• Τράπεζες

    Γκίκας Χαρδούβελης: Οι κρυφές λεπτομέρειες της συναρπαστικής διαδρομής του νέου προέδρου της Εθνικής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γκίκας Χαρδούβελης, πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας

    Γκίκας Χαρδούβελης, πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας


    Ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο χαμηλών τόνων οικονομολόγος και τραπεζίτης είναι ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

    Ο πανεπιστημιακός εγνωσμένου κύρους, με την χαρακτηριστική χροιά στη φωνή του, ακολούθησε μία δύσκολη πορεία, αφού μόλις 12 χρονών έφυγε από την αγκαλιά των γονιών του και το γνώριμο χωριό του, τα Πούλιθρα Αρκαδίας, με υποτροφία για το Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο.

    Μία μοναχική πορεία ακολούθησε και στην Αμερική ως υπότροφος του Χάρβαρντ, από όπου πήρε και το πτυχίο του στα εφαρμοσμένα μαθηματικά.

    Ο χαμηλών τόνων και ευγενής Γκίκας Χαρδούβελης, 66 χρονών σήμερα, είναι ένας μεθοδικός και αποτελεσματικός καθηγητής, κατέκτησε υψηλά αξιώματα, όπως αυτό του υπουργού Οικονομικών και πλέον της θέσης του Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.

    Χθες αργά το απόγευμα το ΔΣ της ΕΤΕ προέκρινε την υποψηφιότητα του και μετά την απαραίτητη έγκριση από τον SSM –που ωστόσο δεν έχει αντίρρηση για την επιλογή- αλλά και την έγκριση από την Ετήσια γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα, ο κ. Χαρδούβελης θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντα του.

    Ο Γκίκας αποφεύγει τις κοσμικές συναθροίσεις, παρίσταται όπου είναι αναγκαίο, πάει για διακοπές στο χωριό του, στα Πούλιθρα και κάθε πρωί κάνει τζόκινγκ, μια απόσταση γύρω στα 7-8 χιλιόμετρα για να κρατιέται σε φόρμα.

    Σήμερα ζει στα Βόρεια προάστια με τη σύζυγο του την Σούζαν Μπετζιάν–τον φοιτητικό του έρωτα καθώς γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ όταν έκανε το διδακτορικό του στις αρχές της δεκαετίας του 1980- και έχουν δύο γιούς τον Αλέξανδρο και τον Άγγελο.

    Ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι ο άνθρωπος με τέσσερις καριέρες. Την ακαδημαϊκή, την καριέρα σε κεντρικές τράπεζες FED και Τράπεζα Ελλάδος, την τραπεζική σε Eurobank και Εθνική Τράπεζα, αλλά και την πολιτική καθώς διετέλεσε σύμβουλος πρωθυπουργών (Σημίτης, Παπαδήμος) αλλά και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά.

    Η μοναχική πορεία

    «Έφυγα από τα Πούλιθρα για τη Θεσσαλονίκη φορώντας κοντά παντελόνια», έχει πει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξη του.

    Η ζωή του Γκίκα Χαρδούβελη θυμίζει έντονα μυθιστόρημα της δεκαετίας του 1960.

    Ο Γκίκας γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1955 στα Πούλιθρα, ένα χωριό 8 χλμ από το Λεωνίδιο. Από πιτσιρίκι, του άρεσε το διάβασμα. Ήταν ένα ιδιαίτερο παιδί, επίμονο και κάπως μοναχικό. Ένα αγόρι που είχε πείσμα και ήθελε να τα καταφέρει.

    Η πρώτη ευκαιρία που θα του άλλαζε τη ζωή του δόθηκε στα 12 χρόνια του. Το Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης έδινε υποτροφίες σε άριστους μαθητές, από φτωχές οικογένειες. Ο Γκίκας πέρασε πρώτος στις εξετάσεις του Ανατόλια. Και φορώντας κοντά παντελόνια πήρε τον δρόμο για τη Θεσσαλονίκη, για να φοιτήσει στο Γυμνάσιο του Ανατόλια.

    Τους γονείς του, την μητέρα του Ζαχαρούλα, τον πατέρα του Αγγελο και την αδελφή του Μαντώ, τους έβλεπε κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι…

    Τελείωσε το Γυμνάσιο αριστούχος σε όλες τις τάξεις. Δεκαοκτώ χρονών πια, διψά για να συνεχίσει τις σπουδές του, δίνει εξετάσεις, υποβάλλει αιτήσεις σε ξένα πανεπιστήμια. Είναι αριστούχος, είναι έξυπνος, μα χρειάζεται υποτροφία για να συνεχίσει. Η οικογένεια του είναι φτωχοί, αγρότες οι γονείς, δεν υπάρχουν χρήματα για να ικανοποιήσουν τα όνειρα για μάθηση του νεαρού Γκίκα.

    Και το θαύμα γίνεται. Το Χάρβαρντ τον δέχεται με πλήρη υποτροφία. Σπουδές και διαμονή είναι εξασφαλισμένες.

    Το λέει στους γονείς. Τους γεμίζει περηφάνια. Το αγόρι τους τα κατάφερε. Μα το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι ένα εισιτήριο –που αγοράστηκε με δανεικά χρήματα- για να ξεκινήσει το δεύτερο πέταγμα του Γκίκα…

    Όπως έχει πει ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης: «Όταν πήγα στο Χάρβαρντ δούλευα, αλλά αυτό ήταν απολύτως φυσιολογικό γιατί όλοι οι φοιτητές τότε δούλευαν για το χαρτζιλίκι τους. Μετά από μια ολιγοήμερη εμπειρία εργασίας στις υπηρεσίες καθαριότητας του πανεπιστημίου, βρήκα δουλειά τα πρωινά για 15 ώρες την εβδομάδα στην καφετέρια όπου οι φοιτητές έπαιρναν το πρωινό τους κι έτσι μάζευα χρήματα για εισιτήριο προκειμένου να επισκεφτώ την Ελλάδα».

    Εκτός όμως από γκαρσόνι, εργάστηκε και ως νυχτοφύλακας στο Χαρβαρντ και όπως έχει ο ίδιος πει: Όλη τη νύχτα αναγκαστικά διάβαζα και κοιμόμουν 6-8 το πρωί για να προλάβω να πάω στα μαθήματα. Ετσι απέκτησα τη μυωπία μου. Στις υπηρεσίες φύλαξης του πανεπιστημίου εργάστηκε σχεδόν τρία χρόνια.

    Μέσα σε τέσσερα χρόνια πήρε το πτυχίο του και παράλληλα έναν τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών -Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά.

    Επόμενος σταθμός του είναι το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια για το διδακτορικό του. Όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος: Για πρώτη φορά φοβήθηκα πως ίσως δεν μπορέσω να συνεχίσω. Πήγα στην Καλιφόρνια μόνο με 1.500 δολάρια στην τσέπη και η υποτροφία του Μπέρκλεϊ κάλυπτε μόνο τα δίδακτρα.

    Όμως ο επίμονος Γκίκας δεν το βάζει κάτω. Καταφέρνει –με διαβατήριο το master του Χαρβαρντ- να βρει δουλειά μέσα στο πανεπιστήμιο ως βοηθός καθηγητών.

    Στο Μπέρκλεϊ ο Γκίκας ερωτεύτηκε. Εκεί γνώρισε τη σύζυγό του Σούζαν, με καταγωγή από τον Λίβανο και αρμένικες ρίζες, η οποία ήταν επίσης φοιτήτρια εκεί.

    Και ξεκινά η ακαδημαϊκή του καριέρα σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, ως επίκουρος καθηγητής στο Κολλέγιο Μπάρναρντ του Πανεπιστημίου Κολούμπια (1983 – 1989) καθώς και ως αναπληρωτής και αργότερα τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, το κρατικό πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϊ (1989 – 1993).

    Το 1994 ο Γκίκας δέχθηκε μια πρόσκληση πλήρους απασχόλησης ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την δέχεται. Μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του επιστρέφει στην Ελλάδα.

    Η συνέχεια είναι γνωστή όπως και η εξέλιξη στον τραπεζικό κλάδο και την πολιτική.

    Το διάστημα 1994- 1995 ήταν οικονομικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος επί διοικήσεως Λουκά Παπαδήμου και υπήρξε αναπληρωτής του διοικητή στην ΕΚΤ. Παράλληλα ήταν σύμβουλος ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

    Το 1996, επί διοικήσεως του αείμνηστου Θόδωρου Καρατζά, ανέλαβε τη θέση του οικονομικού συμβούλου του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.

    Το 2000, ήταν η πρώτη επαφή με την πολιτική, καθώς έφυγε από την Εθνική Τράπεζα για να γίνει διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, έως το 2004.

    Ο επόμενος σταθμός του Γκίκα Χαρδούβελη ήταν όταν ανέλαβε -αμέσως μετά τις εκλογές του 2004- οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της Eurobank. Και παράλληλα δίδασκε (καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής) στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

    Διετέλεσε διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στην κυβέρνηση συνεργασίας την περίοδο Νοέμβριος 2011- Μάιος 2012.

    Στις 10 Ιουνίου 2014 έγινε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 10 Ιουνίου 2014, αντικαθιστώντας τον Γιάννη Στουρνάρα.

    Ο κ. Χαρδούβελης το 2015 βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων που προκάλεσε η μεταφορά καταθέσεων του στο εξωτερικό.

    Και αυτή την υπόθεση επικαλέστηκε και την επικοινώνησε στο SSM–σύμφωνα με πληροφορίες- ο απερχόμενος πρόεδρος της Εθνικής κ. Κώστας Μιχαηλίδης για να πλήξει την υποψηφιότητα του κ. Xαρδούβελη.

    Σύμφωνα με το βιογραφικό του, όπως είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας:

    Ο Καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης ορίστηκε Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος – Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ τον Ιούλιο του 2019.

    Ο Καθηγητής κ. Χαρδούβελης κατέχει σημαντική εμπειρία σε Τραπεζικά και Χρηματοοικονομικά θέματα, έχει μακρά καριέρα στην οικονομική έρευνα, εμπειρία σε ανώτατες κυβερνητικές θέσεις και συνεχή επαφή με την επενδυτική κοινότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

    Στο παρελθόν ο κ. Χαρδούβελης είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Χρηματιστηριακής Α.Ε., του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών, του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καθώς και μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας.

    Σήμερα, ο κ. Χαρδούβελης είναι Α΄ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΟΒΕ, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Anatolia College και του Multinational Finance Society, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Cyprus International Institute of Management, ενώ είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου.

    Είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor of Arts και Master of Science στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά του Πανεπιστημίου Harvard της Μασαχουσέτης, καθώς και Διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας.

    Διαβάστε επίσης

    Ο Γκίκας Χαρδούβελης νέος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας

    Αλλάζουν όλα στις τράπεζες: Εθελούσιες έξοδοι, κλείσιμο καταστημάτων, απολύσεις…

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική): Μεγάλη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης – Ανάγκη και για άλλες μεταρρυθμίσεις



    ΣΧΟΛΙΑ