• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Ως τις 10 Ιουλίου θα δοθούν €2 δισ. στην πραγματική οικονομία-Κοντά στο 2,5% το επιτόκιο για τις 24 δόσεις

    • NewsRoom
    Παράταση έξι μηνών στις πάγιες δαπάνες – Ολόκληρο το νέο χρονοδιάγραμμα

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Αισιόδοξος για την οικονομία εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας καθώς όπως είπε «κατά τη διάρκεια της καραντίνας τα έσοδα δεν σημείωσαν μεγάλη πτώση ενώ η χώρα βγήκε δύο φορές στις αγορές και δανείστηκε με χαμηλό επιτόκιο».

    Την ίδια στιγμή ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στα Παραπολιτικά, ξεκαθάρισε ότι «φέτος δεν θα υπάρξει πρόβλημα στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους ακόμα και στο πιο δυσμενές σενάριο».

     Παράλληλα τόνισε πως «πρέπει να δοθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή προς τις επιχειρήσεις».

    Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «ως τις 10 Ιουλίου θα δοθούν στην πραγματική οικονομία 2 δισεκατομμύρια ευρώ».

    Ακόμη ανέφερε πως «η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το τραπεζικό σύστημα να συμβαδίσει μαζί της».

    Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι «τα 32 δισεκατομμύρια από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν δεν θα εισρεύσουν στη χώρα πριν από τις αρχές του 2021».

    Επιπρόσθετα, ο υπουργός αναγνώρισε πως «η κυβέρνηση –λόγω της πανδημίας- δεν υλοποίησε πολιτικές όπως μείωση ασφαλιστικών εισφορών και της φορολόγησης των επιχειρήσεων».

    «Αυτά θα τα δει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο», υπογράμμισε ο ίδιος.

    O υπουργός δήλωσε ότι στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θα υπάρξει εικόνα, με βάση τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, η οποία, όπως είπε, θα είναι «γενναία μείωση».

    Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι προκαταβολές φόρου αποφέρουν έσοδα 2,5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία ετησίως, και περιέγραψε τη σύνθετη διαδικασία άντλησης στοιχείων για τη μείωση του τζίρου, τόσο για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στις πληττόμενες με βάση τους ΚΑΔ, όσο και για εκείνες που δεν έχουν υπαχθεί στα μέτρα στήριξης.

    Το προσεχές διάστημα, παράλληλα, θα υπάρξουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αύξηση του αριθμού των δόσεων στην εξόφληση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και για την εξόφληση σε δόσεις των υποχρεώσεων που ανασταλεί λόγω πανδημίας. Οι τελευταίες, θα μπορούν να εξοφληθούν από το 2021, είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 δόσεις, με τον υπουργό να εκτιμά ότι στη δεύτερη περίπτωση το επιτόκιο θα είναι κοντά στο 2,5%.

    Ερωτηθείς για το «Ταμείο Ανάκαμψης», ο υπουργός έκανε λόγο για «δύσκολες συζητήσεις και μεγάλο χάσμα μεταξύ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών», οι οποίες ζητούν να υπάρξουν κυρίως δάνεια (και όχι επιχορηγήσεις) και με αυστηρές προϋποθέσεις.

    Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ των αυξημένων επιχορηγήσεων, ενώ δήλωσε πως εάν υπάρξουν προϋποθέσεις, αυτές θα είναι ίδιες για όλα τα κράτη- μέλη. Εκτίμησε ότι τα ποσά των 32 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην Ελλάδα με βάση την αρχική πρόταση, δεν πρόκειται να αρχίσουν να εισρέουν στη χώρα πριν από το 2021, ενώ από το τέλος Ιουλίου εφέτος θα αρχίσουν να εισρέουν οι πόροι από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το πρόγραμμα SURE και ίσως και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως «δεν είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης μειώσεις μισθών και συντάξεων».

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι για τους συνεπείς δανειολήπτες «θα υπάρχει πρόγραμμα – γέφυρα ώστε το κράτος να πάρει πάνω του για ένα διάστημα, μεγάλο μέρος του δανείου του δανειολήπτη».

    «Η πολιτεία βοηθάει τον συνεπή φορολογούμενο και τον συνεπή δανειολήπτη», επισήμανε.

    Ερωτηθείς για τον επικείμενο ανασχηματισμό, απάντησε πως «αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον πρωθυπουργό».



    ΣΧΟΛΙΑ