• Τράπεζες

    Η ΕΚΤ αναζητά διακαώς γυναίκες για την πλήρωση κρίσιμων θέσεων στην τραπεζική εποπτεία

    • NewsRoom
    εκτ

    Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


    Παράταση έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προθεσμία για την πλήρωση τριών υψηλόβαθμων θέσεων στον βραχίονα τραπεζικής εποπτείας. Ο λόγος; Δεν βρέθηκε καμία γυναίκα να καλύψει κάποια από τις θέσεις αυτές, κάτι που η ΕΚΤ θέλει οπωσδήποτε να επιτύχει. Όπως όλα δείχνουν, η κεντρική τράπεζα δυσκολεύεται να προσελκύσει γυναίκες για αυτές τις υψηλόβαθμες θέσεις.

    Η ΕΚΤ έχει δεχθεί κατά καιρούς επικρίσεις για το ότι τροφοδοτεί μια κουλτούρας εύνοιας προς τους άντρες, γεγονός που ενισχύεται από το γεγονός ότι υπάρχει μόνο μία γυναίκα στο 25μελές Διοικητικό της Συμβούλιο και μερικές μόνο γυναίκες στο Εποπτικό Συμβούλιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πάνω από το 75% των υψηλόβαθμων διοικητικών θέσεων να καλύπτονται από άνδρες.

    Οι πιέσεις στην τράπεζα αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες, όταν οι δύο υψηλόβαθμες αξιωματούχοι που ήταν επιφορτισμένες με την εποπτεία των τραπεζών, η Ντανιέλ Νουί και η Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, αντικαταστάθηκαν από άνδρες, κάτι που φαίνεται να αντιβαίνει στον δεδηλωμένο στόχο της ΕΚΤ για βελτίωση του ισοζυγίου μεταξύ των φύλων.

    Η ΕΚΤ, που εποπτεύει 117 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, με ενεργητικό 21 τρισ. ευρώ, θα προσπαθήσει τώρα να προσελκύσει αιτήσεις για τις τρεις κενές θέσεις στο Εποπτικό Συμβούλιο έως τις 12 Ιουνίου, αντί για την αρχική ημερομηνία της 15ης Μαΐου. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

    Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν είναι νομικά δεσμευμένη να βρει γυναίκες για τις θέσεις αυτές. Ωστόσο, η επιλογή ανδρών αποκλειστικά θα την τοποθετήσει σε μια μη βιώσιμη πολιτικά θέση και πιθανόν θα καθυστερήσει την έγκριση του διορισμού του Ιβ Μερς ως αντιπροέδρου του εποπτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις πηγές. Ο Μερς επελέγη από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ τον Απρίλιο για να αντικαταστήσει την Λαουτενσλέγκερ ως το Νο2 στην τραπεζική εποπτεία, αλλά ο διορισμός του απαιτεί ακόμα την έγκριση των ευρωβουλευτών πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.

    Μια διαμάχη για το φύλο των αξιωματούχων δημιουργεί επίσης τον κίνδυνο να επιβραδυνθεί η κοινοβουλευτική έγκριση των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κάτι που ίσως αποτελέσει πιθανό πονοκέφαλο, καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του συμβουλίου, αναμένεται να αποχωρήσουν από την τράπεζα τους επόμενους μήνες.

    Σημειώνεται ότι ο διορισμός του Μερς στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ το 2012 καθυστέρησε για πολλούς μήνες, λόγω των καταγγελιών από βουλευτές για ανισορροπία μεταξύ των φύλων.



    ΣΧΟΛΙΑ