 3,6 δισ. ευρώ τις καταθέσεις της στην Ελλάδα, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 32,4 δισ. ευρώ. Έναντι των 28,8 δισ. , στα τέλη του 2018. Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα Πειραιώς πρόσθεσε άλλα 2,6 δισ. στην καταθετική της δεξαμενή, η οποία από τα 44,5 δισ. όπου βρισκόταν,  πήγε πλέον 47,1 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από κάθε άλλη τράπεζα της χώρας.

    Την ίδια στιγμή, τόσο  ο Βασίλης Ψάλτης που εδώ και 15 μήνες κατέχει το νευραλγικό πόστο του CEO της Alpha Bank, όσο και ο επί δύο χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) Εθνικής Παύλος Μυλωνάς, είχαν κι εκείνοι αξιόλογα μερίδια στην προσέλκυση καταθέσεων. Στην Alpha Bank τα καταθετικά της υπόλοιπα αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. αφού από τα 32,7 ανέβηκαν στα 34,5 δισ. ευρώ. Στην Εθνική, το ύψος των καταθέσεων πήγε από τα 41,7 στα 42,2 δισ. ευρώ, ενισχυμένο κατά μισό δισ. ευρώ. Και στις δύο τράπεζες, το τελικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε μετά από τις εκροές κρατικών καταθέσεων, ύψους 1,3 και 1,8 δισ. αντίστοιχα.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία και πηγάζουν μέσα από τις ετήσιες, οικονομικές καταστάσεις, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας έχουν συνολικές καταθέσεις από τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, 156,2 δισ. ευρώ, έναντι των 147,7 δισ. που κατείχαν στα τέλη του 2018.

     Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι η Eurobank ,που διαθέτει την πιο ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό, έχει κι άλλα 12,4 καταθέσεις από τις εκτός Ελλάδος θυγατρικές της. Εξ αυτών τα περίπου 10 δισ. αφορούν τις δραστηριότητες στην Κύπρο και τη Βουλγαρία.

    Για την Alpha Bank, η καταθετική της βάση στο εξωτερικό ανέρχεται στα 5,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 5,6 αφορούν τις θυγατρικές της σε Ρουμανία και Κύπρο. Στην περίπτωση της Εθνικής και της Πειραιώς, η εκτός Ελλάδος παρουσία τους έχει ουσιαστικά εκμηδενιστεί.

    Τα πλεονεκτήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης

    Κρίνοντας πάντως με βάση την εγχώρια πραγματικότητα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, έχουν πλέον βελτιώσει ραγδαία και τον δείκτη των καθαρών τους δανείων, ώς προς τις καταθέσεις. Γεγονός που τους δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για νέες χρηματοδοτήσεις, που με τη σειρά τους θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάσχεσης των δυσμενών επιπτώσεων της σοβούσας κρίσης, στην ελληνική οικονομία.

    Με το συνολικό ύψος της καταθετικής τους βάσης στην Ελλάδα να είναι στα 156,2 δισ. ευρώ, το σύνολο των εγχώριων χορηγήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι τώρα στα 160,8 δισ., ή στα 129,8 δισ. καθαρά μετά από τις προβλέψεις που έχουν ληφθεί. ‘Ως εκ τούτου ο δείκτης των καθαρών δανείων αντιστοιχεί στο 83% των καταθέσεων. Δηλαδή αισθητά πιο κάτω από το συμβατικό όριο του 100% που είχε τεθεί για τις τράπεζες, προ της κρίσης. Με την Εθνική και την Πειραιώς να είναι εκείνες με το χαμηλότερο δείκτη καθαρών δανείων ώς προς τις καταθέσεις τους στην Ελλάδα.

    Αν σε αυτά ληφθούν υπόψη, τόσο  το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» των 11,6 δισ. ευρώ που διαθέτουν εν συνόλω οι τράπεζες, όσο  και η ελαστικοποίηση των δεσμεύσεων που αποφασίστηκε από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Αρχή των τραπεζών, τότε ο απόηχος είναι καταφανώς θετικός. Με την έννοια ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να γίνουν το καθοριστικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης, έχοντας τη δυνατότητα να απορροφήσουν τους όποιους κραδασμούς αυτή προκαλέσει, σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

    Η κατανομή των καταθετικών εισροών

    Σε ότι αφορά τις καταθέσεις, ο πυθμένας τους είχε φτάσει στα 118,1 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2015. Από τότε και μέχρι τα τέλη του 2017 η καταθετική βάση των συστημικών τραπεζών ( που ελέγχουν περί το 98% της ελληνικής αγοράς) αυξήθηκε κατά 15,2 δισ.. Άλλα 14,4 προστέθηκαν το 2018, ενώ μετά και από τις περσινές εισροές, ανεβάζοντας το «κοντέρ» της αύξησης των καταθέσεων από τα χαμηλά ,στα 38,1 δισ. ευρώ.

    Εξ αυτών το «μερίδιο» που έχει αποσπάσει η  τράπεζα Πειραιώς είναι 12 δισ., της Eurobank  είναι 10,9 δισ., της Alpha Bank 8,5 δισ. και της Εθνικής 6,7 δισ. ευρώ.

     Τα στοιχεία δείχνουν, ότι τα ιστορικά υψηλά για τις καταθέσεις των τραπεζών ήταν τα 181,8 δισ. ευρώ. Από τα οποία τώρα απέχουν 25,6 δισ. ευρώ. Για την κάθε μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η κορυφή ήταν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και σε συνάρτηση των συγχωνεύσεων που έγιναν. Έτσι, για την Πειραιώς, το υψηλό των καταθέσεων (50,2 δισ.) ήταν τον Ιούνιο του 2013. Η Εθνική είχε φτάσει στα 56,8 δισ. στα τέλη του 2009. Στο 9μηνο του 2014 η Alpha Bank είχε 37,7 καταθέσεις, ενώ στα τέλη του 2009 η Eurobank είχε αντικρύσει την κορυφή των 37,1 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ