• Τράπεζες

  Εθνική Τράπεζα: Συνεδριάζει για το project Frontier – Παραμένει ανοιχτό το deal Εθνικής Ασφαλιστικής-CVC

  Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

  Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


  Συνεδριάζει αυτήν την ώρα το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας για να δοθεί και τυπικά η έγκριση, ώστε η τιτλοποίηση Frontier να περάσει στο όχημα του «Ηρακλή».

  Το project Frontier ύψους 6,1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει 190.000 δάνεια, 80.000 δανειοληπτών, με το 90% αυτών να έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα και η ΕΤΕ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων για τα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων.

  Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το δεύτερο μεγάλο project της Εθνικής Τράπεζας που είναι το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής με το αμερικανικό fund CVC. Αν και οι δύο πλευρές επισήμως αναφέρουν ότι είναι κοντά σε συμφωνία, άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και πως τίποτα δεν έχει «κλειδώσει».

  Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μηνου 2020 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της ΕΤΕ ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου 9,96 δισ. ευρώ.

  Και όπως ανέφερε ο CEO της Εθνικής κ. Παύλος Μυλωνάς στην ενημέρωση των αναλυτών, με την τιτλοποίηση η ΕΤΕ περιορίζει τον δείκτη NPE κάτω από το 15% και μειώνει το απόθεμα των προβληματικών της δανείων κατά 60%, χαμηλότερα δηλαδή από 4 δισ. ευρώ.

  Με την έγκριση από το ΔΣ, η ΕΤΕ θα υποβάλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, το αίτημα ένταξης στον «Ηρακλή» και θα κλειδώσει τη χαμηλή προμήθεια.

  Το χαρτοφυλάκιο Frontier αποτελείται σε ποσοστό 77% από στεγαστικά δάνεια, το 18% είναι επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και το υπόλοιπο 5% καταναλωτικά δάνεια. Από τα 9,9 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Εθνικής Τράπεζας, τα 4,4 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και αυτά θα αποτελέσουν τον πυρήνα της τιτλοποίησης Frontier.

  Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της τιτλοποίησης, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 η ΕΤΕ αναμένεται να έχει λάβει τις μη δεσμευτικές προσφορές, η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή και η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένονται μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

  Τα senior ομόλογα της τιτλοποίησης που θα λάβουν την κρατική εγγύηση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να υπάρξει αυξημένη συμμετοχή επενδυτών.

  Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα, δεν προχωρά με την τιτλοποίηση και σε απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας (hive down), ούτε σε μεταφορά προσωπικού (carve out) σε ξεχωριστή ανεξάρτητη εταιρεία.

  Διαβάστε επίσης:

  Εθνική Τράπεζα: Μειώνει το δίκτυο κατά 40 καταστήματα τους επόμενους μήνες – Προχωρά η τιτλοποίηση των €6 δισ.

  Εθνική Τράπεζα: Καταθέτει το αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα «Ηρακλής» για την τιτλοποίηση Frontier  ΣΧΟΛΙΑ