• Τράπεζες

    Ημέρα κρίσης για Attica Bank και Παγκρήτια

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank - Αντώνης Βαρθολομαίος, CEO Της Παγκρήτιας Τράπεζα

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank – Αντώνης Βαρθολομαίος, CEO Της Παγκρήτιας Τράπεζα


    Σήμερα το απόγευμα η διοίκηση της Attica Bank θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2022 και θα δώσει την πρώτη εικόνα από την εξέλιξη των συνομιλιών ανάμεσα στο ΤΧΣ και τους Αμερικανούς του Ellington για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Ενώ το πρωί η διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας θα παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το επικαιροποιημένο capital plan και αναμένεται μέσα στη μέρα η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την έγκριση του συμπληρωματικού ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Σε ότι αφορά την Attica Bank οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα βγει «λευκός καπνός» και θα υπάρξει συμφωνία για μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα 400+ εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν απέχει δραματικά από την αύξηση των 365 εκατ ευρώ, όπως προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία ΤΧΣ- Ellington και άμεσα η CEO Ελένη Βρεττού αναμένεται να καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το νέο κεφαλαιακό πλάνο της τράπεζας των μηχανικών.

    Και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Ελένη Βρεττού μιλώντας στο συνέδριο του Economist: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την Attica Bank όπου κυοφορούνται εξελίξεις, ενώ παράλληλα εκπονούμε το νέο επιχειρησιακό μας πλάνο 5ετίας, που σκοπό έχει να επιστρέψει η τράπεζα σε τροχιά κερδοφορίας και στη διεκδίκηση του δίκαιου μεριδίου αγοράς με μια νέα στρατηγική πρόταση».

    Σε ότι αφορά τώρα την Παγκρήτια, η διοίκηση της αναμένεται να υποβάλει προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος το νέο κεφαλαιακό πλάνο της τράπεζας, ώστε να προχωρήσουν άμεσα και οι υπόλοιπες διαδικασίες που είναι η απορρόφηση της Τράπεζας Χανίων και φυσικά η συγχώνευση με την HSBC Ελλάδος.

    Το κεφαλαιακό πλάνο της Παγκρήτιας αναλύει το σχέδιο της τράπεζας σε ορίζοντα 2ετίας- 3ετίας, με πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για τα κεφάλαια της τράπεζας, ενώ στην περίπτωση που χρειαστεί λόγω μεγάλης ανάπτυξης ή συγκράτησης των δεικτών η τράπεζα θα μπορεί να εκδώσει ομόλογο της τάξης των 20-30 εκατ ευρώ.

    Και μέσα στη μέρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνει το συμπληρωματικό ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου των 98 εκατ ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Με το συμπληρωματικό ενημερωτικό παρατείνεται για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 11 Οκτωβρίου (αντί για 27 Σεπτεμβρίου), το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση για τους παλαιούς μετόχους της Παγκρήτιας, ώστε να έχουν πληρέστερη ενημέρωση –με βάση τα στοιχεία πρώτου εξαμήνου 2022 που έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή- και να μην υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης σε σχέση με τους νέους μετόχους.

    Η αύξηση κεφαλαίου για τους νέους μετόχους θα ολοκληρωθεί στις 27 Οκτωβρίου, όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του περασμένου Ιουλίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Εξάρχου-Μπάκος-Καϋμενάκης: Σε συζητήσεις για να βάλουν €25 εκατ. στην Παγκρήτια – Τι λέει η ΤτΕ



    ΣΧΟΛΙΑ