Τράπεζες

Εθνική Τράπεζα: Αυτοί είναι οι 4 ενδιαφερόμενοι που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για το project Frontier

παυλος μυλωνας

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


Τέσσερις ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του project Frontier της Εθνικής Τράπεζας.

Πρόκειται για τις κοινοπραξίες doValueBainFortress, Davidson KempnerCepal, PimcoQuantum και την Intrum.

Οκτώ δηλαδή από τους 12 ενδιαφερόμενους που επισκέφθηκαν το data room και έλεγξαν τα δάνεια του χαρτοφυλακίου Frontier θα κονταροχτυπηθούν για την τιτλοποίηση των 6,1 δισ. ευρώ καθυστερούμενων οφειλών της Εθνικής, με τους servicers να πρωταγωνιστούν.

Η προθεσμία για την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών έληξε χθες και, σύμφωνα με  τον σχεδιασμό της ΕΤΕ, στόχος είναι  μέχρι το τέλος Μαρτίου να οριστικοποιηθεί η short list των ενδιαφερομένων και μέχρι το τέλος Ιουνίου να  έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές και να υπογραφεί η συμφωνία.

Όπως έγραψε χθες το mononews.gr, οι servicers δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση της Εθνικής, καθώς όποιος αναλάβει τη διαχείρισή της θα είναι και ο ηγέτης στην ελληνική αγορά.

Η τιτλοποίηση Frontier αποτελείται από 190.000 δάνεια 80.000 δανειοληπτών τα  οποία έχουν σε ποσοστό 90% εξασφαλίσεις σε ακίνητα, το 77% των δανείων της τιτλοποίησης είναι στεγαστικά, το  18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και  το 5% καταναλωτικά.

Η Εθνική Τράπεζα με τη  συναλλαγή Frontier μειώνει πάνω από 60% το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της , που στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 ήταν 9,6 δις ευρώ και θα περιοριστούν στα 3,9 δισ ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το απόθεμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων της τράπεζας μειώνεται κατά 80%. Επίσης ο  δείκτης των NPEs  υποχωρεί  στο  12% (από σχεδόν 30% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020.

Όπως είναι γνωστό η τιτλοποίηση των 6,1 δισ ευρώ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής» και η  Εθνική Τράπεζα έχει αιτηθεί  την  εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, για τις  ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 3,31 δισ. ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ