• Τράπεζες

    Επανάσταση με τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση της Eurobank: Καλύψεις και για τα ομόφυλα ζευγάρια – Τι δηλώνει στο mononews o Φωκίων Καραβίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Επιχειρησιακή σύμβαση που εστιάζει σε θέματα στήριξης της οικογένειας, όποια μορφή κι αν έχει αυτή, υπέγραψε το αντιπροσωπευτικό σωματείο εργαζομένων της Eurobank, Union Eurobank, με τον CEO της τράπεζας, κ. Φωκίωνα Καραβία.

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπογράφηκε σύμβαση που παρέχει «ιατροφαρμακευτική κάλυψη στον/ην σύζυγο υπαλλήλου, ομόφυλου ζεύγους, το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης», πρόνοια που φυσικά ισχύει και για τα ετερόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης.

    Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο mononews.gr, ο κ. Καραβίας:

    «Η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράψαμε με το αντιπροσωπευτικό σωματείο Union της Eurobank αποτυπώνει και κατοχυρώνει το εξαιρετικό εργασιακό κλίμα στην Τράπεζα και τη διαρκή προσπάθεια του οργανισμού μας για την ολόπλευρη στήριξη όλων των εργαζομένων. Είμαστε, επίσης, εξαιρετικά ικανοποιημένοι γιατί η συγκεκριμένη σύμβαση ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αρχές, τις αξίες και τις δράσεις της πρόσφατης Πρωτοβουλίας μας για το Δημογραφικό. Στηρίζουμε τις οικογένειες των εργαζομένων μας, χωρίς διακρίσεις, ώστε εφόσον το επιθυμούν να μπορούν να αποκτήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Κάνουμε έτσι πράξη τη δέσμευσή μας να είμαστε Μπροστά για την Οικογένεια».

    Από την πλευρά του ο κ. Στάθης Χαρίτος, πρόεδρος του «Union Eurobank», λέει στο mononews.gr:

    «Βασιζόμαστε στην αρχή της ίσης μεταχείρισης για την καθιέρωση καλύψεων, που συντρίβουν τον περιρρέοντα ρατσισμό και αναδεικνύουν το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στον τρόπο που επιλέγει για να ζήσει.

    »Για το θέμα αυτό υπάρχει νομοθετικό κενό και έλλειμμα πρόνοιας από τη νομοθεσία και ελπίζω η συγκεκριμένη διάταξη της επιχειρησιακής μας σύμβασης να αποτελέσει ένα λιθαράκι για να χτιστεί  ευρύτερα ένα τείχος κοινωνικής προστασίας».

    Ο κ. Στάθης Χαρίτος, πρόεδρος του «Union Eurobank»

    Η επιχειρησιακή σύμβαση υπογράφηκε στις 9 Ιουνίου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας, κ. Φωκίωνα Καραβία,  την επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού, κα Αναστασία Πασχάλη, τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του Σωματείου, κ.κ. Στάθη Χαρίτο και Ιωάννη Σιδεράτο, και «ικανοποιεί μεγάλο μέρος των θεσμικών, ασφαλιστικών και οικονομικών αιτημάτων του Σωματείου, χωρίς σε αυτή την φάση να μειωθεί κάποιο επίδομα ή παροχή», όπως αναφέρει ανακοίνωση του Union Eurobank.

    Στη νέα επιχειρησιακή σύμβαση υπάρχουν ρήτρες για την ενίσχυση και στήριξη της οικογένειας, όποια μορφή και αν έχει αυτή, και μεταξύ των άλλων προβλέπεται:

    Άδεια 7 εργάσιμων ημερών με αποδοχές στις υπαλλήλους που υποβάλλονται σε «μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής». Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με  την κανονική ή με οποιαδήποτε άλλη άδεια, ύστερα από βεβαίωση του θεράποντος ιατρού ή του διευθυντή της μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που θα καθορίζει το απαιτούμενο διάστημα απουσίας από την εργασία.

    Και μάλιστα διευκρίνεται πως: Σε περίπτωση ψήφισης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που προβλέπει στο άρθρο 35 αυτού άδεια επτά εργάσιμων ημερών με αποδοχές για την ως άνω αιτία, η Τράπεζα θα χορηγεί για τον σκοπό αυτό, μία επιπλέον ημέρα, δηλαδή συνολικά οκτώ εργάσιμες ημέρες με αποδοχές.

    Ιατροφαρμακευτική κάλυψη συζύγου (για ομόφυλα ζευγάρια). Συγκεκριμένα η Eurobank παρέχει πλέον ιατροφαρμακευτική κάλυψη στον/ην σύζυγο υπαλλήλου, ομόφυλου ζεύγους, το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, κατόπιν προσκόμισης των απαραίτητων σχετικών δικαιολογητικών και υπό τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν.

    Καθιερώθηκε η ιατροφαρμακευτική κάλυψη και για τα παιδιά  του/της συζύγου του υπαλλήλου της τράπεζας από προηγούμενο γάμο, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για συναδέλφους-γονείς που απέκτησαν τέκνα από τον ίδιο γάμο.

    Το ετήσιο επίδομα για τους τρίτεκνους εργαζόμενους της τράπεζας αυξάνεται στα 1.000 ευρώ (από τα 800 ευρώ) και στα 1.200 ευρώ για τους υπαλλήλους με  4 παιδιά.

    Αυξάνεται το μηνιαίο επίδομα γέννησης τέκνων κατά 5% και διαμορφώνεται στα 156 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, στα 164 ευρώ για το δεύτερο παιδί, στα 231 ευρώ για το τρίτο παιδί, 257 ευρώ για το 4ο παιδί και στα 289 ευρώ για το 5ο παιδί.

    Καθιερώθηκε το «Δικαίωμα Αποσύνδεσης» από όλα τα επαγγελματικά, ψηφιακά μέσα επικοινωνίας εργοδότη-εργαζομένου, μετά την λήξη του ωραρίου εργασίας και όχι μόνο για το καθεστώς τηλεργασίας. Ρητή διάταξη για την μη διατάραξη της προσωπικής και οικογενειακής ζωής των εργαζομένων.

    Προβλέπεται νέα τρίμηνη παράταση της επιδότησης μισθοδοσίας υπαλλήλου λόγω σοβαρής ασθένειας. Με την λήξη της σχετικής επιδότησης της μισθοδοσίας του συναδέλφου από το οικείο Ταμείο Υγείας, η Τράπεζα θα επιδοτεί μισθολογικά τον υπάλληλο της για 9 μήνες (6 με τις προηγούμενες συμβάσεις+ 3).

    -Και ακόμα το επίδομα εξομάλυνσης αυξάνεται στα 45 ευρώ το μήνα (από 35 ευρώ), ενώ προβλέπονται και μειώσεις επιτοκίων στα προσωπικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικών καρτών.



    ΣΧΟΛΙΑ