• Τράπεζες

    Επιτάχυνση των πλειστηριασμών και συμμετοχή των τραπεζών στο σχέδιο του ΤΧΣ ζήτησαν οι Θεσμοί

    Γιώργος Ζαββός

    Ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κ. Γιώργος Ζαββός


    Αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες, αναγνωρίζουν την προσπάθεια, και ζητούν επιτάχυνση στις διαδικασίες για «κόκκινα» δάνεια, σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις αλλά και τους πλειστηριασμούς.

    Ο λόγος για τους εκπροσώπους των θεσμών που συναντήθηκαν χθες το απόγευμα με τους Έλληνες τραπεζίτες.

    Τα παραπάνω είναι το συμπέρασμα των όσων διημείφθησαν στη συνάντηση των δύο πλευρών και στην οποία μετείχε και ο κ. Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Πηγές με γνώση του θέματος, αναφέρουν στο mononews.gr, ότι η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό -«ευνοϊκό» σύμφωνα με τους τραπεζίτες- κλίμα, με τους θεσμούς να παραδέχονται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες όμως γίνεται προσπάθεια –και από την κυβέρνηση και από τις τράπεζες που αποδίδει καρπούς.

    Βασικό θέμα της συζήτησης, και κυρίαρχο στις συναντήσεις των τελευταίων ετών, ήταν η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

    Και ακόμα η επιστροφή στην κερδοφορία, η μείωση του κόστους, το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την κωδική ονομασία «Ηρακλής» που πήρε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, και ακόμα οι τραπεζίτες ρωτήθηκαν για το πώς πήγε η πλήρης άρση των capital controls.

    Σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια οι δανειστές ζήτησαν να «τρέξουν» οι τράπεζες στο κομμάτι των πλειστηριασμών, να προχωρήσουν στον εντοπισμό των στρατηγικά κακοπληρωτών και να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να περιορίσουν τον όγκο των καθυστερούμενων οφειλών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν από τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να συμμετάσχουν στο σχέδιο του ΤΧΣ –που πήρε την έγκριση της DGComp- για την μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 30 δισ. ευρώ με την αξιοποίηση κρατικών εγγυήσεων ύψους 9 δισ. ευρώ.

    Είστε σε καλό δρόμο με τη διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων, ήρθε η ώρα να εστιάσετε στις νέες χρηματοδοτήσεις, τόνισαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στους Ελληνες τραπεζίτες.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζήτησαν επιτάχυνση στο κομμάτι των πλειστηριασμών από την αρχή του 2020, καθώς θεωρούν ότι και το πλαίσιο προσφέρει πλήρη κάλυψη στους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες να ενταχθούν στο νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό και να «σώσουν» το σπίτι τους.

    Όμως δεν είναι ελαστικοί, προς το παρόν τουλάχιστον, στο ενδεχόμενο παράτασης του νέου νόμου προστασίας, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλο πλέγμα εργαλείων για εκείνους που θέλουν πραγματικά να ρυθμίσουν τα δάνεια τους, να σώσουν την περιουσία τους και να είναι ενήμεροι.



    ΣΧΟΛΙΑ