• Τράπεζες

    «Έξοδος» του ΤΧΣ από την Eurobank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Από την Eurobank θα ξεκινήσει η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες.

    Ο Φωκίων Καραβίας CEO της Eurobank, παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 στους διεθνείς αναλυτές, ανέφερε  πως η διοίκηση έχει πάρει το «πράσινο φως» από τον SSM  για να προχωρήσει στην επαναγορά του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ και είναι 1,4%.

    Όπως εξήγησε η προοπτική της επαναγοράς έχει ήδη συζητηθεί διεξοδικά με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και έχει  λάβει θετικά σχόλια. Η έγκριση του επόπτη αναμένεται μέχρι το τέλος Μαΐου ώστε να η διαδικασία επαναγοράς να λάβει και την έγκριση από την ετήσια Γενική Συνέλευση της τράπεζας τον Ιούνιο. Και αμέσως μετά θα υποβληθεί και η πρόταση της  Eurobank προς το ΤΧΣ για την αγορά των μετοχών που κατέχει το Ταμείο, όπως προβλέπει ο νόμος για την στρατηγική Αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

    Για την επαναγορά θα χρησιμοποιηθεί το ποσό που είχε υπολογιστεί για τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2022.

    Και έτσι η διανομή μερίσματος μετατίθεται για τη χρήση του 2023, με τον κ. Καραβία να αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Η ανταμοιβή των μετόχων αποκτά πλέον κεντρική θέση στη στρατηγική μας. Συγκεκριμένα, για το 2023 το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για τη διανομή μερίσματος θα αξιοποιηθεί με το βέλτιστο τρόπο με την υποβολή προσφοράς για την εξαγορά του ποσοστού 1,4% που διατηρεί το ΤΧΣ στην Τράπεζα. Από το επόμενο έτος και μετά, στοχεύουμε στη διανομή τουλάχιστον του 25% των ετήσιων κερδών, με τη μορφή μερίσματος ή και επαναγοράς ιδίων μετοχών».

    Ο κ. Καραβίας, που ετοιμάζεται την επόμενη εβδομάδα για roadshow στο Λονδίνο και στις αρχές Απριλίου στη Νέα Υόρκη, σημείωσε ακόμα, απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, πως για κάθε μια μονάδα που αυξάνονται τα επιτόκια από την ΕΚΤ, το όφελος της Eurobank είναι 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η τράπεζα συνεχίζει να  υιοθετεί την συντηρητική εκτίμηση ότι τα  επιτόκια της ΕΚΤ δεν θα υπερβούν το 2,5%.

    Πάντως, τα έσοδα από τόκους και προμήθειες αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω την επόμενη τριετία, ενώ το 2022 αυξήθηκαν κατά 1,550 δισ. ευρώ (+17,4%). Συγκεκριμένα το 2023, αναμένεται αύξηση στα 1,870 δισ. ευρώ και σταθεροποίηση στα 1,840 δισ. ευρώ το 2025.

    Ο κ. Καραβίας ανέφερε ακόμα  πως η Eurobank εστιάζει σε νέες ευκαιρίες που θα προκύψουν σε Βουλγαρία, Κύπρο αλλά και Ελλάδα για την περαιτέρω ανάπτυξη της.

    Να σημειωθεί πως το  νέο business plan της τράπεζας προβλέπει, μεταξύ άλλων, απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12% – 13% κατ’ έτος, αύξηση κερδών ανά μετοχή 12% ετησίως και ετήσια αύξηση χορηγήσεων 7%, με «μοχλό» κυρίως στους τομείς: υποδομές και ακίνητα, ενέργεια – πράσινη μετάβαση, τηλεπικοινωνίες – ψηφιακή αναβάθμιση και τουρισμός.

    «Ένα τραπεζικό σύστημα θωρακισμένο κεφαλαιακά και απαλλαγμένο από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί προϋπόθεση, ώστε η ελληνική οικονομία να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά  ο κ. Καραβίας.

    Τα «κόκκινα» δάνεια έχουν υποχωρήσει στο 5,2% και σύμφωνα με την διοίκηση της τράπεζας, φέτος αναμένεται  εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 400 εκατ ευρώ, με πιο ευαίσθητη κατηγορία να είναι αυτή των στεγαστικών δανείων,ενώ αντίθετα τα επιχειρηματικά δάνεια δεν δείχνουν σημάδια κόπωσης.

    Διαβάστε επίσης
     
    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 η κατάθεση της πρότασης επαναγοράς του ποσοστού του ΤΧΣ

    Eurobank: Προτείνει μέρισμα 400 εκατ. ευρώ για το 2023 – Επαναγορά του ποσοστού του ΤΧΣ

    Eurobank: Στα 1,33 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2022 – Στο 5,2% ο δείκτη NPEs



    ΣΧΟΛΙΑ