• Τράπεζες

    Οι βιώσιμες χρηματοδοτήσεις το νέο στοίχημα των τραπεζών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Οι βιώσιμες χρηματοδοτήσεις το νέο στοίχημα των τραπεζών

    Χρήστος Μεγάλου – Βασίλης Ψάλτης – Φωκίων Καραβίας


    Στον κοινό τους  στόχο, να βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και στα ESG κριτήρια,  αναφέρθηκαν πρόσφατα οι κ.κ. Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank).

    Οι τραπεζίτες, μιλώντας στο 4ο Athens Investment Forum,   χαρακτήρισαν τη χρηματοδότηση που θα προέλθει στην οικονομία τα επόμενα 5 με 7 χρόνια από κοινοτικούς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους –που αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ- ως μία ευκαιρία που αναδύεται μια φορά σε κάθε γενεά.

    Και σημείωσαν πως τα κριτήρια  ESG που ενσωματώνονται πλέον και στα  stress test από το 2022,    επηρεάζουν τις χρηματοδοτήσεις και την πιστωτική πολιτική των τραπεζών.

    «Ρόλος μας, και στόχος μας ταυτόχρονα, είναι να δώσουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και εξοικονόμησης ενέργειας, το οποίο θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά, να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να εισέλθουν σε νέους καινοτόμους τομείς δραστηριότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου.

    Όπως είπε, η Τράπεζα Πειραιώς αξιοποιεί προς όφελος των πελατών της όλα τα σύγχρονα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και δυνατότητες, και έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομών, των δικτύων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των κατασκευών και του ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και στην εξέταση κάθε ευκαιρίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό, τα logistics, τη ναυτιλία, τον ναυπηγικό τομέα, τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες.

    Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς έχει χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 2,5 δις ευρώ επενδυτικά σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με 3,5 δισ. ευρώ τον  ξενοδοχειακό κλάδο και το Real Estate, με 2 δις ευρώ τον ναυτιλιακό και με ακόμη 2 δις ευρώ  τον αγροτοδιατροφικό κλάδο.

    Η Alpha Bank είναι έτοιμη να στηρίξει τα πράσινα επενδυτικά πλάνα μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ταμείου Ανάκαμψης σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ψάλτης, υπογραμμιζοντας πως: αν και οι τράπεζες αποτελούν διαχρονικό χρηματοδότηση για υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πλέον καλούνται να στηρίξουν σημαντικές για την χώρα επενδύσεις  στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης και της ορθολογικής – από άποψη κόστους – μετάβασης σε ενεργειακό μίγμα χαμηλού άνθρακα.

    Όπως είπε η Alpha Bank στηρίζει ενεργά τους μεγάλους πελάτες της στην προσπάθειά τους να κινηθούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προς τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

    Ανάλογη όμως είναι η στρατηγική της  Alpha Bank και για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία έχει το δικό της ενεργό ρόλο στην πράσινη μετάβαση, όπως είναι τα δεκάδες χιλιάδες μικρά και μεσαία έργα που στοχεύουν στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αξιοποίηση της ηλιακής ή αιολικής ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγόμενων προϊόντων.

    Η Alpha, όπως είπε ο κ. Ψάλτης έχει εγκεκριμένα χρηματοδοτικά όρια για την στήριξη έργων ΑΠΕ που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.

    Το  Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει μια ευκαιρία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, υπογράμμισε ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank.

    Νομίζω, είπε, πως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνουν αποκλειστικά σε επενδύσεις και με τις κατευθύνσεις που έχει, όσον αφορά την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εξωστρέφεια, την έρευνα και την καινοτομία πραγματικά θα μπορούμε να έχουμε αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

    Ωστόσο παραδέχθηκε πως οι εταιρείες που θα επωφεληθούν κυρίως από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι οι μεγάλες και οι μεσαίες. Συμπλήρωσε όμως, πως δεν είναι μόνο τα δάνεια είναι και οι επιχορηγήσεις και υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις όπως για παράδειγμα το Εξοικονομώ το οποίο θα επιτρέψει τη διάχυση των πόρων αυτών σε όλη την οικονομία, σε επαγγελματίες του χώρου και μικρές επιχειρήσεις.

    «Πέρα από το Ταμείο, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις υπάρχει μια σειρά από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που μέσω των εμπορικών τραπεζών στοχεύουν αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά σε αυτές τις επιχειρήσεις. Στη Eurobank είμαστε έτοιμοι και καλούμε τους πελάτες μας να τους ενημερώσουμε γύρω από αυτά τα προγράμματα γιατί πραγματικά τους δίνουν πολλές ευκαιρίες και πρέπει να τα εκμεταλλευτούν».

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ