• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Προχωρά το σχέδιο μετασχηματισμού – Στα «σκαριά» νέα εθελούσια έξοδος, τι αλλαγές έρχονται

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εθνική Τράπεζα 2.0: Το σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας για το Ταμείο Ανάκαμψης - Στα 6 δισ. ευρώ η ελάχιστη χρηματοδότηση

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Δυναμικά «τρέχει» το σχέδιο μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, κάποια σημεία του οποίου προκαλούν αναβρασμό στους εργαζόμενους, καθώς είναι στα «σκαριά» νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα, δρομολογούνται αλλαγές στον κανονισμό εργασίας –οι οποίες καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας-, η εξ αποστάσεως εργασία είναι στο πλάνο, ενώ από τα τέλη Μαΐου ισχύει ο νέος κανονισμός αξιολόγησης του προσωπικού.

    Το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου ετοιμάζεται και αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το Σεπτέμβριο. Ωστόσο όλα θα κριθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

    Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η αποχώρηση τουλάχιστον 800 εργαζομένων, ώστε το 2021 ο αριθμός των υπαλλήλων να είναι σημαντικά μικρότερος των 7.000. Βέβαια και εδώ ρόλο θα παίξει πόσοι εργαζόμενοι θα έχουν επιλέξει την οδό της συνταξιοδότησης.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο πρόγραμμα εθελούσιας θα προβλέπει μικρότερο ποσό αποζημίωσης και bonus για όσους αποχωρήσουν.

    Στο μεταξύ με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΕΤΕ, του μεγαλύτερου σωματείου εργαζομένων της τράπεζας, άλλαξε ο κανονισμός αξιολόγησης, που ήταν σε ισχύ από το 1995 και βασιζόταν αποκλειστικά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε εργαζόμενου, δηλαδή την εκπαίδευση, την προσωπικότητα, την συμπεριφορά του. Ο νέος κανονισμός αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη του και τη συμμετοχή του εργαζόμενου στην στοχοθεσία της κάθε μονάδας. Κατά πόσο δηλαδή συνέβαλαν οι εργαζόμενοι να καταστεί εφικτή η στοχοθεσία της κάθε μονάδας (π.χ. πωλήσεις δανείων λιανικής). Και σύμφωνα με το νέο μηχανισμό αξιολόγησης για τους υπαλλήλους το ποσοστό διαμορφώνεται σε 20% αναφορικά με τη συμβολή του στους στόχους και 80% ποιοτικά χαρακτηριστικά, στο 30%-70% για τους προϊσταμένους και στο 40%-60% για τους διευθυντές.

    Για τον CEO της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλο Μυλωνά, «η επιτυχία, που θα επιφέρει τη μεγαλύτερη αλλαγή μακροπρόθεσμα στην Εθνική Τράπεζα, είναι ακριβώς αυτή η ριζική βελτίωση του Κανονισμού Αξιολόγησης των ανθρώπων της ΕΤΕ.

    Όπως υπογράμμισε μιλώντας προ ημερών στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας: «Μετά από συζητήσεις πολλών μηνών ολοκληρώσαμε το Μάιο τη συμφωνία με το Σύλλογο των εργαζομένων. Στο νέο σύστημα θα εντάσσεται ολόκληρη η διοικητική πυραμίδα της τράπεζας. Από το πιο χαμηλό επίπεδο μέχρι και το Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Το σύστημα αυτό θα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καθενός εργαζόμενου, όλου του προσωπικού. Επενδύοντας στην ανάπτυξη των ανθρώπων μας, στοχεύουμε να εξελίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, και να δημιουργήσουμε τη διοίκηση της επόμενης μέρας για την τράπεζα. Είναι μία πρωτοβουλία θα μεταμορφώσει την τράπεζα και θα ενισχύσει σημαντικά τη κουλτούρα της».

    Μάλιστα σύμφωνα με τον ΣΥΕΤΕ στο νέο κανονισμό αξιολόγησης:

    – Δεν υπάρχουν ατομικοί στόχοι παρά μόνο ομαδικοί ανά Διεύθυνση και ανά Κατάστημα.

    – Δεν συνδέονται τα δελτία αξιολόγησης με τις τακτικές αποδοχές.

    Και για την αναθεώρηση ή τροποποίηση του Κανονισμού η διοίκηση της τράπεζας θα πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη του Σωματείου.

    Οι επόμενες αλλαγές που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι:

    Η νέα μορφή που θα έχουν τα καταστήματα της Εθνικής. Αν δηλαδή θα έχουν μικρότερο μέγεθος και αριθμό εργαζομένων, χωρίς να περιοριστεί ο αριθμός τους, αν κάποια κλείσουν και υπάρξει περαιτέρω εκπαίδευση των εργαζομένων που θα έχουν ρόλο συμβούλου της πελατείας, καθώς η τράπεζα ενισχύει τις ψηφιακές πωλήσεις προϊόντων.

    Σε κάθε περίπτωση, η πιο χρονοβόρα αλλαγή θα είναι αυτή του κανονισμού εργασίας, καθώς στόχος της διοίκησης είναι να έχει και τη σύμφωνη γνώμη των σωματείων της ΕΤΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ