• Τράπεζες

    Επιφυλακτικοί οι τραπεζίτες για την άρση των capital controls

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Την ανάγκη προσεκτικού σχεδιασμού και μελετημένων κινήσεων για την άρση και των τελευταίων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων υπογράμμισαν οι CEOs των ελληνικών τραπεζών στη συνάντηση που είχαν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, καθώς η συγκλίνουσα άποψη των επικεφαλής των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν ότι τα όποια βήματα γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνουν με σύνεση και προνοητικότητα. Και αυτό γιατί η χώρα βρίσκεται, ουσιαστικά, σε προεκλογική περίοδο, γεγονός που δημιουργεί από μόνο του κλίμα αβεβαιότητας.

    Για τον λόγο αυτό, η βασική θέση των επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών είναι να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο την άρση και των τελευταίων περιορισμών, χωρίς να γίνουν, όμως, βεβιασμένες κινήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την κατάσταση στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική επιχειρηματικότητα τη συγκεκριμένη περίοδο.

    Την ίδια ώρα, επισημαίνεται ότι μπορεί οι καταθέσεις να έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτό δεν συνιστά, από μόνο του, λόγο εφησυχασμού.

    Να σημειωθεί ότι στο ζήτημα των capital controls αναφέρθηκε και ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής Ιωάννης Μουρμούρας, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με θέμα τα “κόκκινα δάνεια” στο ελληνικό και κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

    Ο κ. Μουρμούρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της πλήρους άρσης των capital controls, προτείνοντας να μη γίνει άμεσα, αλλά τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης γνωστοποίησης συγκεκριμένης ημερομηνίας για την άρση τους εντός του 2019.

    Ο κ. Μουρμούρας τόνισε τους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονούν κατά τη διάρκεια  προεκλογικών  περιόδων εν γένει και ως γνωστόν επηρεάζουν την οικονομία. Συνεπώς, κατά τον ίδιο, ενδείκνυται η προαναγγελία της καταληκτικής ημερομηνίας για την πλήρη άρση των capital controls με καθαρό ορίζοντα και σχεδιασμό, δεδομένου ότι το 2019 είναι έτος πολλαπλών εκλογών.

    Οι περιορισμοί που συνεχίζουν να ισχύουν σήμερα αφορούν κυρίως στη μεταφορά κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, τον λεγόμενο τρίτο πυλώνα των capital controls, που παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος τους χωρίς αλλαγές, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε σχετική κίνηση να προϋποθέτει την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής που λειτουργεί στο υπουργείο Οικονομικών και η οποία συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα.

    Αντίθετα, χωρίς εμπόδια πραγματοποιείται η εξαγωγή χρημάτων από λογαριασμό τράπεζας του εσωτερικού, όταν τα χρήματα αυτά έχουν προηγουμένως εισαχθεί στη χώρα από το εξωτερικό αρκεί η κίνηση να έχει γίνει μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

    Να σημειωθεί ότι σήμερα τα αιτήματα των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το εξωτερικό διεκπεραιώνονται από τα τραπεζικά καταστήματα εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, ενώ αυτά που είναι έως και 1 εκατ. ευρώ διεκπεραιώνονται από τις επιτροπές που λειτουργούν σε κάθε τράπεζα. Από την Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθούν και περνάνε τα αιτήματα άνω του 1 εκατ. ευρώ είτε αυτά αφορούν φυσικά πρόσωπα (π.χ. η αγορά ακινήτου στο εξωτερικό) είτε αφορούν νομικά πρόσωπα (π.χ. συναλλαγές με το εξωτερικό μεγάλης αξίας).



    ΣΧΟΛΙΑ