• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας: Στο 11% η απόδοση ιδίων κεφαλαίων – Eίμαστε σε διάλογο με τον επόπτη για διανομή μερίσματος το 2022

    Φωκίων Καραβίας

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank


    Στην επί τα βελτίω  αναθεώρηση των στόχων της προχώρησε η Eurobank, όπως ανέφερε η διοίκησή της πριν από λίγο στους αναλυτές κατά τη διάρκεια του conference call για τα οικονομικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου.

    Συγκεκριμένα η πιστωτική επέκταση των 2,9 δισ. ευρώ οδηγεί στην αναθεώρηση της απόδοσης ίδιων κεφαλαίων στο 11% από 10%, το Core PPI άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 17%.

    «Ξεπεράσαμε τους στόχους μας  σε κάθε τομέα δραστηριότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO, Φωκίων Καραβίας, και συμπλήρωσε πως λόγω της ισχυρής απόδοσης έχει ξεκινήσει εποικοδομητικός διάλογος με τον επόπτη σχετικά με την διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022, που ενισχύεται και από τα αναμενόμενα κέρδη για φέτος.

    Σε ό,τι αφορά την πιστωτική επέκταση των 2,9 ευρώ, τα 1,9 δισ. ευρώ αναμένονται από την Ελλάδα και το 1 δισ.  ευρώ από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Μάλιστα απαντώντας σε ερωτήσεις για την πιστωτική επέκταση τα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν ότι υπάρχει  ισχυρή ζήτηση για δάνεια από τις εταιρείες ενέργειας, τουρισμού, Real Estate καθώς και για κοινοπρακτικά δάνεια. Ενώ τα δάνεια του ταμείου ανάκαμψης θα επηρεάσουν τον ισολογισμό της τράπεζας από το 2023.

    Σε ότι αφορά τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων (το πρώτο εξάμηνο τα  ΝPES αυξήθηκαν κατά 32 εκατ. ευρώ) ο κ. Καραβίας σημείωσε πως «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και τα ποσά μικρά λόγω και της κυβερνητικής στήριξης ύψους 10 δισ. ευρώ, της χαμηλότερης ανεργίας, αλλά και της αύξησης των μισθών».

    Όπως είπε τα  περισσότερα στεγαστικά δάνεια τα τελευταία 2 -3 χρόνια είναι σταθερού επιτοκίου, ενώ στα προηγούμενα στεγαστικά (10ετίας ) η επίδραση από τα επιτόκια θα είναι λιγότερη από 5%.

    Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «η τράπεζα παραμένει ανήσυχη λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας και του υψηλού πληθωρισμού».

    Τέλος η επίδραση στις καταθέσεις από την αύξηση του επιτοκίου από -50% στο 0% είναι 70 εκατ. ευρώ ετησίως, από το 0% στο 0,50% 130 εκατ. ευρώ το χρόνο και αν αυξηθούν περαιτέρω κατά 1% στα 300 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Στα 941 εκ. ευρώ τα συνολικά καθαρά κέρδη στο 6μηνο – Στο 5,9% τα NPEs – Αναθεωρεί τις προβλέψεις για το 2022

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Ξεπεράσαμε όλους τους στόχους μας – Απόδοση ιδίων κεφαλαίων πάνω από 10% το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ