• Τράπεζες

    HSBC: Σιγή ιχθύος για την αποχώρηση….

    Noel Quinn, CEO HSBC


    Τελικά ποιο είναι το σχέδιο της  HSBC για την παρουσία της στην ελληνική αγορά;

    Απάντηση στο ερώτημα  θα έδινε ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς,  επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management της τράπεζας, αν επικοινωνούσε μαζί μας, όπως του ζητήσαμε.

    Διότι, χθεσινό δημοσίευμα του Reuters –επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος- ανέφερε ότι ο επικεφαλής της HSBC,  Noel Quinn, εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης της τράπεζας από την Ελλάδα και την Τουρκία, σε μία προσπάθεια περιστολής των δαπανών.

    Βέβαια, η αγορά «διάβασε περίεργα» το δημοσίευμα περί αποχώρησης, καθώς μόλις στις αρχές της βδομάδας η HSBC Ελλάδος  ανακοίνωσε νέες προσλήψεις..

    Ωστόσο το πρώτο μήνυμα ο κ. Noel Quinn, το είχε στείλει και στην διοίκηση της    HSBC Ελλάδος από τον περασμένο Οκτώβριο, με την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων  3ου τριμήνου του Ομίλου.

    Τότε ο κ. Quinn είχε χαρακτηρίσει την συμμετοχή της Ευρώπης ως «απαράδεκτη» στην συνολική κερδοφορία της  HSBCκαι άφηνε να εννοηθεί ότι θα ακολουθούσαν κινήσεις για τα managment στις χώρες που υστέρησαν.

    Πηγές της αγοράς, σχολίαζαν χθες μετά το δημοσίευμα του Reuters, πως τους κάνει εντύπωση το timing της φυγής, καθώς θα μπορούσε να είχε γίνει   μέσα στα 10 χρόνια κρίσης.

    Διότι σε όλη τη δεκαετία της κρίσης η HSBC ήταν απούσα από την ελληνική αγορά.

    Και θύμιζε με αυτήν την  τακτική της πότε το ρητό του Αριστοτέλη: «Αδύνατον τον μηδέν πράττοντα πράττειν εύ» και πότε τη ρήση του Ηράκλειτου: Και ο κυκεών διίσταται μη κινούμενος (δηλαδή ακόμα και ο χυλός κόβει όταν δεν ανακατεύεται).

    Ήταν λοιπόν, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, εκκωφαντική η απουσία της HSBC από την ελληνική αγορά μέσα στα χρόνια της ύφεσης. Γεγονός που έκανε εντύπωση.

    Και ξαφνικά πέρυσι τον Απρίλιο, η HSBC αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί εκ νέου στην λιανική τραπεζική.

    Λάνσαρε λοιπόν νέα στεγαστικά δάνεια, και αναχρηματοδοτήσεις δανείων, καθώς και μία σειρά προϊόντων για σπουδαστές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρουσιάζοντας τον Απρίλιο του 2019 τα νέα της προϊόντα, η HSBC εκτιμούσε ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή να στηρίξει πιο ενεργά από πριν τη λιανική τραπεζική» και προέβλεπε  ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμούς άνω του 2% τα επόμενα χρόνια.

    Όμως και πάλι η στασιμότητα ήταν το χαρακτηριστικό αυτού του come back σε επίπεδο προϊόντων λιανικής.

    Ακόμα και όταν η ελληνική οικονομία πήρε  μπροστά η HSBC ήταν απούσα από όλα τα μεγάλα project, από τις εκδόσεις ομολόγων.

    Και ας έχει παρουσία στη χώρα μας σχεδόν 40 χρόνια τώρα. Στο τέλος του 2018 είχε δίκτυο 15 καταστημάτων και 410 άτομα προσωπικό (στοιχεία ΕΕΤ).

    Τέλος σημειώνουμε ότι πριν από 1 χρόνο (Ιανουάριο 2019) CEO στην HSBC Ελλάδος τοποθετήθηκε ο κ.  Peter Yeates, ο οποίος ήρθε από το Λονδίνο, όπου διατηρούσε στρατηγικό ρόλο στον τομέα Global Banking and Markets της HSBC.

    Προηγουμένως, ο Peter Yeates είχε διατελέσει για τέσσερα χρόνια CEO της HSBC Λιβάνου.

    Και όπως προαναφέραμε επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management της τράπεζας στην χώρα μας είναι ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς.



    ΣΧΟΛΙΑ