• Τράπεζες

    Eurobank: Έλληνες και ξένοι αναλυτές «ποντάρουν» ότι θα ξεπεράσει τους στόχους του guidance

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Με μεγάλη σιγουριά Έλληνες και ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η καθοδήγηση της Eurobank για την περίοδο 2024-2026 θα ξεπεραστεί από την τράπεζα.

    Το κομβικό σημείο είναι η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο αλλά και η ανοιχτή ‘ατζέντα’ που έχει επιλέξει να διαθέτει η Eurobank για πιθανές νέες εξαγορές, συγχωνεύσεις και συμφωνίες.

    Ξένοι και εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν ότι η παραγωγή οργανικών κεφαλαίων από τη Eurobank θα είναι ισχυρή και θα επιτρέψει την επιστροφή γενναιόδωρων απολαβών στους μετόχους της τάξεως του 8% με 9% τα επόμενα έτη, ενώ η αποτίμηση της τράπεζας είναι ελκυστική.

    Τι σχολιάζουν J.P. Morgan, Deutsche Bank και Jefferies

    Η αμερικανική τράπεζα J.P. Morgan και ο Mehmet Sevim διατηρεί τη σύσταση overweight με τιμή στόχο τα 2,40 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να είναι (μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς) τοπ επιλογές από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

    Η νέα καθοδήγηση αντανακλά την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας, αν και οι παραδοχές φαίνονται συντηρητικές.

    Οι μετοχές έχουν πάει καλά, με άνοδο 18% φέτος αλλά ο αναλυτής διαμορφώνει τις δικές του εκτιμήσεις 8% πάνω από το consensus στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 2025, με τον δείκτη P/E της Eurobank το 2025 στις 6 φορές έναντι 6,2 φορές κατά μέσο όρο για τις ελληνικές ομοειδείς εταιρείες, το οποίο δεν δικαιολογείται.

    Το προγραμματισμένο μέρισμα περίπου 0,09 ευρώ από τα κέρδη του 2023 (29% πληρωμή) είναι το κλειδί που πρέπει να παρακολουθήσουμε, βραχυπρόθεσμα.

    Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και ο Alfredo Alonso θεωρούν ότι οικειοθελώς η Eurobank θέτει χαμηλά τον πήχη για τους στόχους των ετών 2024-2026 και η τιμή στόχος που έχει για τη μετοχή είναι τα 2,4 ευρώ, με σύσταση αγορά.

    Τα μεγέθη της Eurobank για το δ΄ τρίμηνο ήρθαν ισχυρότερα του αναμενόμενου, με τα υποκείμενα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν το consensus κατά 13%, αν και τα -180 εκατ. των έκτακτων δαπανών θόλωσαν την τελική εικόνα. Οι βασικές τάσεις παρέμειναν ενθαρρυντικές (ιδίως στα βασικά έσοδα, αλλά και στο κόστος).

    To σημαντικότερο στοιχείο ήταν οι νέοι στόχοι της Eurobank για το 2024-2026, οι οποίοι συνεπάγονται θετικές τάσεις, αλλά εξακολουθούν να φαίνονται υπερβολικά συντηρητικοί, κατά την άποψή τους, ιδίως όσον αφορά τις παραδοχές που έχουν ληφθεί για τη συνεισφορά της Ελληνικής Τράπεζας (μόλις αυτή ενοποιηθεί).

    Δεν αναμένεται ότι αυτό θα ληφθεί αρνητικά από τις αγορές, καθώς η τράπεζα έχει ήδη προβλέψει πού θα μπορούσε να υπάρξει αξιοσημείωτη δυναμική ανόδου μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία και θα μπορέσει να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια.

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies και ο Alex Demetriou θέτουν την τιμή στόχο στα 2,25 ευρώ με σύσταση αγοράς.

    Αναφορικά με τις προοπτικές, βλέπουν ότι η Eurobank υιοθετεί μια συντηρητική προσέγγιση με την αναβάθμιση από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας (υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των δανείων για παράδειγμα), και παρά το γεγονός αυτό οι προβλέψεις για τα βασικά λειτουργικά κέρδη του 2024 και 2026 εξακολουθούν να είναι 10% και 17% πάνω από τις τρέχουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Η νέα καθοδήγηση για το επιχειρηματικό σχέδιο 2024-26 έχει αναμενόμενα βασικά λειτουργικά κέρδη ύψους πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και 1,6 δισ. ευρώ το 2026. Η εταιρεία δεν παρέχει ρητά καθοδήγηση για το 2025. Για την Ελληνική Τράπεζα, η Eurobank έχει υιοθετήσει μια συντηρητική προσέγγιση για οποιαδήποτε συνεισφορά της Ελληνικής Τράπεζας στο τρέχον επιχειρηματικό τους σχέδιο.

    Συγκεκριμένα δεν αναμένουν συνέργειες κόστους ή εσόδων, υποθέτουν στατικό ισολογισμό χωρίς ανάπτυξη σε σχέση με το τριετές πλάνο και ότι το ποσοστό συμμετοχής παραμένει στο 55,3%. Η Ελληνική Τράπεζα θα ενοποιηθεί στο γ΄ τρίμηνο φέτος.

    Οι εκτιμήσεις των Optima Bank, NBG Securities, Euroxx Χρηματιστηριακή και Pantelakis Securities

    H Optima Bank και ο Πέτρος Τσούρτης, σε σχέση με τη διανομή μερίσματος, εξηγεί ότι η διοίκηση διευκρίνισε κατά την τηλεδιάσκεψη ότι η διανομή μερίσματος από τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του 2023 θα είναι τουλάχιστον 25% ή 0,09 ευρώ ανά μετοχή, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών και συνεπάγεται μεικτή μερισματική απόδοση 4,7%.

    Τα υπερβάλλοντα κεφάλαια της τράπεζας, με τον δείκτη FL CET1 αναμένεται να ξεπεράσουν το 17% το 2026, δημιουργώντας ένα υπερβάλλον κεφάλαιο 250 μ.β. πάνω από το στόχο της διοίκησης για 14,5% που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση συγχωνεύσεων και εξαγορών στις βασικές αγορές του ομίλου (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία) καθώς και για την επιβράβευση των μετόχων.

    Το DTC αναμένεται να μειωθεί στο 36% του CET1 το 2024, στο 31% το 2025 και στο 28% το 2026 από 44% το 2023. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, η τράπεζα θα δημιουργήσει πλεόνασμα κεφαλαίων άνω των 250 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση συγχωνεύσεων και εξαγορών στις βασικές αγορές του ομίλου (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία), καθώς και για την επιβράβευση των μετόχων.

    Η NBG Securities και ο Βασίλης Καρναπάτης, με σύσταση outperform και τιμή στόχο τα 2,10 ευρώ επισημαίνει ότι η διοίκηση της Eurobank καθοδήγησε για τη διανομή μερίσματος άνω του 25% των καθαρών κερδών του 2023 ή περίπου 0,09 ευρώ/μετοχή.

    Η διοίκηση παρουσίασε επίσης το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο για το 2024-2026, το οποίο περιλαμβάνει δείκτη αποδοτικότητας RoTE 15% το 2024, που θα μειωθεί στο 13% το 2026, προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 0,34 ευρώ σταθερά το 2024-2026, δείκτη διανομής που θα φτάσει στο 50% το 2026.

    Η Euroxx Χρηματιστηριακή και ο επικεφαλής ανάλυσης Αλέξανδρος Μπουλουγούρης επισημαίνουν ότι συνολικά, η Eurobank αναμένει βασικά λειτουργικά κέρδη περίπου 1,6 δισ. ευρώ έως το 2026, υποβοηθούμενη από την εξαγορά του 55,3% της Ελληνικής Τράπεζας και της BNP Personal Finance Bulgaria.

    Η Eurobank αναμένει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝII) θα ανέλθουν σε 2,4 δισ. ευρώ έως το 2026 έναντι 2,2 δισ. ευρώ το 2023, με τα πρόσθετα NII να προέρχονται κυρίως από την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας.

    Τέλος, η Pantelakis Securities και ο Πάρης Μαντζαβράς, με τιμή στόχο τα 2,45 ευρώ και σύσταση overweight, εκτιμούν ότι οι επικαιροποιημένοι στόχοι του δείκτη RoTE 2024-2026 είναι λίγο πάνω από τις εκτιμήσεις της, ενώ το νέο επιχειρηματικό σχέδιο ενοποιεί πλήρως την Ελληνική Τράπεζα.

    Η Eurobank καθοδηγεί για 15%/13% RoTE το 2024 – 2025, το οποίο συνεπάγεται, 0,32, 0,31 ευρώ κέρδη ανά μετοχή και με την έγκριση του SSM θα επαναφέρει τα μερίσματα σε ποσοστό άνω του 25% από τα κέρδη του 2023 ή 0,09 ευρώ φέτος. Με τη διανομή να αυξάνεται στο 50% περίπου έως το 2025, τα μερίσματα θα αυξηθούν.

    Παρά τις 260 μονάδες βάσης συνολικών μερισματικών δεδουλευμένων κατά τη διάρκεια του 2024-2026, ο δείκτης CET1 προβλέπεται να παραμείνει πάνω από 17% σε όλη την διάρκεια της περιόδου ή 250 μ.β. πάνω από τον εσωτερικό στόχο του 14,5%, γεγονός που αφήνει περιθώριο για εξαγορές και συγχωνεύσεις και διασφαλίζει τις ανταμοιβές των μετόχων.

    Διαβάστε επίσης:

    Moody’s και έναρξη επιστροφής ΧΑ στις αναπτυγμένες αγορές τα 2 στοιχήματα του 2024

    Σε άνθιση η αγορά εταιρικών ομολόγων

    «Μάχη της Κρήτης» για επενδύσεις 1 δισ. από Έλληνες ξενοδόχους και ξένους παίκτες



    ΣΧΟΛΙΑ