• Τράπεζες

    Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη €69,7 εκατ. το α’ τρίμηνο

    • NewsRoom
    Oliver Gatzke, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής - Ελληνική Τράπεζα

    Oliver Gatzke, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής – Ελληνική Τράπεζα


    Ενισχυμένη οικονομικά μεγέθη κατέγραψε η Ελληνική Τράπεζα για το α’ τρίμηνο του 2023 με κέρδη ύψους 69,7 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα κυρίως των υψηλότερων εσόδων και του εξορθολογισμού του κόστους.

    Όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση πέτυχε:

    • Κέρδος για την 1η τριμηνία του 2023 ύψους €69,7 εκατ.
    • Σταθερή Κεφαλαιακή βάση: Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 19,3% και Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας 25,1%, που υπερβαίνουν σημαντικά τις ελάχιστες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών
    • Μείωση κινδύνου στον ισολογισμό: Ο Δείκτης των MEΔ ήταν 9,3% και ο Δείκτης ΜΕΔ εξαιρουμένων των ΜΕΔ που καλύπτονται από το Πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων, στο 3,4%
    • Το Project Starlight ολοκληρώθηκε στην 1η τριμηνία του 2023 , σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την Τράπεζα, με την τιτλοποίηση περίπου €0,8 δισ. ΜΕΔ και την πώληση της APS Debt Servicer
    • Στρατηγικό Σχέδιο για τον μετασχηματισμό και την αντιμετώπιση δομημένων προκλήσεων σε εξέλιξη, το οποίο επικεντρώνεται στην ψηφιοποίηση και τη βελτίωση της αποδοτικότητας
    • Επιτυχής έκδοση Ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας (Tier 2 Subordinated Notes) ύψους €200 εκατ. τον Μάρτιο του 2023 προσελκύοντας σημαντικό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Ομίλου για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2023, ο Oliver Gatzke, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου, δήλωσε:

    To 2023 ξεκίνησε δυναμικά για την Ελληνική Τράπεζα καταγράφοντας ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο με κέρδη ύψους €69,7 εκατομμυρίων, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων εσόδων και του εξορθολογισμού του κόστους. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου και την προσήλωσή μας στην ενίσχυση της αξίας της Τράπεζας, υποστηρίζοντας τους πελάτες μας και κατά συνέπεια την ανάπτυξη της οικονομίας.

    Το πρώτο τρίμηνο του 2023 χαρακτηρίστηκε από αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Η Ελληνική Τράπεζα παρέμεινε ανεπηρέαστη από αυτές τις εξελίξεις, κυρίως λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής της θέσης (Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας 25,1%) και της πλεονάζουσας ρευστότητας της (Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας 454%). Η ισχυρή οικονομική μας θέση μάς δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους λιανικούς και επιχειρηματικούς μας πελάτες, παρέχοντας ανταγωνιστικά και εξατομικευμένα, χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

    Ο νέος δανεισμός κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2023 έφτασε τα €315 εκατ. (αύξηση 17% σε ετήσια βάση), ενισχύοντας το μερίδιο αγοράς μας στο 35% μέχρι τον Απρίλιο του 2023 (από 28% το 2022).

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα €108,1 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 74% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο διεθνές περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων.

    Ο αναπροσαρμοσμένος δείκτης εξόδων – εσόδων ανέρχεται στο 40%, ευθυγραμμισμένος με τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Τράπεζας, η οποία παραμένει προσηλωμένη στις πρωτοβουλίες της για διαχείριση του κόστους αντισταθμίζοντας τη συνεχόμενη αύξηση των εργασιακών δαπανών, π.χ. ΑΤΑ και αυτόματες αυξήσεις μισθών.

    Άλλα σημαντικά δεδομένα του 2023 περιλαμβάνουν:

    • Στις 8 Μαρτίου 2023, εκδώσαμε με επιτυχία νέο ομόλογο ύψους €200 εκατ. Μειωμένης Εξασφάλισης (Tier 2 Subordinated) στα πλαίσια του Προγράμματος EMTN. Το συνολικό βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε σχεδόν 4,5 φορές. Η μεγάλη συμμετοχή των επενδυτών επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη στην Τράπεζα και τη θετική αποτίμηση των αγορών κεφαλαίων ως προς την πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας.
    • Στις 30 Μαρτίου 2023 ανακοινώσαμε την ολοκλήρωση του «Project Starlight», μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο στον ισολογισμό της Τράπεζας και τον αναπροσαρμοσμένο Δείκτη των MEΔ στο 3,4% (εξαιρουμένων των ΜΕΔ που καλύπτονται από το ΠΠΣ).

    Μετά και από την πρόσφατη συμπερίληψη κυπριακών νομικών και φυσικών προσώπων στους καταλόγους κυρώσεων των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου θα ήθελα να επαναλάβω την πλήρη συμμόρφωση της Τράπεζας με τις κυρώσεις που εκδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες,και το Ηνωμένο Βασίλειο, εφαρμόζοντας πολιτική μηδενικής ανοχής μέσω αυστηρών και ενδελεχών ελέγχων και μέτρων.

    Καταλήγοντας, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και η ισχυρή μας αφοσίωση μάς δίνει την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, ώστε να πετύχουμε κέρδη πριν από τη φορολογία πέραν των €200 εκατ. το 2023. Είμαι πολύ ευγνώμων και περήφανος γιατί το προσωπικό μας παραμένει αφοσιωμένο στην εξυπηρέτηση των πελατών μας, στην εφαρμογή του απαιτητικού πλάνου μετασχηματισμού μας και στη συνεχή δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ελένη Βρεττού (Attica Bank): Δημιουργούμε προϊόντα για τις ανάγκες των εξαγωγικών επιχειρήσεων

    Ο Ηρακλής ΙΙΙ έρχεται, οι τράπεζες ετοιμάζουν νέα πακέτα τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων

    Eurobank: Επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο του 2023

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ