• Τράπεζες

    Τι συμβαίνει με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τους τραπεζίτες;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εστίαση: Υποχρεωτικός έλεγχος πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης σε εσωτερικούς χώρους

    Άδωνις Γεωργιάδης


    «Όποια τράπεζα πάει αργά θα της πάρουμε λεφτά, δεν γίνεται να ταλαιπωρούν τον κόσμο», επανέλαβε και πάλι χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, οι τράπεζες που δεν παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια, θα χάσουν τα ποσά που τους αναλογούν, τα οποία θα δοθούν σε άλλες τράπεζες που τρέχουν γρήγορα τις διαδικασίες. O υπουργός λέει επίσης “τραπεζικά δάνεια ναι, τραπεζική τυραννία όχι”.

    Ο Άδωνις είναι πολιτικός, και πρέπει να ικανοποιήσει το πολιτικό του ακροατήριο απαντούν οι τραπεζίτες, οι οποίοι μάλιστα σημειώνουν πως: Δεν βοηθάει την κατάσταση  ο υπουργός που τα βάζει συνέχεια με τις τράπεζες.

    Η αγορά διψάει για ρευστότητα. Το απέδειξε το πλήθος των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία και ζήτησαν να χρηματοδοτηθούν για κεφάλαιο κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για 2 χρόνια.

    Στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, υποβλήθηκαν 98.622 αιτήσεις, συνολικού αιτούμενου ποσού 10,2 δισ. ευρώ.

    Έγκριση όμως πήραν πολλοί λιγότεροι. Καθώς συνολικά στο τραπεζικό σύστημα εγκρίθηκαν 10.150 αιτήσεις (συνολικού ύψους €1,29 δισ.) για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Μάλιστα η Τράπεζα Πειραιώς θα διαχειριστεί το 32% των αιτήσεων αυτών και συγκεκριμένα, 3.200 αιτήσεις ύψους €385 εκατ. και η Eurobank 2.322 αιτήσεις ύψους 360 εκατ ευρώ, η Alpha Bank κινήθηκε λίγο υψηλότερα από 385 εκατ ευρώ και τελευταία στην κούρσα η Εθνική με εγκρίσεις ύψους περί τα 160 εκατ ευρώ.

    Αντίστοιχα για το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας, συνολικού ύψους 3,55 δισ. ευρώ, είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες 18 Ιουνίου  μόνο η Τράπεζα Πειραιώς είχε δεχθεί ως τράπεζα επιλογής, 21.608 αιτήσεις συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ. Με τις   τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεχθεί αιτήματα συνολικού ύψους 17 δισ. ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι από το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας  η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε να χορηγήσει €1,04 δισ., η Εθνική €810 εκατ., η Alpha Bank €796 εκατ. και η Eurobank €769 εκατ.

    Ο κ. Γεωργιάδης είναι πυρ και μανία με τις τράπεζες και όπως δήλωσε: «Οι τράπεζες που πάνε με υπερβολικά κριτήρια, κόβουν υγιείς επιχειρήσεις που δικαιούνται αυτό το εργαλείο και με προσχήματα οι υπάλληλοι των τραπεζών δεν τους δίνουν τα χρήματα που δικαιούνται, αυτές οι τράπεζες θα χάσουν χρήματα τα οποία θα δοθούν σε άλλες τράπεζες που κινούνται γρήγορα».

    Ο υπουργός μίλησε ακόμα και για τον σεβασμό με τον οποίο οφείλουν τα  τραπεζικά στελέχη να συμπεριφέρονται στους επιχειρηματίες που αγωνίζονται να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους. Και ότι πρέπει να τρέξουν οι χρηματοδοτήσεις για να μην δημιουργηθεί νέα γένια «κόκκινων» δανείων.

    Είναι σαφές πως για την κυβέρνηση είναι προτεραιότητα να ενισχυθεί ο επιχειρηματικός κόσμος.

    Όμως, όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη πέρα από τα τραπεζικά κριτήρια, τα ίδια τα  προγράμματα έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για το ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

    Να είναι βιώσιμες, να μην  είναι «κόκκινες» σε σχέση  με προηγούμενα προγράμματα επιδοτήσεων, να μην έχουν υπερβεί τα ποσά επιδότησης που δικαιούνται.

    Επίσης μεγάλα προβλήματα καθυστερήσεων προκλήθηκαν από το πλήθος  των δικαιολογητικών, που ήταν απαραίτητα για να προχωρήσουν τα αιτήματα χρηματοδότησης. Με τη γραφειοκρατία να βάζει «φρένο» στην  ταχύτητα των διαδικασιών.

    Τα αιτήματα υποβάλλονται στην πλατφόρμα της ΕΑΤ και από κει πηγαίνουν στην τράπεζα επιλογής για προέγκριση, επιστρέφουν στην ΕΑΤ και αφού δοθούν οι τελικές εγκρίσεις, δίνεται και το πράσινο φως για υπογραφή συμβάσεων και εκταμιεύσεις.

    Για τους τραπεζίτες το μεγάλο πρόβλημα και η «γκρίνια» της αγοράς   έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα ποσά του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν συγκεκριμένα και εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα.

    Τέλος σχετικά με τη δήλωση του υπουργού ότι «στις 30 μέρες, και είμαστε ήδη πάνω από τις 15 μέρες, θα γίνει ανακατανομή των κονδυλίων του Εγγυοδοτικού Ταμείου με βάση το πως οι τράπεζες έχουν εγκρίνει δάνεια» οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι η πλατφόρμα της ΕΑΤ για να υποβληθούν οι αιτήσεις άνοιξε μόλις χθες. Και τα λεγόμενα περί 15νθημέρου το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν εντυπώσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ