• Ενέργεια

    Σενάρια για μπλακάουτ το χειμώνα – Τι φοβούνται οι ευρωπαϊκές τράπεζες για τις συναλλαγές και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης

    • NewsRoom

    Από αριστερά: Christian Sewing (Deutsche Bank), Jean-Laurent Bonnafé (BNP Paribas), Andrea Orcel (Unicredit)


    Σε «stress tests» για την αντοχή τους σε πιθανές διακοπές ρεύματος επιδίδονται μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες επεξεργάζονται σχέδια για «γερές» περικοπές στην κατανάλωση ενέργειας, ενώ άγνωστο είναι ποια είναι η προετοιμασία των ελληνικών τραπεζών για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.

    Σε ανάλυσή του Reuters, ειδικοί και think tanks προειδοποιούν για την απειλή στην απρόσκοπτη ροή των τραπεζικών συναλλαγών (ιδίως των διαδικτυακών)  και ακολούθως στην οικονομία της Ευρώπης, σε περίπτωση μπλακάουτ μακράς διαρκείας και σημειώνουν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο.

    Ανησυχεί η JP Morgan

    Τέλος το ζεστό νερό, χρήση λιγότερων κτιρίων ακόμα και κλειστά  σιντριβάνια έξω από τα κτίρια τους είναι μερικά από τα σχέδια που μελετούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για εξοικονόμηση ενέργειας, την ώρα που έχουν λάβει προειδοποιήσεις ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν την αντοχή του τραπεζικού συστήματος σε περιπτώσεις διακοπών ρεύματος μεγάλης διάρκειας.

    Σύμφωνα με το Reuters, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες πρέπει να δράσουν άμεσα και να καταρτίσουν σχέδια, ώστε να μην πληγούν οι διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές ή η λειτουργία των ATMs.

    «Το τραπεζικό σύστημα είναι μέρος άλλων συστημάτων», δήλωσε ο Τζιανλούκα Πεσκαρόλι, καθηγητής με ειδικότητα στη διαχείριση κρίσεων στο University College του Λονδίνου, ο οποίος έχει ενημερώσει τις αρχές στο Λονδίνο για την πιθανότητα διακοπής ρεύματος.

    «Η κύρια ανησυχία μου έχει να κάνει με τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν μια σειρά «αστοχιών» σε ATMs και σε συναλλαγές χωρίς μετρητά. Οι τράπεζες εξαρτώνται κι από άλλες υπηρεσίες, όπως το διαδίκτυο», αναφέρει στο Reuters.

    Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, οι φόβοι για μπλακάουτ έχουν οδηγήσει ακόμα και τη κορυφαία αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα, JP Morgan, η οποία εμπορεύεται μετοχές και ομόλογα στην Ευρώπη και διαθέτει προσωπικό στο Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη να έχει πραγματοποιήσει προσομοιώσεις διακοπής ρεύματος.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τράπεζα επεξεργάζεται και την επιλογή γεννητριών ντίζελ, που θα κάλυπταν την ενεργειακή επάρκεια των γραφείων της για αρκετές ημέρες.

    Εφεδρικές γεννήτριες και κλειστά φώτα

    Η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει ήδη μια σειρά μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στα 1.400 κτίρια της στη Γερμανία, με στόχο να εξοικονομήσει 4,9 εκατ. kWh ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο.

    Κλείνει το ζεστό νερό στις τουαλέτες, προσαρμόζει τις θερμοκρασίες του χώρου εργασίες, σβήνει τον εσωτερικό φωτισμό των καταστημάτων της το βράδυ, ενώ παράλληλα σταματάει και τη λειτουργία του σιντριβανιού έξω από τα κεντρικά γραφεία της στην Φρανκφούρτη.

    Η ΒΝΒ Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατανάλωση ενέργειας στα 2.750 υποκαταστήματα, γραφεία και κέντρα δεδομένων της που λειτουργούν σε Γαλλία, Βέλγιο και Ιταλία.

    Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η Unicredit, προχώρησε μέσα στο καλοκαίρι σε «τεστ αντοχής» της επιχειρησιακής της ανθεκτικότητας. Το τεστ εστίασε την ανθεκτικότητα της επεξεργασίας δεδομένων, με τα δύο βασικά κέντρα δεδομένων της τράπεζας να τροφοδοτούνται από δύο ανεξάρτητους σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Η τράπεζα δεν διευκρίνισε την ισχύ των συγκεκριμένων σταθμών.

    Η Euronext,  που διαχειρίζεται τα γαλλικά και ιταλικά χρηματιστήρια, έβαλε εφεδρικές γεννήτριες.

    Μεταξύ άλλων σχεδίων είναι και η ενοποίηση του προσωπικού σε λιγότερα γραφεία.

    Πόσο προετοιμασμένο είναι το τραπεζικό σύστημα;

    Οι ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση. Οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι αντίστοιχες αρχές  στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Prudential Regulation Authority (PRA), απαιτούν και οι δύο από τις τράπεζες να έχουν σχέδια για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε διαταραχή, αναφέρει το Reuters.

    Ωστόσο, οι ειδικοί φοβούνται ότι λίγες εταιρείες είναι προετοιμασμένες για μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος άνω των λίγων ημερών.

    «Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σοβαρό κενό στον σχεδιασμό ανθεκτικότητας», δήλωσε ο Avi Schnurr, Διευθύνων Σύμβουλος του Electric Infrastructure Security Council, ενός think tank που ειδικεύεται στη συμβουλευτική σχετικά με αυτούς τους κινδύνους.

    «Οι τράπεζες θα πρέπει ήδη να έχουν κάνουν ρυθμίσεις για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να αντaπεξέλθουν ακόμη και σε παρατεταμένη διακοπή ρεύματος, με συμφωνίες ώστε οι συναλλαγές να καταγράφονται αναδρομικά μόλις τα συστήματα επανέλθουν στο διαδίκτυο», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου και υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής



    ΣΧΟΛΙΑ