• Τράπεζες

    JP Morgan: Πώς ο Τζέιμι Ντίμον βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών για το σκάνδαλο Έπσταϊν

    • NewsRoom

    Jamie Dimon


    Σε λίγες εβδομάδες ο Τζέιμς Ντίμον θα βρεθεί ενώπιον των ενόρκων για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις σχέσεις της JP Morgan, της οποίας είναι CEO, με τον Τζέφρι Έπσταϊν.

    Ο τραπεζικός κολοσσός βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα πριν λίγους μήνες, όταν μία γυναίκα που φέρεται να κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Έπσταϊν την περίοδο 2006-2013, μήνυσε την JP Morgan, ισχυριζόμενη ότι παραβίασε τους νόμους περί εμπορίας ανθρώπων δίνοντας πρόσβαση στον Έπσταϊν σε λογαριασμούς και μετρητά. Ειδικότερα, αναφέρει ότι μεγάλα ποσά αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς του, για να πληρωθεί αυτή και άλλες γυναίκες που ήταν θύματα της επιχείρησης sex trafficking του Έπσταϊν.

    Η εμπλοκή του Ντίμον

    Σύμφωνα με την αγωγή, η JP Morgan είχε πελάτη τον Έπσταϊν για 15 χρόνια, από το 1988 έως το 2013. Ο Έπσταϊν είχε καταθέσεις και στην Deutsche Bank, η οποία έχει κι αυτή μηνυθεί από μία άλλη γυναίκα, ότι αγνόησε τις διαδρομές του χρήματος στους λογαριασμούς του και δεν ερεύνησε τις περιπτώσεις που κατεγράφησαν αναλήψεις μεγάλων ποσών.

    Η JP Morgan, σύμφωνα με τους κατήγορους, διευκόλυνε εν γνώσει της τις  πληρωμές του Τζέφρι Έπσταϊν σε θύματά και συνεργούς του, οι οποίοι τον βοήθησαν να στρατολογήσει νεαρά κορίτσια.

    Παρά τις προσπάθειες της αμερικανικής τράπεζας να μείνει εκτός της δικαστικής διαμάχης ο Ντίμο, με τους δικηγόρους της JP Morgan που διαχειρίζονται την υπόθεση να υποστηρίζουν στους δικαστές ότι ο CEO δεν είναι ο κατάλληλος για να δώσει απαντήσεις, προτείνοντας άλλους τραπεζίτες, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί με τον Έπσταϊν όπως η Μέρι Έρντο, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο ήταν πελάτης ο υπόδικος, οι συνήγοροι των θυμάτων επιμένουν ότι είχε εμπλοκή.

    Γι’ αυτό το λόγο αιτήθηκαν στο δικαστήριο να ζητήσει έγγραφα από την τράπεζα που αφορούν μηνύματα του Ντίμον προς τους τραπεζίτες, υποστηρίζοντας ότι ήταν αυτός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να παραμείνει ως πελάτης ο Έπσταϊν παρά το γεγονός ότι ήδη είχαν γίνει γνωστές οι καταγγελίες εναντίον του.

    Αντίθετα, η JP Morgan αρνείται κάθε εμπλοκή του, αναφέροντας ότι δεν συμμετείχε σε καμία λήψη απόφασης σχετικά με την σχέση της τράπεζας με τον Έπσταϊν.

    Ο δικαστής Τζεντ Ράκοφ, ο οποίος προεδρεύει της υπόθεσης, διέταξε την JP Morgan να παραδώσει έγγραφα που περιλαμβάνουν επικοινωνία μεταξύ του Ντίμον και του πρώην γενικού συμβούλου Στιβ Κάτλερ πριν το 2006.

    Ο ρόλος του τραπεζίτη

    Στην υπόθεση εμπλέκεται κι ένας πρώην τραπεζίτης της JP Morgan που στη συνέχεια εργάστηκε στην βρετανική Barclays, Τζες Στάλεϊ.

    Ο Στάλεϊ ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Barclays για σχεδόν έξι χρόνια πριν παραιτηθεί τον Νοέμβριο του 2021, όταν οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές αποκάλυψαν τα προκαταρκτικά ευρήματα μιας έρευνας σχετικά με τη φύση της σχέσης του με τον Έπσταϊν, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2019. Τα αποτελέσματα κρίθηκαν ως «απογοητευτικά» για την τράπεζα και ο Στάλει αποχώρησε με μία σημαντική αποζημίωση.

    Η JP Morgan πριν λίγο καιρό μήνυσε τον πρώην στέλεχος της, κατηγορώντας τον ότι όχι μόνο ήταν μάρτυρας αλλά συμμετείχε στα σεξουαλικά εγκλήματα στις κατοικίες όπου δρούσε ο Έπσταϊν και πώς το κράτησε κρυφό από την τράπεζα παρά το καθήκον που είχε να ενημερώσει. Ο Στάλεϊ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για οποιαδήποτε ανάμειξη του σε παράνομες δραστηριότητες.

    H ώρα της κρίσης

    Η τελευταία εξέλιξη της υπόθεσης είναι ότι ο δικαστής Τζεντ Ράκοφ ζήτησε από τον Ντίμον να καταθέσει ενόρκως, ενώ στη συνέχεια θα δεχτεί ερωτήσεις και από τον Στάλεϊ.

    Η ακρόαση του Ντίμον αναμένεται να γίνει μέσα στον Μάιο, όπου θα ανακριθεί από τον συνήγορο του θύματος του Έπσταϊν, αλλά και από την δικηγορική ομάδα του Στάλεϊ.

    Διαβάστε επίσης:

    Από τον τραπεζίτη της JPMorgan μέχρι τον παραγωγό του Τζέιμς Μποντ: Η πιο θρυλική έπαυλη του Ηνωμένου Βασιλείου πωλείται έναντι 75 εκατ. δολ. (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ