ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο θετικό αντίκτυπο της εταιρικής σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εστίασε η Laurence Auer, πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κατά την διάρκεια ομιλίας της στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Economist, στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα: “Πώς μπορούν οι ελληνικές ΜμΕ να τροφοδοτήσουν την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία σε μία ασταθή παγκόσμια οικονομία;”.
«Είναι σημαντικό ότι μετά από τέσσερα χρόνια αυτής της αποφασισμένης πολιτικής που ασκούμε έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε 100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον όμιλο Naval και βλέπουμε τώρα να γίνονται οι θαλάσσιες δοκιμές της φρεγάτας Κίμων με ελληνικές τεχνολογίες», υπογράμμισε η πρέσβης.
Όπως ανέφερε, άλλωστε, πλέον σε όλες τις συμβάσεις μας, η ελληνική κυβέρνηση μας ζήτησε 25% συμμετοχή των ελληνικών εταιριών και τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό όλη η επικράτεια να εμπλέκεται, όχι μόνο η Αθήνα, σε αυτήν την στρατηγική.
«Ελλάδα και Γαλλία είμαστε επικεντρωμένοι σε θέματα άμυνας, αλλά και σε όλους τους τομείς της οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως περιέγραψε η πρέσβης της Γαλλίας, πριν 10 χρόνια στη Γαλλία στήθηκε ένα ολόκληρο σύστημα, το Team France για την ανάπτυξη ενός συστήματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μαζί με τη BPE, την τράπεζα μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προγράμματα καινοτομίας, πιστωτικά εργαλεία.
Η συνεργασία για τις ΜμΕ
Αναφερόμενη στην Ελλάδα, υπενθύμισε πως η ελληνική οικονομία βασίζεται περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ενώ το 66% της απασχόλησης στην ΕΕ βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην Ελλάδα είναι 83%.
«Στο δικό μας οικοσύστημα συνεργασίας κατέστη κρίσιμο να συμπεριλάβουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα των μεγάλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα», ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτό δεν αφορά μόνο την ενέργεια και την άμυνα αλλά και πολλές τεχνολογικές επιχειρήσεις και τον κόσμο του French tech.
«Χρειαζόμαστε και οι Έλληνες και οι Γάλλοι την προώθηση της ιδέας της ευρωπαϊκής άμυνας», σημείωσε και υπενθύμισε πως την περασμένη εβδομάδα η ευρωπαϊκή επιτροπή παρουσίασε ένα πρόγραμμα για να απλοποιηθούν οι διοικητικές κανόνες που απαιτούνται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ αλλά χρειάζεται περισσότερα χρήματα. Θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο να εξοικονομήσουμε 450 εκατ. ευρώ από τον τομέα».
Πρόεδρος επιμελητηρίου Λονδίνου: «Είμαστε μια μηχανή μικρομεσαίων επιχειρήσεων»
Από την πλευρά του ο Michael Mainelli, πρόεδρος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Λονδίνου και τέως λόρδος δήμαρχος του Σίτι του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι το ’84 όταν ο ίδιος πήγε στο Σίτι του Λονδίνου πολλές από τις εταιρίες δεν υπήρχαν καν τότε, πολλές ήταν μικρομεσαίες, ενώ και οι εταιρίες “μονόκεροι” (κεφαλαιοποίηση άνω του ενός δισ. δολ.) που υπάρχουν τώρα, εκεί ξεκίνησαν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Ως επιμελητήριο μας ενδιαφέρουν πολύ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είμαστε μια μηχανή μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από τις 24.000 επιχειρήσεις στο Λονδίνο, οι 23.000 είναι μικρομεσαίες και η δική μου επιχείρηση είναι μικρομεσαία», σημείωσε.
«Το πρόβλημα με την ανάπτυξη είναι ότι δεν αξιοποιήσαμε πολύ χρόνο για να δούμε το ποσοστό του ΑΕΠ που κατέχει το κράτος», ανέφερε. «Αυτό που αποτρέπει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν είναι η περιπλοκότητα και όχι μόνο οι κανονισμοί, αλλά γενικά. Συχνά οι κανονισμοί έχουν να κάνουν με τη φορολογία και το δίκαιο για την εργασία».
Τόνισε δε πως «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, πρέπει να βελτιώσουμε το προϊόν μας, να έχουμε πολύ καλή αξία για τα κρατικά χρήματα που χρησιμοποιούμε», ενώ πρόσθεσε πως μπορούν να κάνουν πολλά οι κυβερνήσεις για να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως αυτά αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την εκπαίδευση.
Αντιπρόεδρος επιμελητηρίου Μιλάνο: Σημαντική η συνέργεια μεταξύ των επιμελητηρίων σε όλη την Ευρώπη
Ο Massimo Dal Checco, αντιπρόεδρος στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Μιλάνου, της Monza, της Brianza και του Lodi επεσήμανε ότι στο Μιλάνο δουλεύουν έντονα σε κάποια ζητήματα, κυρίως στο κομμάτι του digital.
«Είναι πολύ δύσκολο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, επομένως υποστηρίζουμε μέσω επενδύσεων το project Τech Europe, το οποίο είναι πολύ σημαντικό γιατί βοηθά στην ύπαρξη μιας συνεργατικής, συμμαχικής σχέσης μεταξύ δημοσίου- ιδιωτικού τομέα και πανεπιστημίων και υποστηρίζεται από το επιμελητήριο».
Επεσήμανε πως αυτό το hub βρίσκεται στο Μιλάνο και αποτελεί ένα hub στρατηγικής συμμαχίας για την προώθηση της κυβερνοασφάλειας, των big data, μια μεγάλη επένδυση γιατί το πρώτο βήμα έχει κόστος μισό δισ. ευρώ.
Ακόμη τόνισε πως δημιουργήθηκαν τα digital enterprise points και πάρθηκαν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη ανάπτυξης ψηφιακών εργαλείων, όμως η τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτό που θα αλλάξει όλη την εικόνα.
«Για εμάς είναι πολύ σημαντική η εξαγωγική δραστηριοποίηση. Συνεργαζόμαστε με την Promos Italia για την εκπαίδευση στο κομμάτι του digital matching, στην προώθηση των εμπορικών σχέσεων και βεβαίως δουλεύουμε στο Enterprise Europe Network για τη διεθνοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
«Έχουμε αναπτύξει συνέργεια με ενδιάμεσους φόρους για να έχουμε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα σε αυτό το κομμάτι», ανέφερε και πρόσθεσε: «Τα επιμελητήρια είναι ενδιάμεσοι φορείς πολύ σημαντικοί γιατί δημιουργούν συνέργειες. Αν υπάρξει συνέργεια και μεταξύ των επιμελητηρίων σε όλη την Ευρώπη, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό».
Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών: Ζήτημα ζωής πολιτικής και πολιτιστικής να κρατήσει η Ευρώπη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Χαίρομαι που επιβεβαιώνεται στο συνέδριο ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, ανέφερε από την πλευρά του ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
«Μπαίνουμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», σημείωσε. «Στο Επιμελητήριο Αθηνών υπάρχουν 12.000 επιχειρήσεις που έχουν ένα μόνο κομπιούτερ και με βάση αυτό δουλεύουν. Το μέγεθος που παλιά ήταν το σημαντικό, δεν είναι και η εξέλιξη της επιστήμης αλλάζει όλη αυτή τη φιλοσοφία».
«Είναι και ζήτημα ζωής πολιτικής και πολιτιστικής να κρατήσει η Ευρώπη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε.
Ανέφερε δε πως «όταν η Ελλάδα είχε μνημόνια, οι επιχειρήσεις έχασαν από την αξία τους και αμέσως μετά αγοράστηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές μεγάλο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων για να μην πω ξεπουλήθηκαν».
«Γιατί να μη γίνει το ίδιο με την Ευρώπη. Αν η Ευρώπη αύριο το πρωί έχει τέτοια προβλήματα, οι επιχειρήσεις της να περάσουν σε μεγάλες πολυεθνικές», σημείωσε.
«Η Ευρώπη οφείλει να μην είναι θεατής, νομίζω ότι δε φανταζόταν ποτέ αυτό που έγινε με τους δασμούς του Τραμπ, μια φιλική χώρα να την φέρνει σε τόσο δύσκολη θέση. Ίσως να αποτελεί και καλή ευκαιρία να ανασυνταχθεί».
«Χαίρομαι που λένε να υπάρχει κοινός άξονας, εγώ θα ήθελα να είναι σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στη φάση κάποιου κινδύνου».
Επεσήμανε δε πως «όταν οι Γερμανοί ήταν πανίσχυροι, είχαν μια έπαρση στις συνεργασίες με τις άλλες χώρες και εμείς το πληρώσαμε ακριβά», ενώ πρόσθεσε: «Η ζωή καμιά φορά είναι περίεργη. Τώρα η Γερμανία αντιμετωπίζει τα ίδια και χειρότερα, απλά λόγω του ότι είναι μεγάλη χώρα δε φαίνονται. Εγώ χαίρομαι σε εισαγωγικά, γιατί οι Γερμανοί συνάδελφοι κατάλαβαν ότι δε μπορεί επειδή σε μια εποχή είσαι ισχυρός να το αντιμετωπίζεις έτσι».
Διαβάστε επίσης:
Υμηττός: Θύμα απαγωγής γιος επιχειρηματία – Τέσσερις συλλήψεις, ανάμεσά τους και γνωστός τράπερ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υψηλόβαθμος στρατιωτικός stalker σε διαθεσιμότητα με απόφαση Δένδια
- Φεστιβάλ Καννών: Στον Ιρανό Τζαφάρ Παναχί ο Χρυσός Φοίνικας – Τα βραβεία στις ερμηνείες
- F1 Μονακό: Ο Νόρις στην pole!
- Tελεσίγραφο Τραμπ προς ΕΕ: Δεν ψάχνω για συμφωνία -Δεν θα επιβληθούν δασμοί μόνο εάν οι εταιρείες φέρουν εργοστάσια στις ΗΠΑ
