• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Καταθέτει το αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα «Ηρακλής» για την τιτλοποίηση Frontier

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εθνική Τράπεζα 2.0: Το σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας για το Ταμείο Ανάκαμψης - Στα 6 δισ. ευρώ η ελάχιστη χρηματοδότηση

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Σήμερα αναμένεται εκτός απροόπτου η Εθνική Τράπεζα να καταθέσει αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα «Ηρακλής» για την τιτλοποίηση Frontier ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

    Και έτσι μέσα σε 12 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος του Asset Protection Scheme «Ηρακλής» που προσφέρει εγγυήσεις περίπου 12 δις ευρώ, στα υψηλής διαβάθμισης ομόλογα των τιτλοποιήσεων, με τη συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

    Το χαρτοφυλάκιο Frontier περιλαμβάνει 190.000 δάνεια, 80.000 δανειοληπτών, τα οποία σε ποσοστό 90% έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

    Με την τιτλοποίηση –όπως είχε αναφέρει ο CEO της Εθνικής κ. Παύλος Μυλωνάς στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα 9μηνου- η ΕΤΕ περιορίζει τον δείκτη NPE κάτω από το 15% και μειώνει το απόθεμα των προβληματικών δανείων κατά 60%. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Εθνικής από τα 10 δισ. ευρώ, θα περιοριστούν σε λιγότερα από 4 δισ. ευρώ.

    Το χαρτοφυλακίο Frontier αποτελείται σε ποσοστό 77% από στεγαστικά δάνεια, το 18% είναι επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και το υπόλοιπο 5% καταναλωτικά δάνεια.

    Από τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Εθνικής Τράπεζας, τα 4,4 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και θα αποτελέσουν τον πυρήνα της τιτλοποίησης Frontier. Προβληματικά είναι και 2,7δις ευρώ μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και ακολουθούν τα μικρά επιχιερηματικά δάνεια και επαγγελματικά και τέλος τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το senior τμήμα των ομολογιών που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης και για το οποίο η τράπεζα ζητά την κρατική εγγύηση, θα διαμορφωθεί κάτω από τα 3 δισ. ευρώ, στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο στην προσέλκυση ικανού αριθμού επενδυτών.

    Η Εθνική με την επιβίβαση της στο όχημα του «Ηρακλή» κλειδώνει χαμηλές προμήθειες και αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2021 να έχει λάβει τις μη δεσμευτικές προσφορές, και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου να έχει καταλήξει στον προτιμητέο επενδυτή και να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη μεταξύ των τεσσάρων συστημικών που δεν συνδυάζει την τιτλοποίηση με την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας (μοντέλο hive down) και τη μεταφορά προσωπικού (μοντέλο carve out) σε ξεχωριστή ανεξάρτητη εταιρεία, όπως έχουν κάνει οι τράπεζες Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank.

    Διαβάστε επίσης: 

    Εθνική Τράπεζα: Στα 450 άτομα η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Ανακοινώθηκε παράταση ως 11/12

    Εθνική Τράπεζα: Με €70 εκατ. συμμετέχει στο «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης»

    Γιώργος Ζαββός στο mononews: Ο Ηρακλής ΙΙ έρχεται για να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς των τραπεζών από προβληματικά δάνεια

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση 



    ΣΧΟΛΙΑ