• Τράπεζες

    JP Morgan: Οι «ύποπτες» επαφές με τον Έπσταϊν και ο διακανονισμός ύψους 365 εκατ. δολαρίων

    • NewsRoom
    O επικεφαλής της JPMorgan Jamie Dimon

    Jamie Dimon, CEO JP Morgan


    Ακριβά έχει στοιχίσει στον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό η συνεργασία που διατηρούσε με τον Τζέφρι Έπσταιν από το 2006 μέχρι το 2013.

    Εδώ κι ένα χρόνο στελέχη της JP Morgan μεταξύ αυτών και ο CEO της, Τζέιμι Ντίμον, έχουν κληθεί σε καταθέσεις και τους έχει ζητηθεί να παρουσιάσουν στοιχεία, ύστερα από αγωγές που δέχτηκε η αμερικάνικη τράπεζα, με κατηγορίες ότι γνώριζε την παράνομη δράση του καταδικασθέντα Τζέφρι Επσάϊν, ο οποίος πέθανε το 2019.

    Ο τραπεζικός κολοσσός  έχει πλέον συμφωνήσει σε συνολικό διακανονισμό ύψους 365 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, επειδή ο Επστάιν, ως πελάτης, διατηρούσε δεκάδες λογαριασμούς στην ιδιωτική τράπεζα της JPMorgan και επικοινωνούσε συχνά με κορυφαία στελέχη της, χωρίς όμως να παραδέχεται ότι γνώριζε τις παράνομες δραστηριότητές του.

    Τα κωδικοποιημένα emails και η… Disney

    Κατά την δικαστική έρευνα βγήκαν στο φως στοιχεία όπως ανταλλαγές μηνυμάτων αλλά και φωτογραφίες νεαρών γυναικών που αντάλλαζαν ένα πρώην στέλεχος της τράπεζας με τον Έπσταϊν.

    Περίπου 1.200 emails εντοπίστηκαν που είχαν σταλεί μεταξύ του Τζες Στάλεϊ, ο οποίος εργαζόταν τότε στη JP Morgan, με τον Τζέφρι Έπσταιν,  κατά τη περίοδο της συνεργασίας τους με αναφορές σε πριγκίπισσές της Disney και σε βραδιές σε τζακούζι, με τον Έπσταϊν να ανταλλάζει φωτογραφίες νεαρών κοριτσιών με το στέλεχος της τράπεζας.

    Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η δίκη, η οποία θα γινόταν τον ερχόμενο Οκτώβριο, πριν τελικά η τράπεζα αποφασίσει τον διακανονισμό, θα έφερνε στη δημοσιότητα κι άλλες πληροφορίες, κάτι που δεν μπορούσε να διακινδυνεύσει ο τραπεζικός κολοσσός, ο οποίος ήδη έχει δεχθεί πλήγμα στο κύρος του.

    Οι αγωγές

    Πριν ένα χρόνο η JP Morgan βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, όταν μία γυναίκα που φέρεται να κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Έπσταϊν την περίοδο 2006-2013, μήνυσε την JP Morgan, ισχυριζόμενη ότι παραβίασε τους νόμους περί εμπορίας ανθρώπων δίνοντας πρόσβαση στον Έπσταϊν σε λογαριασμούς και μετρητά. Οι Αμερικάνικες Παρθένες Νήσοι διεκδικούσαν επίσης 190 εκατ. δολάρια, ύστερα από αποκαλύψεις για αποστολές χρημάτων στον λογαριασμό του πρώην κυβερνήτη τους, ενώ η τράπεζα είχε μία ανοιχτή δικαστική διαμάχη και με τον Στάλεϊ, τον οποίο κατηγόρησε ότι ενεργούσε κρυφά.

    Τελικά, η τράπεζα κατέληξε σε διακανονισμό με τον Στάλεϊ αλλά και με τις Αμερικάνικες Παρθένες Νήσους, με τη JP Morgan να καταβάλλει 30 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικά ιδρύματα στις Παρθένες Νήσους που ασχολούνται με την εμπορία ανθρώπων και υποστηρίζουν τα θύματα, 25 εκατ. δολάρια για να βοηθήσει την κυβέρνηση και τις αρχές επιβολής του νόμου να καταπολεμήσουν την εμπορία ανθρώπων και άλλα 20 εκατομμύρια δολάρια για νομικά έξοδα.

    «Αν και ο διακανονισμός δεν περιλαμβάνει παραδοχή ευθύνης, η εταιρεία λυπάται βαθιά για οποιαδήποτε σχέση με αυτόν τον άνθρωπο και δεν θα συνέχιζε ποτέ να συνεργάζεται μαζί του αν πίστευε ότι χρησιμοποιούσε την τράπεζα με οποιονδήποτε τρόπο για να διαπράξει τα αποτρόπαια εγκλήματά του», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

    «Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τράπεζα δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει την εμπορία ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης των αρχών επιβολής του νόμου και του κλεισίματος των λογαριασμών των πελατών της εάν έχει αξιόπιστες πληροφορίες για εμπορία ανθρώπων, δήλωσε ο Ariel Smith, ο γενικός εισαγγελέας των Παρθένων Νήσων.

    Διαβάστε επίσης:

    JP Morgan: Τέλος οι κρυπτογραφημένες συναλλαγές για τους πελάτες του Ηνωμένου Βασιλείου

    Ο Jamie Dimon της JPMorgan προειδοποιεί: Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για επιτόκια 7%

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Ποιες μετοχές θα απογοητεύσουν τους επόμενους μήνες



    ΣΧΟΛΙΑ