• Τράπεζες

    Οι τέσσερις προκλήσεις για τις τράπεζες μετά τα stress test


    Τέσσερις είναι οι προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών, που βγήκαν «αλώβητες» από την διαδικασία των ασκήσεων αντοχής και σχεδιάζουν την επόμενη μέρα με στόχο την στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Εστιάζουν λοιπόν στις αναδιαρθρώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, σε μακροπρόθεσμες και βιώσιμες ρυθμίσεις για τα δάνεια νοικοκυριών και μικρομεσαίων, στη χρηματοδότηση καινοτόμων και εξωστρεφών επιχιερήσεων, στην επιστροφή των καταθέσεων.

    Αυτό εξάλλου ήταν και το μήνυμα που έστειλαν οι CEO των Alpha Bank, Eurobank  και Πειραιώς.

    «H κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank, η υψηλότερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας για τη μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων και να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Alpha κ. Δημ. Μαντζούνης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test. Για την Alpha ο δείκτης βασικών κεφαλαίων (CET 1) το 2020, υπό το δυσμενές σενάριο, διαμορφώνεται στο 9,69%.

    Αξονες προτεραιότητας για την Eurobank, όπως δήλωσε ο  CEO της κ. Φωκίων Καραβίας είναι  «η αποτελεσματική διαχείριση και η ταχεία μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και εν γένει της ελληνικής οικονομίας». Για την Eurobank ο δείκτης βασικών κεφαλαίων (CET 1) το 2020, υπό το δυσμενές σενάριο, διαμορφώνεται στο  6,75%.

    «Η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου “Ατζέντα 2020” για την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης της Πειραιώς, καθώς και την στήριξη της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας», είναι ο κυρίαρχος στόχος της πειραιώς, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου. Για την Πειραιώς ο δείκτης βασικών κεφαλαίων (CET 1) το 2020, υπό το δυσμενές σενάριο, διαμορφώνεται στο  5,9%.

    Η στήριξη της πραγματικής οικονομίας είναι προτεραιότητα και για την Εθνική Τράπεζα, η οποία στο δυσμενές σενάριο εμφάνισε δείκτη βασικών κεφαλαίων στο 6,8%.

    Οι άξονες προτεραιοτήτων θα συζητηθούν και με την επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας κ. Ντανιέλ Νουί (SSM) που έρχεται στην Αθήνα στις 14 Μαΐου. Η κα Νουί  πιέζει να προχωρήσουν γρήγορα οι  πωλήσεις προβληματικών δανείων και να τρέξουν οι διαδικασίες  αναδιάρθρωσης εταιριών.

    Μετά την ανάσα» που πήραν οι Ελληνες τραπεζίτες βάζουν μπροστά τα σχέδια που περιλαμβάνουν μακροπρόθεσμες και βιώσιμες ρυθμίσεις για τα δάνεια νοικοκυριών (στεγαστικά-καταναλωτικά) και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάνοντας χρήση των εργαλείων του νόμου Κατσέλη και του εξωδικαστικού μηχανισμού.

    Στόχος τους είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι αναδιαρθρώσεις των μεγάλων εταιρικών δανείων. Και ακόμα στοχεύουν το φθινόπωρο να διενεργούνται  περισσότεροι από 2.000 πλειστηριασμοί.

    Στα πλάνα τους μπαίνουν δυνατά και οι πωλήσεις δανείων με εξασφαλίσεις  και θα αφορούν κυρίως εταιρικά δάνεια, αλλά και στεγαστικά, που ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    Και ακόμα θα πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα οι πωλήσεις των θυγατρικών τους –όπως πχ  είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής- σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης Φραγκιαδάκη από την Εθνική Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ