Τράπεζες

Απόφαση έκπληξη από την Εθνική: «Κουρεύει» τα «κόκκινα» στεγαστικά έως 35% – Όλες οι λεπτομέρειες

  • Ευγενία Τζώρτζη
Μυλωνάς ΕΤΕ Εθνική Τράπεζα

Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


«Κούρεμα» του στεγαστικού δανείου, ακόμη και κάτω από την εμπορική αξία του ακινήτου, προβλέπει το νέο πρόγραμμα για τη ρύθμιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων της Εθνικής Τράπεζας μέσω του οποίου η τράπεζα αναμένει την αναδιάρθρωση ενός σημαντικού τμήματος του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, το νέο πρόγραμμα θα οδηγεί σε σημαντική ελάφρυνση του ύψους της οφειλής για μια μερίδα δανειοληπτών, οδηγώντας σε σημαντική μείωση και τις μηνιαίες δόσεις.

Με το νέο πρόγραμμα, η μηναία δόση μειώνεται κατά 1/3 σε σχέση με τη συμβατική που πλήρωνε μέχρι τώρα ο δανειολήπτης ενώ πρόσθετο όφελος θα υπάρξει για όσους δικαιούνται επιδότηση με βάση το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι οφειλέτες «κόκκινων» στεγαστικών δανείων ανέρχονται σε 250.000 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, έως και 150.000 θα είναι αυτοί που θα μπορούν να επωφεληθούν από το νέο προϊόν.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να «επαναφέρει στη ζωή» το μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών, υπολογίζοντας τις ανακτήσεις των αναδιαρθρώσεων στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει γενναία μείωση των κόκκινων στεγαστικών δανείων κατά 6 δισ. ευρώ έως και το 2022.

Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια προβλέπεται να μειωθούν από τα 7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018 στο 1 δισ. ευρώ, ενώ τα καταναλωτικά θα μειωθούν από 1,4 δισ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ.

Τα κόκκινα δάνεια των πολύ μικρών επιχειρήσεων θα περιοριστούν από το 1,4 δισ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα 2,1 δισ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ και των μεγάλων επιχειρήσεων και τα ναυτιλιακά θα μειωθούν από τα 2,8 δισ. ευρώ στα 300 εκατ. ευρώ.

Το πλάνο της τράπεζας προβλέπει ότι 3,2 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων θα αναδιαρθρωθούν και άλλα 900 εκατ. ευρώ θα ρευστοποιηθούν, ενώ οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων θα φτάσουν τα 2,6 δισ. ευρώ.ΣΧΟΛΙΑ