• Τράπεζες

    Goldman Sachs: Τι βλέπει για την Τουρκία και τις αγορές της μετά τις εκλογές

    Goldman Sachs


    Η Τουρκία διεξήγαγε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές και ενώ τα πλήρη αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, με βάση τους αριθμούς που είναι προς το παρόν διαθέσιμοι, φαίνεται ότι η απερχόμενη συμμαχία AKP/MHP διατήρησε την πλειοψηφία της στο κοινοβούλιο και ότι οι προεδρικές εκλογές οδεύουν προς έναν δεύτερο γύρο επαναληπτικών εκλογών στις 28 Μαΐου μεταξύ του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ηγέτη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εξηγούν οι Clemens Grafe και Basak Edizgil της Goldman Sachs International.

    Αν και οι διαφορές μεταξύ των δημοσκόπων συνέχισαν να είναι μεγάλες πριν από τις εκλογές, η συμμαχία AKP/MHP και ο πρόεδρος Ερντογάν ξεπέρασαν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν από τα πρακτορεία, όπως το Euronews και το Politico. Αντίθετα, σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων ANKA, η συμμαχία με επίκεντρο το ΑΚΡ του προέδρου Ερντογάν, κέρδισε 322 έδρες από τις 600 έδρες του κοινοβουλίου και διατήρησε την πλειοψηφία της με βάση το 99,8% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί. Ωστόσο, η αντιπολίτευση δήλωσε πρόσφατα ότι θα ασκήσει έφεση για ορισμένες από τις έδρες στις βουλευτικές εκλογές.

    Για τις προεδρικές εκλογές, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσίευσε το ΑΝΚΑ δείχνουν τον πρόεδρο Ερντογάν να προηγείται του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 49,3% έναντι 45,01%, που αντανακλά περίπου το 94% των ψήφων, ενώ σχεδόν όλες οι υπόλοιπες ψήφοι (5,3%) δόθηκαν στον Σινάν Ογκάν, με βάση το 96,9% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί.

    Επιπτώσεις για τις αγορές

    «Οι αγορές στοιχημάτων θεωρούσαν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως το μικρό φαβορί για τη νίκη στις εκλογές και, κατά την άποψή μας, οι αγορές επιτοκίων, ειδικότερα, είχαν τοποθετήσει σχετικά υψηλότερη πιθανότητα σε μια νίκη της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές, τιμολογώντας ένα αναμενόμενο επιτόκιο πολιτικής κοντά στο 40% σε ένα μήνα, σε σύγκριση με το τρέχον επιτόκιο του 8,5%, και την εν ενεργεία κυβέρνηση που σηματοδοτούσε ότι δεν περίμενε μεγάλη αλλαγή σε αυτό το επιτόκιο μετά τις εκλογές», εξηγούν οι Clemens Grafe και Basak Edizgil. Ομοίως, οι αγορές ομολόγων είχαν σημειώσει ράλι με το 5ετές CDS να πέφτει προς τις 500 μονάδες βάσης στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Δεδομένων των τελευταίων ειδήσεων, τα CDS στις πρώτες συναλλαγές διευρύνθηκαν εκ νέου και η αγορά επιτοκίων OIS ανατιμήθηκε έντονα.

    «Ενώ θα περιμέναμε ότι και οι δύο αυτές αγορές επιτοκίων θα ανατιμολογήσουν (χαμηλότερα για τα επιτόκια και ευρύτερα για τα ομόλογα), η δυναμική της αγοράς μετά την αρχική κίνηση θα εξαρτηθεί από την αγορά συναλλάγματος. Η λίρα δέχεται πιέσεις υποτίμησης με την κεντρική τράπεζα να παρεμβαίνει στην αγορά και τα αποθεματικά να έχουν πέσει σε επίπεδα που συνάδουν με εκείνα κατά τα οποία έχουμε δει αιχμές στη μεταβλητότητα του νομίσματος στο παρελθόν. Ωστόσο, τις προηγούμενες εβδομάδες, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) είχε πρόσβαση στην αγορά συναλλάγματος σε συνεχή βάση, καθώς τα ακαθάριστα αποθέματά της έχουν μειωθεί κατά 21,4 δισ. δολάρια φέτος, ενώ τα καθαρά αποθέματά της έχουν μειωθεί κατά 30,5 δισ. δολάρια», επισημαίνει η τράπεζα.

    «Πιστεύουμε ότι τελικά θα πρέπει να υπάρξει κάποια προσαρμογή στη λίρα. Με βάση τον πληθωρισμό, θεωρούμε ότι είναι πλέον υπερτιμημένο μετά από μια περιορισμένη ονομαστική υποτίμηση από το φθινόπωρο και ότι ο πληθωρισμός είναι απίθανο να μειωθεί γρήγορα εν μέσω της τρέχουσας υποκείμενης δυναμικής του κοντά στο 40% σε ετήσια βάση, δεδομένης της δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης πριν από τις εκλογές. Ενώ η πρόβλεψή μας για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους παραμένει στο 40%, θεωρούμε ότι ο κίνδυνος για την πρόβλεψη αυτή είναι ανοδικός», καταλήγουν οι Clemens Grafe και Basak Edizgil.

    Διαβάστε επίσης:

    Tουρκική λίρα: Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένουν οι traders – Τι βλέπουν JPMorgan, HSBC και Goldman Sachs



    ΣΧΟΛΙΑ