• Τράπεζες

    Οι τραπεζικές χρεώσεις στη συνάντηση Μητσοτάκη με τους CEOs των ελληνικών τραπεζών

    καραβιας-φωκιων-βασιλης-ψαλτης-παυλος-μυλωνας-χρηστος-μεγαλου

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Το θέμα των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες για μια σειρά υπηρεσίες, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει αύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους επικεφαλής των τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί υπό την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και με τη συμμετοχή των CEOs όλων των ελληνικών τραπεζών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα θέματα τραπεζικού ενδιαφέροντος που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή είναι πολλά.

    Κυρίαρχο φυσικά είναι το θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας και των μεγάλων project που είναι προ των πυλών, αλλά και η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω και της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του Asset Protection Scheme για τη μεταφορά κόκκινων δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ στο οποίο το κράτος θα δώσει εγγυήσεις 9 δις ευρώ.

    Στη συζήτηση ωστόσο θα τεθούν και μικρότερα θέματα που είναι όπως εξίσου σημαντικά, καθώς επηρεάζουν τις σχέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με τις τράπεζες και μεταξύ αυτών είναι και αυτό του κόστους των τραπεζικών υπηρεσιών, όπως π.χ. η επανέκδοση PIN στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα σε περίπτωση που ο κάτοχός της το… ξεχάσει.

    Το θέμα αποκάλυψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 11ο ετήσιο συνέδριο της ΕΕΔΕ υπό τον τίτλο «11th Risk Management and Compliance», καλώντας τους εκπροσώπους των τραπεζών όχι μόνο να στηρίξουν την ανάπτυξη διοχετεύοντας ρευστότητα στην οικονομία, αλλά και να έχουν «ευήκοα ώτα στην κοινωνία, έτσι ώστε να μην υπάρχει η αίσθηση στον κόσμο ότι συνεννοούνται για τις προμήθειες που επιβάλλουν π.χ σε θέματα καρτών».

    Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση ο υπουργός Ανάπτυξης έθεσε με το δικό του εμφατικό τρόπο μια επιπλέον διάσταση του θέματος των χρεώσεων που εισπράττουν οι τράπεζες … της εντύπωσης δηλαδή που μπορεί να προκαλείται στην κοινωνία ότι οι χρεώσεις επιβάλλονται κατόπιν συνεννόησης. Η διάσταση αυτή είναι εξίσου ή ίσως και πιο σημαντική με αυτό καθαυτό το θέμα, δηλαδή το κατά πόσο οι προμήθειες είναι επαρκώς αιτιολογημένες ή το κατά πόσο οι χρεώσεις σε μια σειρά υπηρεσίες μπορεί να είναι υπερβολικές. Πίσω λοιπόν από αυτή τη φράση, μπορεί σύμφωνα με μία ανάγνωση, κάποιος να διακρίνει και την πρόθεση της πολιτείας να παρέμβει εάν διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα είδος συνεννόησης, που δεν συμβαδίζει με το οικονομικό μοντέλο που αυτή η κυβέρνηση προωθεί.

    Το θέμα των προμηθειών που εισπράττουν οι τράπεζες αναλύθηκε στο βασικό πάνελ του συνεδρίου της ΕΕΔΕ υπό το συντονισμό του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ κ. Μάρτιν Τζούρντα, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρέωση προμήθειας που εισπράττουν οι τράπεζες τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους κατόχους καρτών όταν κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ μέσω του διατραπεζικού συστήματος, η οποία όπως εξήγησε δεν υπάρχει στις τράπεζες του εξωτερικού.

    Το θέμα συνδέεται με την ανάγκη ενίσχυσης της κερδοφορίας των τραπεζών και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς τους, σε συνάρτηση με την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση της τεχνολογίας στις τραπεζικές συναλλαγές, που στη χώρα μας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα εάν συγκριθεί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι χρήστες των ψηφιακών δικτύων στην Ελλάδα είναι μόλις 34% των πελατών των ελληνικών τραπεζών σημείωσε ο κ. Τζούρντα όταν σε χώρες όπως η Ολλανδία είναι 76%.

    Ο επικεφαλής του ΤΧΣ έθεσε ωστόσο και μια άλλη διάσταση του προβλήματος, δηλαδή το χαμηλό ποσοστό που συνιστούν τα έσοδα από προμήθειες ως σύνολο των λειτουργικών τους εσόδων για τις ελληνικές τράπεζες, που δεν ξεπερνά το 23% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 43%, αναδεικνύοντας και την ανάγκη οι τράπεζες να ενισχύσουν αυτή την πηγή εσόδων.

    Ακούγεται αντιφατικό, αλλά όπως έχουμε αναλύσει από την ίδια στήλη … δεν είναι.



    ΣΧΟΛΙΑ