• Τράπεζες

    Eurobank: Στις αγορές με 6ετές ομόλογο το πρωί της Τετάρτης – Πλήρης επιβεβαίωση mononews

    Eurobank - Δωρεά 354.000 ευρώ στη Σχολή Ευελπίδων για ανακαίνιση κτιριακών υποδομών

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Την Τετάρτη το πρωί και μόλις ολοκληρωθούν τα investor calls ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το ομολογιακό δάνειο, εξαετούς διάρκειας, της Eurobank, με option η τράπεζα να το ανακαλέσει στην 5ετία (6nc5).

    Σύμβουλοι έχουν οριστεί oι HSBC, Goldman Sachs Bank Europe, UBS, BofA και BNP.

    To ομόλογο προσδιορίζεται περί τα 500 εκατ. ευρώ και είναι τύπου senior preferred, όπως έγραψε το νωρίτερα το mononews.

    Eκδίδεται δε προκειμένου να ενισχυθεί η διάρθρωση του ισολογισμού της τράπεζας.

    Πολύ βοηθητική στο θέμα της έκδοσης στάθηκε και η αναβάθμιση από την S&P για τη χώρα, η οποία αναμένεται να μειώσει τις τιμές των εκδόσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγραψε από χθες το βράδυ το mononews.gr, οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε ομολογιακές εκδόσεις, για την ενίσχυση της διάρθρωσης του ισολογισμού τους.

    Μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, οι τράπεζες προβαίνουν σε μια σειρά ενισχυτικών των κεφαλαίων τους ενεργειών με τον χορό, αυτήν την φορά, να ανοίγει η Eurobank, η οποία άλλωστε πρωτοστάτησε και σε ό,τι αφορά τα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

    Ομολογιακή έκδοση και από την Τράπεζα Πειραιώς

    Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη ανακοινώσει την έκδοση υβριδικού ομολόγου AT1 στο πλαίσιο του προγράμματος Sunrise, ύψους 600 εκατ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, η είδηση είναι πως το ομόλογο θα κινηθεί κάτω από το επίπεδο αυτό, μιας και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν υπέρτερη του σχεδιασμού. Έτσι δεν αποκλείεται το ομόλογο να διαμορφωθεί σε επίπεδα 300 έως 400 εκατ. ευρώ.

    Ούτως ή άλλως, οι τράπεζες αν και έχουν να εξυπηρετήσουν στόχους μέχρι το 2025 σε ότι αφορά τα MREL (ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) έχουν συγχρόνως να εξυπηρετήσουν και ενδιάμεσους στόχους που έχουν τεθεί σε ότι αφορά τα bail in για το 2022 και το 2023. Eξ αυτού του λόγου και πέραν των αποτελεσμάτων των stress tests θα μπουν στη διαδικασία να ενεργοποιήσουν σχέδια όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω.

    Τα σχέδια της Alpha Bank

    Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, η τράπεζα έχει καταστήσει σαφές πως θα αναθεωρήσει το πλάνο της σε ότι αφορά τα NPEs το Μάιο ενώ σε κάθε περίπτωση έχει βάλει μπροστά να προχωρήσει και αυτή στην πώληση της υπηρεσίας καρτών και POS.

    Tα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας

    Επαρκέστερα κεφάλαια δείχνει να έχει η Εθνική Τράπεζα, η οποία πάντως επεξεργάζεται περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού τους σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και στην παρούσα φάση, αν και ακούγεται πως η τράπεζα ενδέχεται να προβεί σε περαιτέρω τιτλοποίηση, το σχέδιο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε ομολογιακά δάνεια προχωρούν οι τράπεζες – Τον χορό σέρνει η Eurobank

    Μέχρι 6 Μαΐου η ένταξη στη ρύθμιση για τις επιταγές

    Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Στουρνάρας στην Τράπεζα της Ελλάδος



    ΣΧΟΛΙΑ