• Τράπεζες

    ΗΠΑ: Τη μεγαλύτερη πτώση καταθέσεων εδώ και ένα χρόνο προκάλεσε η τραπεζική κρίση


    Οι καταθέσεις στις τράπεζες των ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

    Ειδικότερα, οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 98,4 δισεκατομμύρια δολάρια στα 17,5 τρισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με απροσάρμοστα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η Federal Reserve.

    Οι λεγόμενες «άλλες» καταθέσεις, οι οποίες εξαιρούν λογαριασμούς με ημερομηνίες λήξης, μειώθηκαν κατά 78,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αυτές οι πιο ρευστοποιήσιμες καταθέσεις, όπως οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου και όψεως έχουν μειωθεί κατά 6,1%, το μεγαλύτερο σε δεδομένα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

    Οι τραπεζικές πιστώσεις, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, αυξήθηκαν 73,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 17,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Το σύνολο του ενεργητικού, το οποίο περιλαμβάνει μετρητά, καθώς και οφειλόμενα υπόλοιπα από ιδρύματα καταθέσεων και τη Fed, εκτινάχθηκαν 430,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 23,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον άμεσο απόηχο της πανδημίας.

    Οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν πάνω από 412 δισεκατομμύρια δολάρια σε 21,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο εμπορικός και βιομηχανικός δανεισμός — που θεωρείται δείκτης οικονομικής δραστηριότητας — αυξήθηκε κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε 2,83 τρισεκατομμύρια δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ