• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας: Ο κορονοϊός δεν επηρεάζει τη συμφωνία με την DoValue

    Φωκίων Καραβίας

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank


    Είμαστε σε διαρκείς συζητήσεις με την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών για τη διαχείριση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων θεσμικών επενδυτών στο πλαίσιο του conference call για τα ετήσια αποτελέσματα του 2019.

    Τα μέτρα, όπως σημείωσε ο κ. Καραβίας, αναμένονται σε επίπεδο Eurogroup και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αν και δεν έχουμε ακόμη αποφάσεις, είναι θετικό ότι είμαστε σε συνεχή διάλογο. Προς το παρόν οι επιπτώσεις της κρίσης δεν έχουν αποτυπωθεί στα στοιχεία του α τριμήνου και οι επιδόσεις της τράπεζας στο θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων, δεν έχουν ακόμα επηρεαστεί αρνητικά.

    Η διοίκηση της Eurobank εμφανίστηκε αισιόδοξη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη doValue, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας δεν προκαλούν ανησυχία σε σχέση με τη συμφωνία. Ο τομέας της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ανεξαρτήτως των πρόσφατων εξελίξεων θα κινείται ανοδικά και στη βάση αυτή, δεν ανησυχούμε για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που αναμένεται τον Απρίλιο.

    Σε ότι αφορά στις επιπτώσεις του κορωνοϊού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Eurobank «ο τομέας του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ενέργειας και η κατανάλωση είναι οι τομείς που θα πληγούν άμεσα από την επέκταση του COVID-19». Α ν και ο αντίκτυπος από την πανδημία «δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, είμαστε σε διαρκή επαφή με τους πελάτες μας και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», επεσήμανε ο κ. Καραβίας.

    Η έκθεση του ομίλου σε δάνεια στον τομέα του τουρισμού προσδιορίζεται στο 1,8 δις ευρώ και όπως εξήγησε η διοίκηση του ομίλου πρόκειται για εξυπηρετούμενα δάνεια. «Οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές, ανάλογα με τη διάρκεια της κρίσης αλλά η βασική μας υπόθεση παραμένει ότι η αρνητική επίδραση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα», επεσήμανε ο επικεφαλής της Eurobank. Προς το παρόν οι επιπτώσεις είναι στα city hotels, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα επεκταθεί και στα resort hotesls.

    Στον τομέα της ναυτιλίας, η έκθεση ανέρχεται στα 2 δις ευρώ. Αν και ο τομέας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε διεθνείς αναταραχές, φαίνεται ότι επανακάμπτει και προς το παρόν δεν αντιμετωπίζει θέματα αναδιάρθρωσης, σημείωσε ο κ. Καραβίας.

    Στα «θετικά» της κρίσης για την ελληνική οικονομία είναι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, που ευνοούν τις εταιρείες διύλισης και περιορίζουν τις επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία.

    Η Eurobank κατέληξε ο κ. Καραβίας θα υποστηρίξει τους πελάτες της, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που θα υποστούν επιπτώσεις λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε όποια μέτρα και κατευθύνσεις αποφασιστούν σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς εποπτικούς οργανισμούς και τους θεσμικούς φορείς του τραπεζικού κλάδου σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Καθώς οι ανησυχίες θα υποχωρούν, αναμένουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα επιταχυνθεί εκ νέου. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Τράπεζα βρίσκεται σε ισχυρή θέση ώστε να εισέλθει σε φάση ανάπτυξης και να δημιουργεί αξία για τους μετόχους και τους πελάτες της.»



    ΣΧΟΛΙΑ