• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank) : Θετικό το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια αλλά δεν είναι αρκετό

    Eurobank: Πάνω από 1,5 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

    Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank


    Καμία πρόταση από μόνη της δεν είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων το οποίο είναι πολυπαραμετρικό και απαιτεί ένα σύνολο από πολλές λύσεις. Αυτό επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας κληθείς να σχολιάσει το σχέδιο της ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων που αποκάλυψε το Bloomberg. Ο κ. Καραβίας σχολίασε ότι η συγκεκριμένη λύση μπορεί να λειτουργήσει θετικά και να αποτελέσει άλλη μια επιλογή στο οπλοστάσιο των επιλογών για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

    Ήδη οι τράπεζες έχουν καταθέσει τα νέα πλάνα που προβλέπουν μείωση των κόκκινων δανειων κατά 55 δισ. ευρώ. Η μείωση θα προέλθει από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις (ήδη η Eurobank ανακοίνωσε 2 δισ. τιτλοποιήσεις κόκκινων δανειων), 25 – 30% θα αντιμετωπιστεί μέσω πλειστηριασμών και ένα 20% μέσω ρυθμίσεων. Οι ρυθμίσεις σταδιακά θα περιορίζονται, καθώς η πολυετής κρίση οδηγεί σε μεγάλη δυσκολία τους δανειολήπτες να ανταποκριθούν σε αυτές.

    Ας σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά επιχειρηματικά δάνεια οι τράπεζες αναπτύσσουν και άλλες πρακτικές, μεταξύ των οποίων η πώληση και μειοψηφικών πακέτων συμμετοχής σε κοινοπρακτικά δάνεια πιθανόν και σε άλλες τράπεζες που κατέχουν την πλειοψηφία

    Ο στόχος είναι να φτάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 5 – 7%.

    Οι σχεδιασμοί των τραπεζών βασιζονται στις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2%. Εντούτοις για να ανακτηθεί αποτελεσματικά σημαντικό τμήμα του κόκκινου χαρτοφυλακίου απαιτείται ισχυρότερη ανάπτυξη του 3-4%.

    Σε ενημέρωση στο πλαίσιο του Go Thessaloniki η διοίκηση της Eurobank αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της πολιτικής της που είναι ο πελατοκεντρικός και ο διεθνής της χαρακτήρας.

    Ως βασικός χρηματοδότης της αναπτυξιακής προσπάθειας επικεντρώνει τη στρατηγική της στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, με επίκεντρο τον τουρισμό, την υγεία, την ενέργεια, τις κατασκευές και τη ναυτιλία.

    Ο Θεόδωρος Καλαντώνης 

    Αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Θεόδωρος Καλαντώνης ανέφερε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά περίπου 55 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021, δηλαδή αυτά να υποχωρήσουν στα 33 δισεκατομμύρια ευρώ και ο αντίστοιχος δείκτης NPEs από το 45% στο 20%. “Αν το πετύχουν αυτό οι τράπεζες τότε θα πρόκειται για μια θηριώδη προσπάθεια. Tα κόκκινα δάνεια και η ανάπτυξη των εσόδων είναι ιδιαίτερα δύσκολοι στόχοι για την επόμενη τριετία” είπε ο κ. Καλαντώνης.

    Όπως είπε, το 50% της μείωσης των κόκκινων δανείων θα προέλθει από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων, (25% – 25%), ένα 25% ίσως 30% από πλειστηριασμούς – ρευστοποιήσεις και ένα 20% από ρυθμίσεις. “Αν είχαμε διάστημα 5 ετών για να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, το μείγμα θα ήταν πιο ευνοϊκό υπέρ των ρυθμίσεων. Ακόμα κι αν πετύχουμε τον στόχο (για τη Eurobank προβλέπει δείκτη NPE στο 17% για το 2021 και 15% για τον όμιλο, με στόχο μονοψήφιο νούμερο το 2022), ο δείκτης NPE θα είναι 3 με 4 φορές υψηλότερος των υπολοίπων ευρωπαϊκών τραπεζών (σήμερα στο 5% με 7 %)”.

    Όπως είπε η Eurobank ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων 2,5 δισ. ευρώ αποστέλλοντας το teaser στους επενδυτές, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η τράπεζα να προχωρήσει και σε τιτλοποίηση επιχειρηματικών ΝPLs το 2020.

    Ερωτώμενος για τα τραπεζικά δίκτυα η διοίκηση της Eurobank ανέφερε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση του δικτύου της το 2019 καθώς όπως είπε ήδη έχει αυτή τη στιγμή διαμορφώσει το δίκτυό της σε 350 από 628 καταστήματα, έχοντας 100 καταστήματα λιγότερα από την αμέσως επόμενη τράπεζα με τον μικρότερο αριθμό δικτύου καταστημάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Bloomberg: Σχέδιο για 50% μείωση των «κόκκινων δανείων» επεξεργάζεται η ΤτΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα 2,5 δισ. ευρώ οι εκταμιεύσεις της Eurobank προς επιχειρήσεις το 2018

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί η Eurobank τα δίνει όλα για όλα το 2019;



    ΣΧΟΛΙΑ