• NewsRoomNewsRoom

    Νέα μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι εξαγωγές τον Μάρτιο του 2022, διατηρώντας τη δυναμική που έχουν αναπτύξει από την αρχή του έτους. Συγκεκριμένα, η αύξηση διαμορφώθηκε σε 34,4%, ενώ αύξηση 26,3% σημείωσαν και οι εισαγωγές. Ωστόσο, μελανό σημείο συνεχίζει να αποτελεί το έλλειμμα, το οποίο διευρύνθηκε για ακόμα έναν μήνα (13,4%). 

    Το ζωτικό για την οικονομία θέμα της ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών αναλύθηκε και συζητήθηκε διεξοδικά σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, παρουσία της Προέδρου του Συνδέσμου κ. Σακελλαρίδη, καθώς και της Γενικής Διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας, κ. Χριστίνας Θεοφιλίδη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν επίσης, η κ. Τζέση Βουμβάκη, Deputy Chief Economist, η κ. Εύη Πασσά, Διευθύντρια Group Global Transaction Services, o κ. Κωνσταντίνος Καναβός, Διευθυντής Business Banking & Key Accounts Segments και ο κ. Αλέξανδρος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Factors.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά η εικόνα και οι προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών. Η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών την τελευταία 30ετία οδήγησε σε αύξηση εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, με τις εξαγωγές αγαθών (εκτός πετρελαίου) να καλύπτουν 10% της παραγωγής το 2021, από 5% το 1991. Ωστόσο αυτή η εξωστρέφεια παραμένει χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ (20% της παραγωγής), γεγονός που αντανακλά δύο βασικά διαρθρωτικά προβλήματα: το επενδυτικό κενό ύψους €130 δισ. την τελευταία δεκαετία (Επενδύσεις/ΑΕΠ Ελλάδας 10%, έναντι 16% του Μ.Ο. της ΕΕ) και το θεσμικό κενό (διαχείριση γης, επιχειρηματικό δίκαιο, γραφειοκρατία κοκ.) που επηρεάζει την επιχειρηματικότητα. Τα ελλείμματα αυτά αποτυπώνονται στην υστέρηση σε πεδία όπως το μέγεθος των επιχειρήσεων, οι πράσινες επενδύσεις, η ψηφιοποίηση και η καινοτομία.

    Είναι γεγονός ότι, παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα, ο στόχος της ανάπτυξης ή επιτάχυνσης της εξαγωγικής δραστηριότητας εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για πολλές επιχειρήσεις που αναζητούν είτε χρηματοδοτική ενίσχυση, είτε λύσεις πληρωμών / συναλλαγών, είτε κανάλια δικτύωσης / διασύνδεσης με επιχειρήσεις και το ίδιο το καταναλωτικό κοινό, είτε, πολύ απλά, καθοδήγηση.

    Πλήρης σειρά υπηρεσιών στις εξαγωγές

    Η Εθνική Τράπεζα επενδύει στη δυναμική των εξαγωγικών επιχειρήσεων και υποστηρίζει την ανάπτυξή τους στις διεθνείς αγορές. Για το σκοπό αυτό παρέχει ένα πλέγμα υπηρεσιών που καλύπτουν κάθε επιχειρηματική ανάγκη όσον αφορά τις εξαγωγές:

    Χρηματοδοτικές λύσεις: ενίσχυση ρευστότητας, (κεφάλαιο κίνησης, όριο υπερανάληψης, εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα διεθνούς εμπορίου), χρηματοδότηση παγίων (δάνεια παγίων και εξοπλισμού, leasing), αναπτυξιακά προγράμματα ευρωπαϊκών φορέων.

    Λύσεις εισπράξεων και πληρωμών: πλατφόρμα e-commerce i-bank e-Simplify για να δημιουργήσετε το δικό σας online κατάστημα, λύση Key2Pay για ηλεκτρονικές πωλήσεις με κάρτες χωρίς e-shop, OnePay για την αυτοματοποίηση εισπράξεων τιμολογίων κ.ά.

    Ψηφιακά εργαλεία: Digital και Mobile Banking, καθώς και εξειδικευμένες πλατφόρμες ψηφιακών συναλλαγών (i-Bank Trade Finance, e-Factoring) και APIs δίνουν την ευκαιρία, ακόμα και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, να εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

    – Επιχειρηματικά οικοσυστήματα: διασύνδεση των επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, π.χ. συνεργασία με το eBay που σας εξασφαλίζει ειδικά προνόμια λόγω της σχέσης συνεργασίας της επιχείρησης με την Εθνική Τράπεζα.

    Με επίκεντρο την εξωστρέφεια, η Εθνική Τράπεζα έχει σχεδιάσει λύσεις με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε επιχείρησης όσο και τις συνθήκες που αντιμετωπίζει
    Λύσεις με βάση τις ανάγκες κάθε επιχείρησης έχει σχεδιάσει η Εθνική Τράπεζα

    Λύσεις προστιθέμενης αξίας για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

    Με επίκεντρο την εξωστρέφεια, η Εθνική Τράπεζα έχει σχεδιάσει λύσεις με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε επιχείρησης όσο και τις συνθήκες που αντιμετωπίζει. Με χρηματοδοτικά εργαλεία που καλύπτουν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, το Trade Finance είναι κοντά στην ελληνική επιχείρηση, σε κάθε νέα συνεργασία για επέκταση σε νέες αγορές, με εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και το μεγαλύτερο δίκτυο συνεργαζόμενων τραπεζών στο εξωτερικό.

    Ειδικές λύσεις χρηματοδότησης, όπως η πρόωρη καταβολή ενέγγυας πίστωσης σε προμηθευτές, προστίθενται στις βασικές υπηρεσίες Trade Finance, προσφέροντας ενίσχυση της διαπραγματευτικής δυνατότητας για τις επιχειρήσεις, χωρίς να καταγράφονται ως χρηματοδότηση.

    Στις λύσεις Διεθνούς Εμπορίου προσφέρεται και η δυνατότητα παρακολούθησης και διακανονισμού των εισαγωγών/εξαγωγών μέσα από την πλατφόρμα i-bank Trade Finance από το γραφείο σας, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

    Το Factoring ως χρηματοδοτικό εργαλείο ανάπτυξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων

    Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται προς τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις λοιπές δυτικές οικονομίες, πραγματοποιούνται κυρίως με το καθεστώς των ανοικτών λογαριασμών (open accounts). Σε αυτό το πλαίσιο, το Factoring αναδεικνύεται ως το κατ’ εξοχήν εργαλείο εξυπηρέτησης διεθνών συναλλαγών.

    Η παγκόσμια αγορά του Factoring ανήλθε περίπου στα €2,2 τρισ. (με βάση τα στοιχεία του 2020), εκ των οποίων περίπου το 20% αφορά συναλλαγές διεθνούς Factoring. Η διείσδυση του Factoring ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται στο 9% στη χώρα μας, έναντι 11% του Μ.Ο. στην Ευρώπη, και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

    Το Factoring μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων καθώς προσφέρει κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου και άμεση ρευστότητα, αφού η χρηματοδότηση παρέχεται άμεσα, με βάση τις εξαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί, χωρίς πρόσθετες εξασφαλίσεις, με δυνατότητα ασφάλισης του πιστωτικού κινδύνου (Factoring χωρίς αναγωγή) και σε συνδυασμό με άλλες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.