Οικονομία

Γ. Στουρνάρας: Πιστεύω μέσα σε 6 μήνες θα αρθούν πλήρως τα capital controls

  • NewsRoom
Στουρνάρας ΤτΕ

Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ


Θετικός απέναντι σε μια ενδεχόμενη μείωση των συμφωνηθέντων από την προηγούμενη κυβέρνηση και τους δανειστές πρωτογενών πλεονασμάτων τάχθηκε Γιάννης Στουράρας, μιλώντας στο γερμανικό Der Spiegel. Παράλληλα, εμφανίζεται αισιόδοξος πως τα capital controls θα αρθούν πλήρως μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, που όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό αναμένεται να γίνει ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους του Κυριάκου Μητσοτάκη, «χαίρει της εκτίμησης των συναδέλφων του στην ΕΚΤ, αλλά λοιδορήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και την Αριστερά που τον απομόνωναν και του επιτίθονταν ως ταξικού εχθρού και φερέφωνου των Συντηρητικών».

Ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει για τα πρωτογενή πλεονάσματα ότι κατά τη γνώμη του «ο στόχος του 3,5% μέχρι το 2022 δεν είναι αρνητικός μόνον για την Ελλάδα και τους πιστωτές. Το βάρος θα έπρεπε να δοθεί στην ανάπτυξη και τα χαμηλότερα επιτόκια, όχι στα πρωτογενή πλεονάσματα».

Μια μείωση των δημοσιονομικών στόχων θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας, ενώ τονίζει πως σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να τρέξει γρήγορα η νέα κυβέρνηση θα οδηγηθούμε όχι σε αύξηση του κρατικού χρέους, αλλά σε μείωσή του. «Δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό», λέει. «Χρειαζόμαστε ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη . Και επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις».

Αν όλα εξελιχθούν βάσει του σχεδίου, ο Γιάννης Στουρνάρας περιμένει καλές ειδήσεις και για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα επανέλθει η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα. Θα ήταν λογικό να το περιμένουμε σ’ έναν χρόνο».

Ειδική μνεία έκανε, τέλος, στους εναπομείναντες κεφαλαιακούς περιορισμούς, οι οποίοι αφορούν τις μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό. «Πιστεύω ότι θα αρθούν πλήρως εντός των επόμενων έξι μηνών» κατέληξε.


ΣΧΟΛΙΑ