• Τράπεζες

    Οι ξένοι με μολύβι και χαρτί, γιατί θα ανέβει η μετοχή της Alpha

    Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Άνοδος της τιμής της μετοχής και επαναξιολόγηση της διαβάθμισής της, «υπόσχονται» οι ξένοι αναλυτές για την Alpha Bank, μετά την ανακοίνωση του στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας από την διοίκηση Ψάλτη χθες.

    Bank of America/Merrill Lynch, Optima και JP Morgan εμφανίζονται ενθαρρυντικοί για το σχέδιο της τράπεζας να περιορίσει τα κόκκινα δάνεια μέχρι το 2022, με την τιμή της μετοχής και σήμερα πάντως, να κινείται, παρά την διόρθωση, σε απόσταση ασφαλείας από τα υψηλά έτους (1,925 ευρώ).

    Αναλυτικότερα, ουδέτερη η BofA/ML για την Alpha Bank, μετά το νέο στρατηγικό πλάνο που ανακοίνωσε χθες η Alpha Bank, διατηρώντας ωστόσο την τιμή στόχο στα 2,04 ευρώ, με ουδέτερη σύσταση (neutral). Tο νέο στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, στοχεύει σε RoE 9% το 2022.

    Το σχέδιο αποτελείται από τρεις άξονες:

    – Δέσμευση ύψους 12 δισ. ευρώ για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) το 2020 (Project Galaxy), το οποίο θα μείωνε κατά το ήμισυ τον δείκτη NPE του ομίλου σε 23%,

    – Κέρδη απόδοσης (120 εκατ. του κόστους μείωσης έως το 2022)

    – Υψηλότερες εκταμιεύσεις δανείων (μείωση του καθαρού επιτοκιακού εισοδήματος και αύξηση των τελών κατά 110 εκατ. ευρώ έως το 2022).

    Παρά ταύτα, το σχέδιο μείωσης των NPEs θα έχει ως αποτέλεσμα κεφαλαιακό κόστος 350 δισ. ευρώ (θα αντισταθμιστεί κυρίως από έκδοση Tier 2) και περίπου 2 δισ. ευρώ στην BV (TBV: 8 δισ. Ευρώ), σύμφωνα με τη διοίκηση.

    Η JP Morgan κάνει λόγο για φιλόδοξους, αλλά ρεαλιστικούς στόχους, όπως έχουν τεθεί από την διοίκηση της τράπεζας Φιλόδοξοι, τονίζοντας ωστόσο ότι η ισχυρή κεφαλαιακή της θέση θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση NPEs στην Ευρώπη. Πλην όμως, διατηρεί τη σύσταση neutral (ουδετερότητα) για την τράπεζα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η Alpha Bank στοχεύει να αυξήσει το ROE σε ~9% μέχρι το 2022 από <1% σήμερα, ενώ με τη νέα στρατηγική δίνει προτεραιότητα στη μείωση των NPE και την ενίσχυση των εσόδων.

    Η άνετη κεφαλαιακή της θέση θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση NPE στην ελληνική αγορά, έως 12 δισ. ευρώ, που είναι υψηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες των 8-10 δισ. ευρώ.

    Η διοίκηση στοχεύει περαιτέρω στη μείωση του ποσοστού εγχώριων NPE στο 10% έως το 2022, με αποτέλεσμα το κόστος του κινδύνου να διαμορφωθεί στις ~70 μ.β. (vs ~ 130 μ.β. που είναι τώρα η εκτίμηση).

    Από την πλευρά της, τέλος,  η Optima Bank, με δεδομένες τις χθεσινές ανακοινώσεις της διοίκησης και εφόσον εφαρμοστεί επιτυχώς το σχέδιο της τράπεζας, η μετοχή της Alpha Bank θα μπορούσε να έχει περιθώρια για περαιτέρω αναθεώρηση της αναβάθμισής της. Σύμφωνα με τον οίκο, η Alpha μπορεί να είναι αισιόδοξη, ακόμα κι αν η τιμολόγηση του πακέτου που προτίθεται να πουλήσει βρίσκεται πολύ κοντά στο αντίστοιχο της της Eurobank. Όσον αφορά τη μεθοδολογία του σχεδίου, η Optima εκτιμά ότι η Alpha Bank θα καταφέρει να αποφύγει την ενεργοποίηση τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ