• Οικονομία

    Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Στουρνάρας στην Τράπεζα της Ελλάδος

    Μητσοτάκης Στουρνάρας


    Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

    Η έγκαιρη απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα «κόκκινα» δάνεια, ο νέος πτωχευτικός, καθώς και η ολιστική αντιμετώπιση προβληματικών δανείων και αναβαλλόμενου φόρου, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γιάννη Στουρνάρα.

    Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πως, σύμφωνα με τις τις προβλέψεις της ΤτΕ, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ φέτος θα είναι 4,2%, ωστόσο όλα θα κριθούν από τις επιδημιολογικές εξελίξεις.

    Επισήμανε ότι είναι κομβικής σημασίας η ταχύτατη  ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ενισχύσει τη δυναμική της ανάπτυξης.

    Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε και τη σημασία να διατηρηθούν, όσο διαρκεί η πανδημία και μέχρι να εδραιωθεί η ανάκαμψη, τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημική κρίση.

    Ακόμα ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, οι συνέπειες της πανδημίας θα ενταθούν φέτος στον τραπεζικό κλάδο, ειδικά σε ό,τι αφορά τα νέα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία η ΤτΕ τα υπολογίζει στα 8-10 δισ. ευρώ.

    Η εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με το ύψος των νέων προβληματικών δανείων έχει να κάνει όχι μόνο με τα δάνεια που βγαίνουν από τα moratoria, αλλά και με όλα τα δάνεια που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα στήριξης, όπως είναι η επιδότηση μέσω των προγραμμάτων «Γέφυρα Ι και ΙΙ».

    Διαβάστε ακόμα:

    Στουρνάρας: Πρέπει να εξαιρεθούν όλες οι καταθέσεις από τη νομοθεσία για το bail-in ασχέτως ύψους



    ΣΧΟΛΙΑ