• Τράπεζες

    Υποχρεωτική η επαναρύθμιση δανείων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό – Προβληματισμός για τις τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Προβληματισμό εγείρουν για άλλη μια φορά τα πιστωτικά ιδρύματα κυρίως για το πλήθος των αιτήσεων σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

    Εκτιμάται πως οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 25.000 και πολύ γρήγορα οι τράπεζες θα έρθουν μπροστά σε μια πραγματικότητα βάσει της οποίας πρέπει να ρυθμίσουν εκ νέου ήδη ρυθμισμένα δάνεια αφού οι ρυθμίσεις έχουν πια συνολικό χαρακτήρα προς τους πιστωτές.

    Και επειδή οι ρυθμίσεις αφορούν ένα σύνολο χρεών, υπέρτερο εκείνου που οι οφειλέτες έχουν προς τις τράπεζες, πολλοί εξ ‘ αυτών σε ήδη ρυθμισμένα δάνεια ζητούν νέες ρυθμίσεις ή ακόμη και κούρεμα. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις ενδέχεται να το επιτύχουν, αν προς αυτήν την κατεύθυνση πει ναι η πλειοψηφία των πιστωτών και μάλιστα στην περίπτωση που μέσα στην πλειοψηφία συμμετέχει το Δημόσιο.

    Εκτιμάται πως στο τέλος του μήνα θα αρχίσουμε να έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα από τις αιτήσεις που σταδιακά υποβάλλονται καθώς το μέσο διάστημα ολοκλήρωσης κινείται περίπου σε επίπεδο ΄μήνα.

    Υπενθυμίζεται πως άλλος ένας σκόπελος για τις τράπεζες είναι πως μέσα στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού εντάσσονται και τα εγγυημένα δάνεια των τραπεζών, παρά το γεγονός πως οι τράπεζες ζήτησαν από τη κυβέρνηση αλλαγή της νομοθεσίας για αυτά, δηλαδή να μην μπορούν αυτά να κουρεύονται και να ρυθμίζονται.

    Ωστόσο υπήρξε κατηγορηματική άρνηση της πρότασης των τραπεζών από την κυβέρνηση καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις τα δάνεια αυτά θα μπορέσουν να εισέλθουν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ιδιαίτερα αν οι επιχειρήσεις έχουν και χρέη προς το Δημόσιο.

    Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός υπενθυμίζεται πως αφορά δύο μεγάλες ενότητες:

    Α. Τη συμφωνία των οφειλετών με τους ιδιώτες πιστωτές. Αυτή διενεργείται εφόσον υπάρξει πλειοψηφία πιστωτών που να τη θέλει. Αν δηλαδή οι πιστωτές που διατηρούν την πλειοψηφία του χρέους αποδεχτούν τότε όλοι υποχρεωτικά αποδέχονται.

    Β. Τη συμφωνία των οφειλετών με το Δημόσιο για το οποίο εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις θα επιτευχθεί. Και εδώ προβλέπεται η διαδικασία της πλειοψηφίας, όμως αυτή έχει τυπικό χαρακτήρα.

    Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός προβλέπει και κούρεμα χρεών σε ορισμένες περιπτώσεις και χαμηλές μαρκοχρόνιες δόσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Mε αναπτυξιακή ατζέντα η συνάντηση θεσμών-τραπεζών αρχές Ιουλίου – Πού θα δώσουν δάνεια οι τράπεζες

    Δύο προτάσεις από τις τράπεζες για εξωδικαστικό και πλειστηριασμούς

    Θοδωρής Καλαντώνης (doValue Greece): «Πρασινίσαμε» και πάλι δάνεια ύψους €600 εκατ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ