• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Νέα αναβάθμιση για τη Eurobank – H νέα τιμή-στόχος

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    H αμερικανική επενδυτική Morgan Stanley αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της και τις προβλέψεις της για την τράπεζα Eurobank, με παρόμοιο τρόπο όπως έκανε και τις προηγούμενες μέρες για την Τράπεζα Πειραιώς και αυξάνει την τιμή στόχο στο βασικό της σενάριο για τη μετοχή του οργανισμού στα 1,45 ευρώ.

    Ο οίκος θέτει την τιμή στόχο βάσει ενός δείκτη τιμής προς ίδια κεφάλαια της τάξεως των 0,75 φορών για την εσωτερική αξία του 2024, χρησιμοποιώντας κόστος ιδίων κεφαλαίου της τάξεως του 14,5%.

    Στα τρία σενάρια τα οποία αναλύει η τιμή στόχος για την τράπεζα δια κυμαίνεται από τα 0,66 ευρώ στο κακό σενάριο για την τράπεζα στο 1,45 ευρώ στο βασικό της σενάριο και τέλος στα 1,82 εύρω για το θετικό σενάριο της τράπεζας.

    Η αμερικανική τράπεζα βλέπει ότι το προφίλ κινδύνου και απόδοσης του τίτλου έχει βελτιωθεί και για αυτό διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή. Η σύσταση υπεραπόδοσης αντανακλά 4 βασικά σημεία για την τράπεζα:

    1. Ο ισχυρός ρυθμός σημαίνει ότι η Eurobank είναι μια από τις πιο ανθεκτικές τράπεζες στην Ελλάδα με δείκτη βασικών κεφαλαίων της τάξεως του 14,2% και την ίδια στιγμή η τράπεζα είναι πολύ καλά τοποθετημένη να ξεκινήσει την επαναδιανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2022.

    2. H Morgan Stanley προσδοκά ότι η αύξηση των καθαρών εσόδων θα είναι της τάξης του 17% του 2023 σε ετήσια μεταβολή από το 2023 οδηγούμενη κυρίως από τα οφέλη την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ του αλλά και την επέκταση των περιθωρίων κερδοφορίας.

    3. Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το τρίτο τρίμηνο του 2000 22 ήταν στο 5,6% και η τράπεζα εκτιμά ότι θα κινηθεί προς το 5,3% στο τέλος του 2024.

    4. Η αποδοτικότητα των μέσων ενσώματων κεφαλαίων το 2021 ήταν της τάξεως του 8,2% και τώρα ο επενδυτικός οίκος προβλέπει ένα δείκτη του 11,2% για το 2024.

    Η Morgan Stanley εξηγεί ότι σύσταση αγορά ή σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή της είναι κατά μέσο όρο στο 79%. Το 21% των αναλυτών έχουν σύσταση ουδέτερη ή σύσταση ίσης απόδοσης ενώ κανένας αναλυτής ο οποίος να καλύπτει τη μετοχή της Eurobank δεν έχει σύσταση πώλησης ή σύσταση υπό αποδόσης.

    Στο καλό σενάριο για την τράπεζα, στο οποίο η Morgan Stanley θέτει στόχο τα 1,82 ευρώ, ο βασικός καταλύτης για την αυξημένη τιμή στόχο θα είναι τα ισχυρότερα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όπως εξηγεί ο αναλυτής του οίκου Nida Iqbal.

    Η επενδυτική θέση για την τράπεζα έχει βελτιωθεί όπως επίσης και οι εκτιμήσεις του για την κερδοφορία και η αιτία πίσω από τις θετικές αλλαγές για τις εκτιμήσεις του για την τράπεζα έρχονται μετά από τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του περσινού έτους.

    Ο αναλυτής αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τα καθαρά κέρδη του 2022 κατά 8% προκειμένου να λάβει υπόψη την ισχυρότερη από τις προηγούμενες προσδοκίες αύξηση των περιθωρίων αλλά και τις βελτιωμένες τάσεις φαίνεται στα επιτόκια χορηγήσεων και τις χαμηλότερες επιβαρύνσεις από τα επιτόκια καταθέσεων για την τράπεζα στην Ελλάδα.

    Την ίδια στιγμή χαμηλώνει την πρόβλεψη του για τη φορολογία σε σε μέσο δείκτη της τάξεως του 29%.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Πισωγύρισμα στις τράπεζες – Πιέσεις και στη ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ