• Τράπεζες

    Γ. Πάσχας: «Αυτός είναι ο λόγος που με χτυπάνε»

    Ο Γ. Πάσχας


    «Είμαι στην Φραγκφούρτη και κάνω τη δουλειά μου, όπως την έκανα την πάντα. Με τα υπόλοιπα ασχολούνται οι δικηγόροι μου», ανέφερε, μιλώντας αποκλειστικά στο mononews.gr, ο Γιώργος Πάσχας, επικεφαλής στη Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με όσα έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας.

    Ο Γιώργος Πάσχας κάνει τη δική του ανάγνωση του, λέγοντας ότι βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα πιθανότατα λόγω των ελέγχων που ασκούν τα κλιμάκιά του στις τράπεζες, με πιο πρόσφατο τον έλεγχο για τον ξυλοδαρμό στην Attica Bank και τον κ. Ρουμελιώτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυσυζητημένο ζήτημα με τις οφειλές προς την Εθνική Τράπεζα συνδέεται με bonus το οποίο είχε δοθεί στον κ. Πάσχα, όπως και σε άλλα στελέχη, με τη μορφή stock options. Δηλαδή η τράπεζα έδινε δάνειο στα στελέχη της για να αγοράσουν μετοχές, με την αίρεση να τις διακρατήσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να τις ρευστοποιήσουν. Όταν θα πούλαγαν τις μετοχές, θα αποπλήρωναν την οφειλή και θα καρπώνονταν το επιπλέον ποσό. Όταν οι μετοχές κινούνται ανοδικά, η διαφορά (μεταξύ τιμής αγοράς και πώλησης) είναι σημαντική.

    Η ΕΤΕ έδωσε 540.000 ευρώ στον κ. Πάσχα για την περίοδο 2006-2007 για να αγοράσει μετοχές, τις οποίες όμως εκείνος δεν ρευστοποίησε. Στο μεταξύ η αξία των μετοχών, τα stock options εξαϋλώθηκαν και αξίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ, ενώ η οφειλή διογκώθηκε στις 800.000 ευρώ.

    Όπως αναφέρουν πηγές της ΤτΕ, η ΕΤΕ δεν έχει ζητήσει να πληρωθεί αυτά τα δάνεια από τα στελέχη που διακράτησαν τις μετοχές, οι οποίες έχουν χάσει την αξία τους, ουδέποτε έχει ζητήσει τις δόσεις για τα δάνεια και κάθε έτος ανανεώνει τις δανειακές συμβάσεις.

    Υπενθυμίζεται πως σε βάρος του κ. Πάσχα ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για (κατά περίπτωση) απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, απλή συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

    Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και τα μέλη των επιτροπών που ενέκριναν τις επίδικες δανειοδοτήσεις.

    Ο συνεργάτης του επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, φέρεται να έλαβε το 2007 από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος τα δάνεια ως ενδοϋπηρεσιακή χρηματοδότηση. Κατά την εισαγγελική έρευνα τα δάνεια δόθηκαν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και δίχως επαρκείς εγγυήσεις για την αποπληρωμή τους. Φέρονται επίσης να μην αποπληρώνονται.

    Κατά τους εισαγγελείς, η ζημία που προκλήθηκε στην Εθνική Τράπεζα φτάνει τις 800.000 ευρώ, όσα δηλαδή και τα ποσά των δανείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάνω από 70 πρώην στελέχη της Εθνικής Τράπεζας ελέγχονται για δάνεια-μπόνους από την Εισαγγελέα Διαφθοράς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Στον δρόμο της μεγάλης φυγής τα διευθυντικά στελέχη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποινική δίωξη σε βάρος στελέχους της ΤτΕ για δάνεια 800.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ