• ΑΓΟΡΕΣ

    Πλήγμα στις τουρκικές αγορές προκάλεσε η διάψευση των προσδοκιών για ήττα Ερντογάν

    • Bloomberg
    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκεπτικός

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Οι αγορές της Τουρκίας κατρακυλούν καθώς η χώρα οδεύει προς δεύτερο γύρο εκλογών, ξαφνιάζοντας τους επενδυτές που στοιχημάτιζαν για τον τερματισμό της διακυβέρνησης δύο δεκαετιών του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της αντισυμβατικής οικονομικής πολιτικής του.

    Σύμφωνα με το bloomberg, ο χρηματιστηριακός BIST-100, υποχώρησε έως και 6,7%, ενώ στο ξεκίνημα ανεστάλησαν για κάποια ώρα οι συναλλαγές.

    Τα ομόλογα σε δολάρια της Τουρκίας ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους στις αναδυόμενες αγορές και το κόστος ασφάλισης του χρέους της χώρας έναντι χρεοκοπίας (CDS) εκτινάχθηκε.

    Η λίρα υποχώρησε 0,4% έναντι του δολαρίου, με τις κρατικές τράπεζες να παρεμβαίνουν για να περιορίσουν τις απώλειες, σύμφωνα με πηγές.

    Οι επενδυτές που παρακολουθούν στενά τις εκλογές για να αποφασίσουν εάν θα επενδύσουν και πάλι χρήματα στην οικονομία των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων χάνουν την εμπιστοσύνη τους μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής.

    Οι προσδοκίες διαψεύστηκαν

    Τα στοιχήματα για πιθανή ανατροπή των ανορθόδοξων πολιτικών του Ερντογάν – που πυροδότησε τη χειρότερη κρίση πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών και οδήγησε σε εκροή διεθνών κεφαλαίων – είχαν πρόσφατα τροφοδοτήσει ένα ράλι στα ομόλογα και τις μετοχές της Τουρκίας.

    Ο Τούρκος ηγέτης πρόκειται να αντιμετωπίσει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε δεύτερο γύρο ψηφοφορίας στις 28 Μαΐου, καθώς κανένας από τους υποψήφιους δεν φαίνεται να έχει κερδίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για τη νίκη.

    Η καλύτερη από την αναμενόμενη εμφάνιση του Ερντογάν και η πλειοψηφία που συγκέντρωσε η κομματική του συμμαχία στο κοινοβούλιο υποδηλώνουν ότι έχει τη δυναμική για να κερδίσει, σύμφωνα με τον Hasnain Malik, στρατηγικό αναλυτή της Tellimer στο Ντουμπάι.

    «Αυτή είναι μια μεγάλη απογοήτευση για τους επενδυτές που ελπίζουν σε μια νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου και την επιστροφή στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική που υποσχέθηκε», είπε ο Malik. «Οι δύο εβδομάδες που έρχονται θα χαρακτηριστούν από υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας».

    Turkey's Lira Sank in Past 5 Years | The depreciation in the lira accelerated since 2018
    Η υποτίμηση της λίρας επιταχύνθηκε από το 2018

    Μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας και με καταμετρημένο πάνω από το 98% των ψήφων, ο Ερντογάν είχε το 49,3% των ψήφων, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου εξασφάλισε υποστήριξη 45%.

    Κρυφές παρεμβάσεις στη λίρα

    Η λίρα υποχώρησε 0,4% στα 19,6578 ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη. Νωρίτερα, οι κρατικές τράπεζες παρενέβησαν για να διατηρήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία περίπου στα 19,65 ανά δολάριο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα

    Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει τη συναλλαγματική ισοτιμία.

    Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται υπό πίεση από τότε που ο Ερντογάν άρχισε να εφαρμόζει μια σειρά ανορθόδοξων πολιτικών από το 2018, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε, των ελέγχων των συναλλαγματικών ισοτιμιών και της κρατικής παρέμβασης.

    Οι κρυφές παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 177 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 16 μήνες, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics.

    «Οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις σε συνάλλαγμα είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διατηρήσουν τη λίρα σχετικά σταθερή», δήλωσε ο Piotr Matys, αναλυτής νομισμάτων στην In Touch Capital Markets στο Λονδίνο.

    Αναλυτές της JPMorgan και της HSBC δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η λίρα θα υποτιμηθεί στα περίπου 24-25 ανά δολάριο.

    Η Goldman Sachs επισήμανε την περασμένη εβδομάδα ότι η αγορά τιμολογεί μια «απότομη υποτίμηση», της οποίας ο χρόνος θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί.

    Βουτιά σε ομόλογα, μετοχές – Εκτίναξη των CDS

    Το ομόλογο της Τουρκίας σε δολάριο λήξης 2047 υποχώρησε, αυξάνοντας την απόδοση κατά 83 μονάδες βάσης τη Δευτέρα στο 9,19%,και βρίσκεται σε τροχιά για το υψηλότερο κλείσιμο από τον Φεβρουάριο.

    Τα 5ετή CDS της Τουρκίας εκτινάχθηκαν σχεδόν 100 μονάδες βάσης στις 605 μονάδες, το υψηλότερο από τις 21 Απριλίου.

    Ο μετοχικός δείκτης BIST-100 σημείωνε νωρίτερα πτώση 2,5% στην Κωνσταντινούπολη, με τις τραπεζικές μετοχές να οδηγούν τις απώλειες.

    Αλλαγή πολιτικής

    Η αντιπολιτευτική συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε να αντιστρέψει πολλές από τις οικονομικές πολιτικές της τρέχουσας κυβέρνησης, να επαναφέρει μια πολιτική επιτοκίων παρόμοια με αυτή σε άλλες χώρες και να διορίσει έναν «αυτόνομο» επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

    Αντίθετα, ο Ερντογάν έχει διώξει τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών από το 2019 επιδιώκοντας ολοένα χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

    Το σύνολο των τουρκικών μετοχών και ομολόγων που κατέχουν ξένοι επενδυτές ήταν λιγότερο από 24 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή πριν από την ψηφοφορία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτό είναι χαμηλότερο από τα περίπου 152 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από μια δεκαετία.

    Μια στροφή 180 μοιρών της πολιτικής της χώρας θα είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών.

    Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξουν τη λίρα εξάντλησαν τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και άφησαν το νόμισμα σε «μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Nick Stadtmiller, επικεφαλής προϊόντων της Medley Global Advisors στη Νέα Υόρκη.

    Foreign Ownership in Lira Assets Tumbles | Overseas investors have been selling Turkish lira assets for six years
    Οι ξένοι επενδυτές πωλούν τουρκικές λίρες εδώ και έξι χρόνια

    Αφού κάλυψε τις short θέσεις της στην Τουρκία νωρίτερα φέτος, η Columbia Threadneedle Investments μείωσε την έκθεσή της στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με αγορά να τιμολογεί ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες νίκης της αντιπολίτευσης στον πρώτο γύρο.

    «Η πρόβλεψη της αγοράς μετατοπίζεται γρήγορα σε μια νίκη Ερντογάν στον δεύτερο γύρο και αναμένω ότι τα πιστωτικά περιθώρια θα διευρυνθούν στην ψηφοφορία της 28ης Μαΐου καθώς οι προοπτικές για αλλαγές οικονομικής πολιτικής υποχωρούν», δήλωσε ο Gordon Bowers, από το Λονδίνο, αναλυτής στην Columbia Threadneedle Investments. «Μετά τα αποτελέσματα της χθεσινής νύχτας, είμαστε πιο απαισιόδοξοι για τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία».



    ΣΧΟΛΙΑ