• Τράπεζες

    Καραμούζης: Τεχνολογικός κυκλώνας «κτυπάει» τις τράπεζες

    • Έφη Καραγεώργου
    SMERemediumCap: Απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο της ENGIE Hellas που μετονομάζεται σε CORDIA

    Νίκος Καραμούζης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap


    Τεχνολογικός κυκλώνας «κτυπάει» τις τράπεζες οι οποίες για να συνεχίσουν να υπάρχουν θα πρέπει να μετασχηματίζουν ριζικά το επιχειρησιακό,  πελατοκεντρικό και λειτουργικό τους πρότυπο, καθώς οι υπηρεσίες fintech κερδίζουν έδαφος με αλματώδεις ρυθμούς.

    Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Grant Thornton Νικόλας Καραμούζης σε ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: «Ελληνικές τράπεζες: Πυλώνας ανάπτυξης ή μεγάλος ασθενής;»

    Μάλιστα όπως είπε οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, προετοιμαζόμενες για το μέλλον, θα χρειαστεί να επενδύσουν κοντά στα € 900 εκατ. με € 1 δισεκ. στην τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση του συνόλου των δικτύων και υποδομών τους την επόμενη τριετία.

    Ήδη στην Ελλάδα ο ΟΠΑΠ, η Cosmote, η VIVA και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, έλαβαν ή βρίσκονται στη διαδικασία να λάβουν άδεια e-money από τις εποπτικές αρχές που τους επιτρέπει να  εισέρχονται δυναμικά στην παροχή στοχευμένων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως πληρωμές, μεταφορές ποσών και διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων και είναι μόνο η αρχή.

    Ο κίνδυνος θα ενταθεί όταν ξένοι πάροχοι, με τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών (Paypal, on line bank), εισέλθουν στην ελληνική αγορά.

    Στη νέα εποχή στον τραπεζικό κλάδο θ’ απαιτούνται:

    1. Η κάθε τράπεζα να διαμορφώσει το δικό της internet / mobile, online offering,
    2. λιγότερα υποκαταστήματα,
    3. λιγότερο προσωπικό,
    4. μικρότερες αλλά αποτελεσματικότερες κεντρικές υπηρεσίες που θα είναι εντάσεως κεφαλαίου και ψηφιοποίησης,
    5. μεγαλύτερη κινητικότητα, μετεκπαίδευση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού,
    6. σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία, τα e-δίκτυα και τις ψηφιακές υποδομές,
    7. νέας γενιάς software σχεδόν παντού,
    8. νέα προϊόντα και υπηρεσίες συμβατές με την ψηφιακή τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα συναλλαγών,
    9. κεντρικώς διαχειρίσιμα συστήματα στήριξης και διαχείρισης εργασιών και ενοποιημένα λειτουργικά δίκτυα και μέσα εξυπηρέτησης πελατείας, βασιζόμενα κυρίως στην ψηφιακή τεχνολογία, τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη,
    10. αναβάθμιση και προσαρμογή των εσωτερικών λειτουργιών, διαδικασιών και των μονάδων ελέγχου, διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης, στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής,
    11. κεντροποίηση όλων των προσωπικών δεδομένων και συναλλαγών πελατών, ανάγκη συνδυασμού των social media, αξιοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες, ώστε να προσφέρονται καλύτερες αποτελεσματικότερες και στοχευμένες  υπηρεσίες (big data analytics).

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε πως οι εγχρήματες συναλλαγές στην Ελλάδα κινούνται ταχύτατα προς τα εναλλακτικά δίκτυα:

    • Το 20% μέσω των τραπεζικών καταστημάτων, από 40% περίπου το 2014,
    • Το 39% μέσω internet (e-banking ή mobile banking), έναντι 19% το 2014,
    • Το 35% μέσω ATM, σταθερό τα τελευταία χρόνια,
    • 6% μέσω APS – σταθερό τα τελευταία χρόνια.

    Με βάση στοιχεία του 2018, η Ελλάδα έχει σήμερα στον τραπεζικό τομέα:

    • 2.9 εκατ. ενεργούς πελάτες στο Internet Βanking,
    • 1.6 εκατ. ενεργούς πελάτες mobile banking,
    • 667.000 POS, έναντι μόλις 130,000 στο τέλος του 2014, παρότι αρκετά POS παραμένουν ανενεργά (περίπου 120.000), που αντανακλά τις αντιστάσεις επαγγελματιών στη διαφάνεια,
    • 17,6 εκατ. ενεργές κάρτες πληρωμών (χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες), δηλαδή 5 εκατ. περισσότερες σε σχέση με το 2014.

    Όπως είπε, ήδη οι τράπεζες στην Ισπανία άρχισαν να αποδέχονται σταδιακά, μέσω blockchain technology, να ανοίγει ο πελάτης λογαριασμό σε μια τράπεζα και να αποδέχονται οι άλλες τράπεζες τα έγγραφα ταυτοποίησης των προσωπικών τους δεδομένων που διέθεσε ο πελάτης στην πρώτη τράπεζα για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στις υπόλοιπες.

    Στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται:

    • κάποιες τράπεζες θα εξειδικευθούν και άλλες θα συρρικνωθούν,
    • άλλες θα συμμαχήσουν με τεχνολογικούς παρόχους και με άλλες επιχειρηματικές οντότητες, που έχουν άμεση πρόσβαση και επαφή με τη νέα δυνητικά πελατεία,
    • κάποιες θα συγχωνευθούν για να εσωτερικοποιήσουν αναγκαίες οικονομίες κλίμακος και σκοπού,
    • αλλά όλες οφείλουν να προσφέρουν onlineoffering, να μειώσουν το κόστος και να βελτιώσουν την ποιότητα εξυπηρέτησης, αξιοποιώντας ψηφιακές λύσεις, να προσαρμοστούν, ν’ αλλάξουν, να μετασχηματισθούν, να επενδύσουν στο μέλλον τους, στο ριζικό μετασχηματισμό τους σημαντικά ποσά.

    Δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη εναλλακτική, ο ανταγωνισμός θα είναι αμείλικτος και ισχύει στην περίπτωσή μας, το «αλλάζω ή βουλιάζω», τόνισε ο κ. Καραμούζης.

    «Το βέβαιο είναι, και αυτό θα έχει εφαρμογή κυρίως στην Ελλάδα, που είναι μικρή σχετικά αγορά, ότι ο ανταγωνισμός για τα εγχώρια «παραδοσιακά» πιστωτικά ιδρύματα δεν θα προέλθει τόσο από τον ενδοτραπεζικό ανταγωνισμό, αλλά, κυρίως στη λιανική τραπεζική,  από διασυνοριακές, ψηφιακές, ιντερνετικές πλατφόρμες μεγάλων τραπεζών,  από τους νέους εγχώριους και διεθνείς εξειδικευμένους διεθνείς θεσμικούς παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (π.χ. διαχείριση πλούτου, χρηματιστηριακές συναλλαγές)  και από τις διεθνείς και εγχώριες αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

    Εκτιμώ ότι δεν θα διευρυνθεί η παρουσία ξένων τραπεζών στην Ελλάδα με δίκτυα καταστημάτων. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για παρουσία με δίκτυα καταστημάτων στην Ελλάδα. Δεν έχει νόημα.

    Είμαι βέβαιος, όμως, ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι μια ενδιαφέρουσα περίοδος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν επιτυχώς, ίσως με διαφορετικές ταχύτητες, τις προκλήσεις μπροστά μας.  Ήδη προσφέρουν ικανοποιητικές on line internet & mobile υπηρεσίες, αλλά παράλληλα διατηρούν βαριές και παραδοσιακές δομές στις υφιστάμενες τράπεζες, καθώς και υψηλό κόστος λειτουργίας.

    Αν δεν το κάνουμε εμείς ταχύτατα και αποτελεσματικά, αν εφησυχάσουμε και υποτιμήσουμε το «τσουνάμι» που έρχεται, θα υποστούμε βαριές συνέπειες και κάποιοι άλλοι θα καλύψουν το κενό, γιατί  η χώρα, όπως κάθε χώρα, δεν θα μείνει στο τέλος χωρίς σύγχρονη τραπεζική και ανταγωνιστικού όρους χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση», ανέφερε.



    ΣΧΟΛΙΑ