Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Γέλεν: Κάποιες αμερικανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πιέσεις, αλλά το σύστημα παραμένει υγειές

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες συνεδρίασαν εκτάκτως την Παρασκευή υπό την Τζάνετ Γέλεν,  δήλωσαν ότι ενώ ορισμένες αμερικανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πιέσεις, ωστόσο το συνολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας εξακολουθεί να είναι υγιές.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ συγκάλεσε το Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το πρωί της Παρασκευής και η επιτροπή άκουσε μια παρουσίαση από το προσωπικό της Fed της Νέας Υόρκης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά.

«Το Συμβούλιο συζήτησε τις τρέχουσες συνθήκες στον τραπεζικό τομέα και σημείωσε ότι ενώ ορισμένα ιδρύματα έχουν υποστεί πίεση, το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει υγιές και ανθεκτικό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. «Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες σε φορείς-μέλη για την παρακολούθηση των οικονομικών εξελίξεων».

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την Ουάσιγκτον έως τη Φρανκφούρτη και τη Ζυρίχη έχουν υποστηρίξει ότι οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε ορισμένες από αυτές έχει μειωθεί. Η First Republic Bank με έδρα την Καλιφόρνια έχασε σχεδόν τη μισή κεφαλαιοποίησή της αυτή την εβδομάδα, ενώ η γερμανική Deutsche Bank AG κάποια στιγμή την Παρασκευή σημείωσε πτώση 15%, τη μεγαλύτερη από το πανδημικό σοκ του Μαρτίου 2020, σημειώνει το Bloomberg.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν δεχθεί ιδιαίτερη πίεση για να προσφέρουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την ετοιμότητά τους να εγγυηθούν ανασφάλιστες τραπεζικές καταθέσεις στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, η οποία χρεοκόπησε μετά την ξαφνική έξοδο τέτοιων κεφαλαίων.

Ανησυχία επενδυτών

Την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές δυσκολεύτηκαν να ερμηνεύσουν μια σειρά από δηλώσεις αξιωματούχων γύρω από το θέμα. Ενώ η Γέλεν και ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι τραπεζικές καταθέσεις των ΗΠΑ είναι ασφαλείς, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών προκάλεσε  απώλειες  στις μετοχές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς ανέφερε πως οι ρυθμιστικές αρχές δεν ήταν μονομερώς διατεθειμένες να προσφέρουν μια καθολική εγγύηση για το σύνολο των καταθέσεων.

Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί απαιτούν περισσότερες πληροφορίες για το τι συζητούν οι ρυθμιστικές αρχές. Ρεπουμπλικάνοι στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής την Πέμπτη ζήτησαν λεπτομέρειες για τη συνεδρίαση της FSOC στις 12 Μαρτίου , όταν η Γέλεν και οι ομόλογοί της συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν μια σειρά μέτρων μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Τα μέλη του FSOC περιλαμβάνουν τους επικεφαλής της Federal Reserve, της Federal Deposit Insurance Corp. και αρκετών άλλων ρυθμιστικών φορέων. Έχει μικρή νομική εξουσία, αλλά λειτουργεί ως συντονιστικό φόρουμ.

Η δήλωση του FSOC την Παρασκευή υπολείπεται κατά πολύ από αυτό που ζήτησαν ορισμένοι.