• Τράπεζες

    Φωτεινή Ιωάννου (ΕΤΕ): Οι τράπεζες πιο κατάλληλες να επανεντάξουν δάνεια που αναδιαρθρώνονται από τους servicers

    • NewsRoom
    η Φωτεινή  Ιωάννου, Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας

    H Φωτεινή  Ιωάννου, Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας


    «Για την Εθνική Τράπεζα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η επένδυση στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος συνεργασίας μεταξύ επενδυτών, servicers και τραπεζών», τόνισε στην τοποθέτησή της στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, η Φωτεινή Ιωάννου, Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων & Specialized Asset Solutions της Εθνικής Τράπεζας.

    Ανέφερε δε ότι ο σημαντικότερος ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι τράπεζες στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι στη διαμόρφωση του πλαισίου που θα παρέχει στους οφειλέτες, που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν, τη δυνατότητα μίας δεύτερης ευκαιρίας.

    Οι τράπεζες είναι οι πιο κατάλληλες για να επανεντάξουν τα δάνεια που αναδιαρθρώνονται από τους servicers και αποδεικνύονται ενήμερα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σημείωσε η κ. Ιωάννου. Για να το θέσουμε απλά, πρόσθεσε, εάν οι servicers πρόκειται να προσφέρουν αναδιαρθρώσεις σε ιδιοκτήτες κατοικιών με λογικούς δείκτες δανείου προς αξία (LTV) και διάρκεια 15-20 έτη, οι φυσικοί ιδιοκτήτες αυτών των δανείων είναι οι τράπεζες και όχι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που επένδυσαν στις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαρχής.

    Όπως υποστήριξε η κ. Ιωάννου, για την Εθνική Τράπεζα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η επένδυση στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος συνεργασίας μεταξύ επενδυτών, servicers και τραπεζών. Για τον απλούστατο λόγο ότι ένα μέρος αυτών των 80-100 δισ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αφαιρέθηκαν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, είναι οφειλέτες που επλήγησαν από την κρίση αλλά αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία.

    Τόνισε ακόμη ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η μοναδική που προσέφερε το προϊόν split & settle, το οποίο επέτρεψε κούρεμα έως και 85% LTV και αφορά σε αναδιαρθρώσεις που έχουν καταγράψει τα τελευταία τέσσερα χρόνια πολύ καλές επιδόσεις. Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, η ίδια υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση αποτελούν την έσχατη λύση. Επικαλέστηκε δε, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ένωσης των servicers, σύμφωνα με τα οποία πάνω από τα ¾ των ανακτήσεων αναμένεται να προέλθουν από φιλικούς διακανονισμούς και όχι από πλειστηριασμούς.

    Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων & Specialized Asset Solutions της Εθνικής Τράπεζας επισήμανε πως η ΕΤΕ, εκτός από την εξέταση με δέουσα επιμέλεια, κάθε χαρτοφυλακίου που επανέρχεται ως ενήμερο στην αγορά και εκτός από τη συνεργασία με servicers και επενδυτές για τη διαμόρφωση των χαρτοφυλακίων Reperforming Loans (RPL), συμμετέχει σε αποκλειστικές συζητήσεις με την Fortress για τη δημιουργία μίας κοινοπραξίας που θα προσφέρει χρηματοδοτήσεις DPO και ευκαιρίες αναχρηματοδότησης σε ανοίγματα ΜμΕ και στεγαστικά εξασφαλισμένα με περιουσιακά στοιχεία.

    Διαβάστε επίσης: 

    Χρηματιστήριο: Πώς πήραν μπροστά οι τράπεζες- Έκλειναν άρον-άρον ανοιχτές θέσεις και αέρα οι Έλληνες ιδιώτες, μεγάλος όγκος στα ΣΜΕ της Πειραιώς και της ΕΤΕ

    Φωτεινή Ιωάννου (ΕΤΕ): Στόχος ο μονοψήφιος δείκτης κόκκινων δανείων στο τέλος του 2022



    ΣΧΟΛΙΑ