• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 η κατάθεση της πρότασης επαναγοράς του ποσοστού του ΤΧΣ

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα καταθέσει επίσημα η διοίκηση της Eurobank την προσφορά της για την επαναγορά του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα και το οποίο φτάνει το 1,4%.

    Τα παραπάνω διευκρίνισε στους αναλυτές ο Φωκίων Καραβίας, σχολιάζοντας τα ισχυρά αποτελέσματα για το σύνολο του 2023.

    Όπως εξήγησε η προοπτική της επαναγοράς έχει ήδη συζητηθεί διεξοδικά με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) έχοντας λάβει θετικά σχόλια, ενώ η έγκριση του επόπτη αναμένεται εντός του προσεχούς διμήνου και έπεται η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας.

    Σύμφωνα με την Eurobank  στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα διοργανώσει roadshow στο Λονδίνο και στις αρχές Απριλίου στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Καραβίας ανέφερε πως η Eurobank θα ψάξει για νέες ευκαιρίες για περεταίρω ανάπτυξη σε Βουλγαρία και Κύπρο.

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως για κάθε μια μονάδα που αυξάνονται τα επιτόκια από την ΕΚΤ, το όφελος της Eurobank είναι 200 εκατ. ευρώ. Η Eurobank, πάντως, υιοθετεί συντηρητικές εκτιμήσεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ που δεν υπερβαίνουν το 2,5%.

    Πάντως, τα έσοδα από τόκους και προμήθειες αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω την επόμενη τριετία, ενώ το 2022 αυξήθηκαν κατά 1,550 δισ. ευρώ (+17,4%). Συγκεκριμένα το 2023, αναμένεται αύξηση στα 1,870 δισ. ευρώ και σταθεροποίηση στα 1,840 δισ. ευρώ το 2025.

    Υπενθυμίζεται πως όπως ανακοίνωσε η Eurobank, προτίθεται να προτείνει τη διανομή μερίσματος, υπό την αίρεση της έγκρισης του SSM, από τα κέρδη της χρήσης του 2023 σε ποσοστό περίπου 25%.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η Eurobank αναμένει το 2023 εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 400 εκατ ευρώ.  Διευκρίνισε επίσης πως μέχρι το 2025 δεν θα προχωρήσει σε κάποια νέα συναλλαγή μείωσης των NPEs.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση το πιο ευαίσθητο κομμάτι είναι αυτό των στεγαστικών δανείων ενώ αντίθετα τα επιχειρηματικά δάνεια δεν δείχνουν σημάδια κόπωσης.

    Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να ανακτηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023. «Η πρόοδος της χώρας αλλά και του τραπεζικού συστήματος στηρίζουν προς την κατεύθυνση αυτή», ανέφερε. «Τα οφέλη για τις τράπεζες θα είναι σημαντικά κυρίως στην μείωση του κόστους έκδοσης ομολόγων στο πλαίσιο των απαιτήσεων των MREL», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank: Στα 1,33 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2022 – Στο 5,2% ο δείκτη NPEs



    ΣΧΟΛΙΑ