• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Σε CarVal και Intrum «κόκκινα» δάνεια 2 δισ. ευρώ

    ΕΤΕ Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα


    Την πώληση του πακέτου «κόκκινων» δανείων που δεν έχουν εξασφαλίσεις (Earth), ύψους 2 δισ. ευρώ, στις CarVal και Intrum ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.

    Όπως είχε γράψει το MonoNews , πρόκειται για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει βγει προς πώληση μέχρι σήμερα από ελληνική τράπεζα.

    Το χαρτοφυλάκιο μεταβιβάζεται στο consortium των εταιρειών Carval και Intrum, ενώ τη διαχείρισή του, όπως έχει αποκαλύψει το MonoNews αναλαμβάνει η QQuant, εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων της Qualco, του κ. Ορέστη Τσακαλώτου. Το τίμημα αντιπροσωπεύει το 6% της ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου και συνιστά την υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνεται μέχρι σήμερα από ελληνική τράπεζα στις πωλήσεις κόκκινων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις.

    Να σημειωθεί ότι το χαρτοφυλάκιο Earth όπως ονομάζεται περιλαμβάνει περίπου 300.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ ο αριθμός των οφειλετών είναι σχεδόν 200.000. Η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου είναι στο 1,9 δις και το υπόλοιπο ποσό, έως τα 5,2 δις είναι οι τόκοι που έχουν συσσωρευθεί. Η αποτίμηση είναι συνάρτηση της ποιότητας του εν λόγω χαρτοφυλακίου και κυρίως των προσπαθειών που έχουν προηγηθεί για την είσπραξη μέρους των οφειλών.

    Όπως ανακοίνωσε η Εθνική τράπεζα «η CarVal και η Intrum διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην εξυπηρέτηση αυτού του είδους χαρτοφυλακίων και είναι αναγνωρισμένες για την αξιοπιστία των πρακτικών και μεθόδων τους.

    Η συναλλαγή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και είναι σύμφωνη με το σχέδιο μείωσης τους που υπέβαλε η Τράπεζα στον SSM. Το τίμημα της συναλλαγής, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 6% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου, θα ενισχύσει το δείκτη CET 1 της Τράπεζας κατά περίπου 18 μ.β.»

    Ο κ. Παύλος Μυλωνάς, ασκών καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε: «Η Εθνική Τράπεζα είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην επίτευξη του στόχου της όσον αφορά τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, με τις πωλήσεις να αποτελούν έναν από τους στρατηγικούς της πυλώνες. Το τίμημα αναδεικνύει την ποιότητα του ενεργητικού της Εθνικής Τράπεζας και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη προοπτική ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Σχετικά με τη συναλλαγή, ο James Sackett, Principal της CarVal δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής με την ΕΤΕ και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά σε ευκαιρίες που θα προκύψουν μελλοντικά στην ελληνική αγορά, όπου διαβλέπουμε ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό. Η συναλλαγή αυτή αποδεικνύει την ικανότητά μας να προσφέρουμε σύνθετες λειτουργικές λύσεις στην Ελλάδα, τις οποίες έχουμε αναπτύξει μέσα από την ευρεία διεθνή εμπειρία μας σε πιστωτικά ζητήματα τα τελευταία 30 χρόνια.»

    Αντίστοιχα, ο Mikael Ericson, Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum, δήλωσε: «Ακόμα μια φορά έχουμε την τιμή και τη χαρά να μας προτιμά ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, καθώς συνεργαζόμαστε με την ΕΤΕ για την επίτευξη των στόχων της όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

    Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστικό: Aνακατατάξεις τραπεζικών στελεχών στις εταιρείες διαχείρισης-Ποιος μετακινείται και πού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Vodafone-Wind και Ant1 οι τελικοί διεκδικητές για την Forthnet – Γιατί παραμένουν σκεπτικές οι τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έντονη φημολογία στην αγορά: “Κλείδωσε” mega-deal στα τρόφιμα



    ΣΧΟΛΙΑ