• Τράπεζες

    EKT: Στα 422 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια στην ευρωζώνη – Πρωταθλήτρια η Ελλάδα με 14,8%

    • Contributor
    EKT: Στα 422 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια στην ευρωζώνη, το Β' τρίμηνο, πρωταθλήτρια η Ελλάδα με 14,8%

    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ


    Οι τράπεζες της ευρωζώνης συνέχισαν να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (EKT) την Τετάρτη, παρά την κριτική της οτι οι τράπεζες δείχνουν εφησυχασμό.

    Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 114 μεγαλύτερες τράπεζες της ζώνης του ευρώ υποχώρησαν στα 422 δις ευρώ το δεύτερο τρίμηνο από 455 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο, με το ποσοστό τους να βελτιώνεται στο 2,32% από 2,55%, σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε χαμηλό χάρη στα μορατόρια και τις εγγυήσεις που παρείχαν οι κυβερνήσεις που βοήθησαν τις επιχειρήσεις να ικανοποιήσουν τα τεχνικά κριτήρια εξυπηρέτησης χρέους.

    Ωστόσο, η EKT έχει προειδοποιήσει τις τράπεζες ότι με την απόσυρση των μέτρων στήριξης, μερικοί δανειολήπτες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες εξυπηρέτησης των δανείων τους.

    Οι προβλέψεις για επισφάλειες στο πρώτο εξάμηνο ανήλθαν μόλις στο ένα τρίτο των περσινών επιπέδων, κάτι που τόνωσε την κερδοφορία των τραπεζών.

    Παρόλο που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, 14,8%, ο δείκτης αυτός έχει μειωθεί κατά 50% το τελευταίο 12μηνο.

    Στην Ισπανία, το τραπεζικό σύστημα της οποίας θεωρείται ως ένα από τα πιο αδύναμα της ευρωζώνης, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε ελαφρά από πέρυσι.

    Διαβάστε επίσης:

    EKT: Αγόρασε ελληνικά ομόλογα άνω των 32 δισ. ευρώ

    Βουτιά για την τιμή του φυσικού αερίου μετά την παρέμβαση Πούτιν



    ΣΧΟΛΙΑ