• Τράπεζες

    Ευρωπαϊκές πηγές: Φιλόδοξος ο στόχος των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια, θα πρέπει να υπάρξουν και πρόσθετα εργαλεία

    • Έφη Καραγεώργου


    Φιλόδοξο χαρακτηρίζουν τον στόχο των ελληνικών τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 54 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021 ευρωπαϊκές  πηγές με γνώση του θέματος. Ωστόσο, διευκρινίζουν πως δεν ξέρουν κατά πόσο θα επιτευχθεί. Όμως, εάν το μακροοικονομικό κλίμα είναι ευνοϊκό και οι τιμές των ακινήτων ανέβουν, ενδεχομένως οι τράπεζες θα μπορέσουν ακόμα και να ξεπεράσουν τους στόχους τους.

    Βέβαια, θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα εργαλεία, ενώ το θεσμικό αλλά και το νομικό σύστημα θα πρέπει να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν ως θετικό το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, καθώς «ανοίγει ομπρέλα» για τους πραγματικά αδύνατους και αποκλείει ταυτόχρονα του στρατηγικούς κακοπληρωτές, επισημαίνοντας όμως πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στους δανειολήπτες που προστατεύονται και στη μείωση των κόκκινων δανείων., κάνοντας αναφορά και στις 80.000 εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσελη.

    Σε ότι αφορά τη μείωση των κόκκινων κατά 54 δισ. ευρώ, σημείωσαν πως ο δείκτης των καθυστερούμενων δανείων θα μειωθεί στο 19,8%, το οποίο είναι υψηλό σε σχέση με το 3,8% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία, όπως αυτά των τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων, καθώς έχει ανοίξει η δευτερογενής αγορά, ενώ αναφορικά με τα κουρέματα ανέφεραν πως δεν πρέπει να υπάρξει υπερβολική εξάρτηση από την άφεση χρέους.

    Σε ότι αφορά τα δύο σχέδια, του ΤΧΣ και της ΤτΕ, για τη μείωση των κόκκινων δανείων, οι ίδιες πηγές τα χαρακτήρισαν θετικά και ότι θα βοηθήσουν στον περιορισμό των NPEs, υπογραμμίζοντας όμως πως όταν ανοίγει διάλογος για ένα τέτοιο θέμα θα  πρέπει να δοθεί γρήγορα και λύση, διότι όσο περισσότερο αργούν οι λύσεις, τόσο οι τράπεζες «χαλαρώνουν» περιμένοντας κάτι καλύτερο.

    Τα κόκκινα δάνεια είναι κυρίαρχο θέμα αφού όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η μείωση τους οι τράπεζες θα είναι σε θέση να προχωρήσουν δυναμικά τις χορηγήσεις και να προσεγγίσουν επενδυτές, καθώς αυτά τα δύο «πάνε χέρι-χέρι».

    Αναφορά έγινε και στο μεγάλο στοκ ακινήτων που διαθέτουν σήμερα οι τράπεζες, τα οποία απέκτησαν μέσω των πλειστηριασμών, σημειώνοντας πως το θέμα παρακολουθείται στενά. Μάλιστα,  αναφέρθηκαν στο παράδειγμα της Ισπανίας, που όταν ανέβηκαν οι τιμές των ακινήτων, οι τράπεζες διέθεσαν το στοκ τους.

    Στο ερώτημα ότι οι  διαρθρώσεις  των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων καθυστερούν λόγω του φόβου για πιθανώς ποινικές ευθύνες που μπορούν να αποδοθούν στα τραπεζικά στελέχη, πήγες με γνώση του θέματος  ανέφεραν πως θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο που θα  βοηθά τόσο τις  τράπεζες όσο και τους οφειλέτες. Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο για συγχωνεύσεις τραπεζών η απάντηση πυο δώθηκε αφορούσε το σύνολο της ΕΕ. «Κατά την έξοδο από την κρίση έχουμε δει φαινόμενα συγχωνεύσεων σε πολλούς κλάδους. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη σε μεγάλο βαθμό στον τραπεζικό τομέα». Και υπογράμμισαν με έμφαση «δεν θα υποδείξουμε τι θα κάνει ποιος με ποιον. Ο καθένας μπορεί να αποφασίσει».



    ΣΧΟΛΙΑ