• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Ενισχύει την παρουσία της στη Βόρεια Μακεδονία μέσω της θυγατρικής της, Stopanska Banka

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) Παύλος Μυλωνάς και ανώτατα στελέχη του Ομίλου ολοκλήρωσαν την Τετάρτη στα Σκόπια ένα κύκλο συναντήσεων με την Κεντρική Τράπεζα και με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, τοπικούς φορείς και πελάτες της θυγατρικής του Ομίλου της ΕΤΕ στη Βόρεια Μακεδονία, Stopanska Banka.

    Στη σχετική τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ηγετικά στελέχη της ΕΤΕ και της Stopanska Banka και η πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια, Σοφία Φιλιππίδου.

    Η επίσκεψη σηματοδοτεί μια νέα εποχή περαιτέρω ανάπτυξης του Ομίλου της ΕΤΕ στην αγορά της γειτονικής χώρας και στο πλαίσιο της πραγματοποιήθηκε εκδήλωση θεμελίωσης του νέου κτηρίου Διοίκησης της Stopanska Banka με την παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι ευκαιρίες που παρουσιάζει η οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας, τα αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομών αλλά και οι συνέργειες που μπορούν να επιτευχθούν ανάμεσα στην ΕΤΕ και στην Stopanska Banka, καθώς η ενίσχυση των εργασιών στη γειτονική αγορά αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τον Όμιλο της ΕΤΕ.

    «Η παρουσία μου εδώ σήμερα δεν είναι μόνο για να συμμετάσχω στην τελετή θεμελίωσης, αλλά, κυρίως, για να μεταφέρω προσωπικά το μήνυμα ότι το νέο κτίριο διοίκησης εκφράζει την εμπιστοσύνη του Ομίλου της Εθνικής στο μέλλον της Stopanska Banka και στις προοπτικές της χώρας. Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην υποστήριξη της ανάπτυξης της Stopanska banka- ως μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας για περισσότερα από 20 χρόνια – πάντα στο πλευρό των συναδέλφων μας στη Βόρεια Μακεδονία, πραγματοποιώντας συνέργειες στις δραστηριότητές μας και χτίζοντας γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών μας» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στη σχετική τελετή.

    «Το νέο κτίριο συμβολίζει επίσης μια νέα εποχή για την τράπεζα, κάτι που θα δώσει νέα πνοή και ενέργεια σε όλους μας για να συνεχίσουμε με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και να είμαστε σίγουροι ότι στο μέλλον η τράπεζα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη και ισχυρότερη και πάντα στο πλευρά κάθε νοικοκυριού και κάθε επιχείρησης, υποστηρίζοντάς τους να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους και να επιτύχουν τους στόχους τους» δήλωσε από την πλευρά ο διευθύνων σύμβουλος της Stopanska banka, Διομήδης Νικολετόπουλος.

    Stopanska Banka
    Stopanska Banka, Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

     Η Stopanska Banka είναι η πρώτη τράπεζα που ιδρύθηκε στη Βόρεια Μακεδονία. Η εξαγορά της από την ΕΤΕ έγινε το 2000 και θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα. Σήμερα η Stopanska Banka αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα εμπορικά σήματα στη Βόρεια Μακεδονία και είναι η μεγαλύτερη τράπεζα όσον αφορά στο δανειακό χαρτοφυλάκιο (με μερίδιο αγοράς άνω του 21% κατά την 31 Δεκεμβρίου 2021), ενώ είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενη από εγχώριες καταθέσεις.

    Με ηγετική θέση στη λιανική τραπεζική και αυξανόμενο μερίδιο στην εταιρική τραπεζική, η Stopanska Banka διακρίνεται ως η τράπεζα που εισήγαγε την πλειονότητα των χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας.

    Παρά τις προκλήσεις λόγω της πανδημίας COVID-19, η Stopanska Banka συνέχισε τις ισχυρές επιδόσεις, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 10% για το 2021. Στόχος του Ομίλου της ΕΤΕ είναι να συνεχίσει η Stopanska Banka την ιδιαίτερα επιτυχημένη της πορεία ως ένα από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Βόρεια Μακεδονία, αποτελώντας πυλώνα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στη χώρα.

    Στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ομίλου της ΕΤΕ για την ενίσχυση της παρουσίας του στη Βόρεια Μακεδονία, η Stopanska Βanka προχωράει στην ανέγερση νέου ιδιόκτητου κτηρίου Διοίκησης στην καρδιά της πόλης των Σκοπίων. Το νέο κτήριο, συνολικής επιφάνειας 16.749 τ.μ., θα ανεγερθεί σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα πρότυπα και προδιαγραφές όσον αφορά στον σχεδιασμό και στην ενεργειακή του απόδοση, και θα στεγάσει περισσότερους από 500 εργαζόμενους στις υπηρεσίες Διοίκησης της Stopanska Banka καθώς και το κέντρο πληροφορικής της τράπεζας.

    Η εν λόγω σημαντική επένδυση, που διενεργείται με ίδια κεφάλαια της Stopanska Βanka, αποδεικνύει την ισχυρή δέσμευση του Ομίλου της ΕΤΕ για τη μακροπρόθεσμη παρουσία και ανάπτυξή του στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας.

    Η Stopanska Banka ιδρύθηκε το 1944, ενώ το 2000 εξαγοράστηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Σήμερα, το ποσοστό συμμετοχής της ΕΤΕ στη Stopanska Banka A.D.Skopje ανέρχεται στο 93,4%, ενώ ποσοστό 6,6% κατέχουν άλλοι μέτοχοι.

     Διαβάστε επίσης

    Στουρνάρας: Έρχεται αύξηση «κόκκινων δανείων» και μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ