• Τράπεζες

    Credit Suisse: Τι προβλέπει η συμφωνία διάσωσης των 3 δισ. – H στήριξη 100 δισ. δολ. από τους Ελβετούς

    • NewsRoom
    Credit Suisse

    Credit Suisse


    Mε ρευστότητα 100 δισ. ελβετικών φράγκων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και εγγυήσεις 9 δισ. ελβετικών φράγκων από την ελβετική κυβέρνηση έκλεισε το deal για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, έναντι 3,25 δισ. δολαρίων. To επόμενο στοίχημα για τους Ελβετούς είναι αν κατάφεραν να πείσουν και τις αγορές ότι το τραπεζικό σύστημα δεν κινδυνεύει.

    “Δόθηκε μια εμπορική λύση, δεν πρόκειται για διάσωση (bail-out)”, ανέφεραν στους δημοσιογράφους εκπρόσωποι της ελβετικής κυβέρνησης, λίγο μετά την ανακοίνωση του deal.

    Η UBS συμφώνησε να αγοράσει έναντι 0,75 ελβετικών φράγκων την κάθε μετοχή της Credit Suisse, χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής στα 1,85 ελβετικά φράγκα. Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής ήταν στα 8 δισ. δολάρια.

    Τι προβλέπει η συμφωνία για μετόχους και ρευστότητα

    Όπως ανέφερε η Credit Suisse σε ανακοίνωσή της, μετά τη συγχώνευση, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, όλοι οι μέτοχοι της Credit Suisse θα λάβουν 1 μετοχή της UBS για 22,48 μετοχές της Credit Suisse.

    Στην ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αναφέρει ότι “με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, βρέθηκε μια λύση για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προστασία της ελβετικής οικονομίας σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση Και οι δύο τράπεζες έχουν απεριόριστη πρόσβαση στις υφιστάμενες διευκολύνσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, μέσω των οποίων μπορούν να λαμβάνουν ρευστότητα από σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες γραμμές για τη νομισματική πολιτική”.

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας δίνει τη δυνατότητα στις δύο τράπεζες να λάβουν δάνειο ενίσχυσης της ρευστότητας τους για το συνολικό ποσό των 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

    “Η παροχή αυτή θα διασφαλίσει ότι και οι δύο τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη ρευστότητα. Με την παροχή σημαντικής ενίσχυσης σε ρευστότητα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας εκπληρώνει την εντολή της να συμβάλει στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τη FINMA (ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας) για τον σκοπό αυτό”, αναφέρει.

    Εγγυήσεις από την ελβετική κυβέρνηση

    Στην ανακοίνωσή της, μετά την ολοκλήρωση του deal η ελβετική κυβέρνηση αναφέρεται και στις εγγυήσεις, οι οποίες ζητήθηκαν από την UBS, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι συζητήσεις.

    “Προκειμένου να μειωθούν τυχόν κίνδυνοι για την UBS, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέχει επίσης στην UBS εγγύηση ύψους 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για την ανάληψη πιθανών ζημιών από ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που αναλαμβάνει η UBS στο πλαίσιο της συναλλαγής, σε περίπτωση που τυχόν μελλοντικές ζημίες υπερβούν ένα ορισμένο όριο”.

    H αντίδραση της ΕΚΤ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της:

    “Χαιρετίζω την ταχεία δράση και τις αποφάσεις που έλαβαν οι ελβετικές αρχές. Είναι καθοριστικές για την αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών της αγοράς και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη μας είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παράσχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν χρειαστεί, και να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής”.

    Eφιαλτική εβδομάδα για την Credit Suisse

    Η UBS έχει χρηματιστηριακή αξία 56,6 δισ. δολάρια, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής ήταν στα στα 8 δισ. δολάρια.

    Η μετοχή της δεύτερης κατέγραψε ιστορική βουτιά την περασμένη Τετάρτη, ύστερα από την δήλωση του μεγαλύτερου μετόχου της, του επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε σε ένεση ρευστότητας προς της Credit Suisse, ύψους 50 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να καταφέρει να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της μετοχής της.

    Σύμφωνα με στοιχεία των FT, τα τελευταία 15 χρόνια, η Credit Suisse έχασε πάνω από 100 δις δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Όσο είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του αμερικανικού κολοσσού Goldman Sachs.

    Mε την αναταραχή στην Credit Suisse να προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στις αγορές τροφοδοτώντας το τραπεζικό sell off, η ελβετική κυβέρνηση ανέλαβε να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες, ώστε να καταλήξει, ύστερα από ένα δύσκολο σαββατοκύριακο στην εξαγορά της από την UBS.

    Διαβάστε επίσης:

    Credit Suisse: Έκλεισε το ιστορικό deal- Εξαγορά από τη UBS έναντι 2 δις δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ