• Τράπεζες

    Ευρωπαϊκές τράπεζες: Θετικοί οι πρώτοι γύροι των stress tests – Κλειδί για τα μερίσματα

    • NewsRoom

    Christine Lagarde, επικεφαλής ΕΚΤ


    Αναδύονται σιγά σιγά από τις «στάχτες» τους οι τράπεζες της Ευρωζώνης, καθώς, οι πρώτοι γύροι των stress tests δείχνουν ότι πολλά ιδρύματα βρίσκονται σε κάποια οικονομική ευρωστία.

    Το γεγονός αυτό ωθεί τις ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν εάν θα πρέπει να ανεβάσουν τον πήχη υψηλότερα, σε μια περίοδο όπου το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα.

    Τα αρχικά αποτελέσματα της διετούς αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) εμφανίζουν υψηλότερα τους δείκτες κεφαλαίου αρκετών τραπεζών, από τις προηγούμενες αναφορές στο λεγόμενο «δυσμενές σενάριο», σύμφωνα με το Bloomberg.

    Η αξιολόγηση της ΕΤΑ αποτελεί καθοριστικό τεστ για τις τράπεζες, διότι δίνει σημαντικές πληροφορίες ως προς την ετοιμότητά τους για έκτακτα σοκ και κεφαλαιακές απαιτήσεις.

    Οι τράπεζες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το τέλος του 2022, δοκιμάζονται, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, ωστόσο υπάρχει και ένα πιο ευνοϊκό βασικό σενάριο για την τριετία έως το 2025. Μια καθαρά «υγιής κατάσταση» παρέχει μεγαλύτερο περιθώριο για διανομή μερίσματος στους μετόχους, ακόμη και αν ενισχύεται η οικονομική αβεβαιότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία

    Εντούτοις, εκπρόσωπος της ΕΤΑ ανέφερε ότι ακόμα δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, δεδομένου ότι η αξιολόγηση βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει.

    «Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας φαίνεται ανθεκτικός στις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει έως σήμερα», δήλωσε η Ανέλι Τουομίνεν, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε ομιλία της, συμπληρώνοντας ότι «Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα».

    Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ και άλλες εποπτικές αρχές χρησιμοποιούν αποτελέσματα προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων για τον καθορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών.

    Σε αυτό το πλαίσιο, μια κακή απόδοση μπορεί να μειώσει την ικανότητα μιας επιχείρησης να πραγματοποιεί πληρωμές ή να αντιμετωπίζει ρυθμιστικές πιέσεις για να τις μειώσει.

    Το τεστ της EΤΑ καλύπτει περίπου τα ¾ των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νορβηγία, με 70 τράπεζες να υπολογίζουν πώς θα αντιδρούσαν μετά από μια υποθετική επιδείνωση των γεωπολιτικών εξελίξεων, τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και την αναζωπύρωση της πανδημίας.

    Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της EΤA δήλωσε ότι ακολουθεί τη συμφωνημένη μεθοδολογία έναντι του δυσμενούς σεναρίου που προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου.

    Επισημαίνεται ότι το δυσμενές σενάριο θα έβλεπε αυξημένο πληθωρισμό, παγκόσμια ύφεση καθώς και αυξημένα επιτόκια. Τούτο θα οδηγούσε σε συρρίκνωση της πραγματικής οικονομικής παραγωγής κατά 6% σε διάστημα τριών ετών, πιο σοβαρή από ό,τι σε προηγούμενα τεστ.

    Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες παρουσιάζουν μια καλύτερη εικόνα, χάρη στους υψηλότερους δείκτες κεφαλαίου σε σχέση με το παρελθόν, τα οφέλη από τα κέρδη λόγω της αύξησης των επιτοκίων και τη βελτίωση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων.

    Διαβάστε επίσης: 

    Παγκρήτια Τράπεζα: Συμμετέχει στα νέα προγράμματα του «Business Growth Fund»

    Τράπεζα Πειραιώς: Νέο πρόγραμμα «Brave in – Επιστροφή στην Παραγωγικότητα» για νέους



    ΣΧΟΛΙΑ